Finske fornyelser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. marts 2002.


GPRS, de udvidede tekstbeskeder MMS, Java, farvedisplay og 3G gør ifølge Nokia 2002 til fornyelsens år, hvilket blandt andet markeres med en mobiltelefon, der gør op med den vante måde at placere nummertasterne.

Hannover: Den førende mobilproducent, finske Nokia, holder dampen oppe. Selskabet lancerer således fem nyheder inden for mobiltelefoner på Cebit: Nye telefoner - eller nye versioner af eksisterende. Dermed har selskabet annonceret 14 nye modeller i 2002, som direktøren for Nokia Mobile Phones Matti Alahuhta kalder fornyelsens år.
Det er året, hvor teknologier som GPRS, de udvidede tekstbeskeder MMS, Java og farveskærme bliver virkelighed i mobiltelefonerne samtidig med, at næste generation af mobiltelefoni, 3G kommer i luften adskillige steder i Europa, siger han.
Samtidig søger Nokia-direktøren at mane enhver tvivl til jorden om, hvorvidt selskabet bliver klar med telefoner i tilstrækkeligt antal til de nye teknologier. Mistanken er ikke helt grebet ud af luften, men bygger på erfaringerne fra de tidligste faser af WAP- og GPRS-teknologiernes virkeliggørelse: Her var nettene - angiveligt - klar, mens telefonerne manglede.
Vi vil have vores første 3G-telefon klar til massemarkedet i tredje kvartal i år, mens MMS-telefonerne vil blive leveret i tocifrede millionantal. Vi har fuld tiltro både til vores teknologi og evne til at levere, siger Matti Alahuhta.
I øvrigt viste Nokia på deres pressemøde en ny forfilm til den kommende Starwars Episode 2, idet mobilproducenten har indgået en aftale med Lucas, der indebærer at selskabet vil lave Starwars-kampagner og lancere spil og andre tjenester til mobiltelefonerne omkring premieren midt i maj.
Nummertaster i halvkreds
Den mest iøjnespringende nyhed blandt telefonerne er Nokias første model med farvedisplay - og det er ikke engang farveskærmen, der løber med opmærksomheden, men det helt nye bruger-interface: Der er leget med telefonens taster - det kan godt være, at nummertasterne har været placeret på nogenlunde samme måde fra dengang man gik bort fra drejeskiverne, men hvorfor ikke placere dem i halvcirkel uden om resten af resten af brugerfladen. Den nye mobil, der har fået betegnelsen 7210, er i Nokias terminologi et modepræget produkt.
7210'eren er en triband-telefon, hvilket vil sige den kan benyttes på de amerikanske GSM 1990-systemer. Den kan sende GPRS og MMS og den har indbygget FM-radio og særlig højttaler til de ny polyfoniske ringetoner, der er ved at komme til Europa fra Asien. Endelig understøtter 7210 Java 2 Micro Edition (J2ME), som, Nokia forventer, bliver platformen for en lang række kommende mobiltjenester og spil.
Blinkende lygter
To af de øvrige nye modeller fører et udvalg af de ovenfor nævnte teknologier over i telefoner, der er rettet mod massemarkedet. Den nye 3410 understøtter således Java J2ME. Den understøtter desuden 3D-grafik og omfatter en såkaldt picture editor. Denne telefon, der især er rettet mod unge, der ønsker at benytte mobilen til at spille på, kommer inden sommerferien.
Omkring samme tid kommer 3510, der er en GPRS MMStelefon med polyfoniske ringetoner. Til denne model vil der blive leveret særlige covers med indbygget elektronik, så telefonen kan blinke til ringetonens rytme eller lyse i mørke.
Her ud over kommer den allerede kendte 6310 og communicatoren 9210 i det, Nokia kalder "i"-versioner. 6310i understøtter Java J2ME, og 9210i har en browser, der kan læse JavaScripts og kan afspille Flash-animationer. Desuden har den nye version en særlig Nokia IPSec VPN-klient til sikker kommunikations med lokalnettet i brugerens virksomhed.
Som noget nyt introducerer Nokia et GPS positioneringsmodul til den nye version af af communicatoren, som gør det muligt at benytte den til at vise vej. Nokia vil opmuntre partnere til at udvikle applikationer til denne enhed, der også udnytter mobilnettets evne til at bestemme, hvor brugeren er, til at udvikle stedbestemte eller location based tjenester.
Den finske mobilgigants tempo sættes i relief af, at en anden af det, der indtil for nylig var "de tre store" i mobilverdenen - nemlig Motorola, stiller sig tilfreds med at have vist de - i øvrigt gedigne - nyheder fra den store mobilmesse 3GSM World Congress i Cannes for tre uger siden. Den tredje af de store, Ericsson, har slået sine mobiltelefon-aktiviteter sammen med Sonys, og det nye fælles selskab løftede sløret for deres nyheder i ugen inden Cebit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere