Digitalt papir klart til start

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. april 2002.


I denne måned vil det svenske selskab Anoto gå på markedet med selskabets elektroniske pen og papir.

Du begynder med at sætte et kryds i øverste venstre hjørne af din e-post-blanket, der ligner en hvilken som helst papirlap til småbeskeder. Mens du gør dette, mærker du en let vibreren i din Bluetooth-pen, som viser, at det lille kamera i pennen er aktiveret. Så skriver eller tegner du din besked, tilføjer e-postadressen på den dertil indrettede linie og afkrydser sendfeltet i nederste højre hjørne. Herefter vil den skrevne eller tegnede besked blive overført fra pennen via en Bluetooth-forbindelse til en mobiltelefon over en særlig server til modtagerens e-post-indbakke.
Der er tale om det svenske selskab Anotos system af digitalt papir og pen, som ifølge planerne skal være klar til at gå i luften med den første operatør af systemet i denne måned. Anoto har kørt forsøg med knapt 120 testabonnenter siden november sidste år.
- Alle elementer i systemet fungerer nu. Herfra er det op til markedet, siger vicedirektør Joakim Nelson fra Anoto.
- Vi forventer, at de første operatører vil være mobilselskaber. De er i færd med at foretage store investeringer i infrastruktur, og overførsel af beskeder fra digitalt papir giver dem nye muligheder for at generere trafik på deres net, siger han.
Ericsson først
I første omgang vil Anotos system bliver lanceret i en version, der er skabt til at fungere med Bluetooth-penne og -telefoner fra Ericsson og Sony/Ericsson. Men systemet skal udvikles til at fungere med penne med kamera og Bluetooth-forbindelse og Bluetooth-telefoner fra alle leverandører. Ericsson var med til at etablere Anoto i 1999.
På mobilnettene er det hensigten, at beskederne fra det digitale papir skal sendes via EMS (Enhanced SMS) - en teknologi, som meget populært sagt hæfter en stribe SMS'er sammen, så der kan overføres flere hundrede Kbyte. Desuden kan EMS - i modsætning til SMS - overføre såvel billed som lydfiler. Hidtil har der maksimalt kunnet overføres fire gange 160 karakterer via SMS. De første EMS-telefoner er ved at komme på markedet. Ifølge Joakim Nelson fylder en gennemsnitlig besked fra et stykke digital beskedpapir omkring tre Kbyte.
- Vores vision er, at om syv - ti år vil alle penne være digitale - ligesom al musik i dag overføres digitalt. Pen og papir er for os det sidste område, der endnu mangler at blive gjort digitalt, siger Joakim Nelson.
Ideen om det digitale papir har vakt særlig interesse i Asien, hvor man ser det som en mulighed for at overføre deres særlige tegn. Det har fået det svenske selskab til at åbne afdelinger i Tokyo og Hong Kong.

Boks:
Det digitale papir
Anoto har udviklet et mønster af prikker med en afstand på 0,3 mm. I princippet danner dette mønster af prikker et kæmpestort stykke virtuelt papir, der i virkeligheden ville fylde halvdelen af USA. Når en lille del af dette virtuelle mønster trykkes som baggrund på et almindeligt stykke papir, vil en gateway-server, der er forberedt til det, kunne genkende hvilken type besked, der er tale om, når den scanner en billedfil sendt fra en Anoto-pen.

Den elektroniske pen
Anotos pen indeholder et digitalt kamera, en processor til billedbehandling og en Bluetooth-radiosender. Herudover indeholder pennen et batteri, en hukommelsesenhed samt selvfølgelig en blækpatron. Princippet er, at pennen overfører op til 100 billeder i sekundet af det skrevne trådløst via Bluetooth til en mobiltelefon, en lommecomputer eller en pc. Herfra sendes notaterne videre som e-post, SMS/EMS-besked eller fax.
Pennen er på størrelse med en bred tuschpen og vejer 45 gram.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere