Satellitselskab dæmper ambitionsniveauet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. april 2002.


Teledesic, som blandt andre Bill Gates står bag, ændrer planerne fra knapt 300 til 30 satellitter, som til gengæld skal sendes længere ud i rummet.

Efter satellittelefon-systemet Iridiums spektakulære milliardfallit har der længe været stille om satellitkommunikation.
Nu er der imidlertid nyt fra et af de mest ambitiøse projekter, der ville levere bredbåndslignende forbindelser fra rummet. Det drejer sig om Teledesic-konsortiet, der netop har indgået kontrakt med den italienske producent Alenia Spazio om levering af de første to satellitter.
Teledesic-projektet har dog undergået betydelige forandringer i "tænkepausen", hvilket skulle medføre, at systemet kan etableres med færre omkostninger: Grundlæggende rykker konsortiet satellitterne længere ud i rummet. Dermed kan man dække større områder med langt færre satellitter. Prisen er, at de må slå sig til tåls med at overføre mindre datamængder og at systemet får mindre kapacitet.
Satellitter bevæger sig grundlæggende i tre forskelligge højder: Man taler om LEO-, MEO- og GEO-satellitter. LEO betegner dem, der er nærmest jorden (Low Earth Orbit) 600 - 1.500 km oppe. MEO står for kredsløb mellem 6000 og 12.000 km ude (Medium Earth Orbit). Og endelig betegner GEO de geostationære satellitter omkring 36.000 km fra jorden.
Principielt kan man dække hele planeten med to geostationære satellitter, til gengæld kan man overføre større mængder data, når signalerne ikke skal rejse så langt, og systemerne får naturligvis større kapacitet, når der benyttes flere satellitter.
Færre satellitter
Teledesic ville oprindeligt have sendt ikke færre end 288 LEO-satelitter op. Nu er planerne ændret til 30 MEO-satellitter, hvoraf de første to er bestilt hos Alenia Spazio. De øvrige skal efter planen produceres i serier på 10 og 18. Teledesic forventer, at efter ændringen af planerne kan første fase inklusive opsendelse af de første tolv satellitter klares for omkring en milliard dollars.
Bag satellitkonsortiet står den amerikanske mobilmilliardær Craig McCaw og en vis Bill Gates plus den saudiarabiske prins Alwaleed Bin Talal. Herud over har Boeing-koncernen og et investeringsselskab i Abu Dhabi penge i projektet.
Teledesic forventer at kunne begynde at operere i 2005, hvilket er et år senere end de oprindelige planer.

Billedtekst:
Den italienske satellitproducent Alenia Spazio, der nu skal levere til bredbåndprojektet Teledesic, leverer allerede udstyr til en række systemer. Herover ses en af deres SICRAL-satellitter. Til højre ses en halvfærdig satellit hos Alenia Spazio.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere