Farvel til det fiktive engros-marked

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. april 2002.


Ebone, som nu er blevet overtaget af KPNQwest, går nu, lige som en række andre internationale kabeloperatører, efter at levere forbindelser til større virksomheder.

Indtil for omkring et år siden blev det at eje international infrastruktur i form af lyslederkabler anset for at svare til at have licens til at trykke sine egne penge: Især oversøiske kabler blev anset for en sikker guldgrube. Så skiftede vurderingen i løbet af få måneder. Bunden faldt ud af markedet for salg af kapacitet til nationale teleselskaber og internetleverandører. Nu går de såkaldte carriers - ejerne af internationale lyslederkabler - efter at levere datakapacitet til de internationale koncerner, der i øjeblikket er ved at koble alle deres afdelinger på et fælles net.
Kabeloperatørernes problemer er opstået i skæringspunktet mellem den teknologiske udvikling og markedsmekanismerne: Multiplexing-teknologien, der gør det muligt at sende på stadig flere bølgelængder på samme fiber samtidig, medfører, at kapaciteten i kablerne hele tiden stiger. Samtidig havde teleselskaber og internet-leverandører betalt for brug af fibre, som de ikke udnyttede. Det skabte en boble, som måtte briste på et tidspunkt.
Christian Møller har fulgt denne udvikling på nærmeste hold. Han har været vicedirektør med ansvar for Europa nord for Alperne i Ebone, indtil KPNQwest med overtagelsen centraliserede organisationen.
- Der blev solgt masser af kapacitet, der ikke blev brugt, og som heller ikke var udtryk for et behov. Teleselskaber og internet-leverandører brugte en del af de midler, der strømmede ind i industrien på dette tidspunkt, til at leje infrastruktur ud fra, hvor store de regnede med at blive, og samtidig hjalp de stadige udvidelser af kapaciteten selskabernes carrier-afdelinger til at holde vækstmålene, fortæller han.
- Samtidig foregår udvekslingen af data- og teletrafik mellem de store tidligere nationale selskaber ved, at de bytter trafik: Men de bogførte ofte den trafik, de modtog, som indtægt, og den, de afleverede, som driftsudgifter - uden at der faktisk kom penge på bordet. Resultatet var, at engrosmarkedet langt hen ad vejen var fiktivt, siger Christian Møller.
Ubenyttede fibre
I 1998 var Ebone i kontakt med 2.500 operatører, herunder mange internet-leverandører og serviceudbydere. I dag er mindre end hver tiende tilbage blandt de internationale spillere.
- I dag er størstedelen af de fibre, der ligger i Europa uoplyst - det vil sige ubenyttede. Og de vil ikke blive taget i brug på kortere sigt, fordi det kræver dyrt transmissionsudstyr. Naturligvis er der et engros-marked for international data- og teletrafik. Kommunikationsbehovet er eksplosivt stigende. Det kommer bare ikke så hurtigt, som man troede indtil for omkring et år siden, og der bliver plads til færre operatører. Min vurdering er, at der vil være plads til op til tre globale kabeloperatører, og dem kender vi ikke navnene på endnu, siger Christian Møller.
I stedet er vækstområdet inden for dataforbindelser, der etablerer IP-baserede VPN (Virtuelt Privat Net), for at kunne koble alle lokalafdelinger på fælles serverfaciliteter, mener han.
Med overtagelsen af Ebone har KPNQwest rådighed over 25.000 km fiber med opkobling i 60 større europæiske byer fra Oslo til Valencia og fra Dublin til Moskva. Desuden har selskabet 14 storbynet. Selskabet går fra at have regionalt kompetence-center til at have lokalt salgskontor i Danmark.

Billedtekst:
- Engrosmarkedet for data- og teletrafik mellem de tidligere store operatører var langt hen ad vejen fiktivt. De byttede trafik, men der kom aldrig penge på bordet, siger Christian Møller, der har en fortid som vicedirektør hos Ebone.
Han vurderer, at der vil være plads til op til tre globale kabeloperatører.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere