.Net kræver investeringer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. januar 2002.


For mange virksomheder vil .Net betyde store investeringer i uddannelse og nogle programmører vil få problemer med at flytte til den nye platform.

For mange virksomheder vil Microsofts netop frigivne .Net-platform betyde betragtelige ændringer og kræve uddannelse af deres udviklere. Og nogle udviklere vil få store problemer med at flytte til .Net. Det mener konsulent Palle Mathiasen fra Teknologisk Institut.
- Der er mange virksomheder, der skal til at flytte over på .NET. Virksomheder, der allerede har valgt Microsoft, bliver næsten nødt til at flytte. Og hvis man vælger .Net, vælger man også objektorienteret programmering.
Og det er netop overgangen til objektorienteret programmering, som Palle Mathiasen mener, vil volde mange kvaler.
- Man har også tidligere haft objektorienteret sprog med blandt andet C++. Det nye er, at man nu bliver nødt til at gøre det. Man kan stille spørgsmål ved om Microsoft gør det rigtige. Mange virksomheder har dårlige erfaringer med objektorienteret programmering. Men Supertankeren Microsoft drejer i en ny retning. Har man sagt A, må man sige B - har man sagt Microsoft, må man sige .Net.
Valg af sprog
En af de ting, Microsoft fremhæver mest ved .Net-platformen, er understøttelsen af mange forskellige programmeringssprog.
- Den grundlæggende forskel på Java og .Net er den drivende ide. Java kører på alle platforme. - .Net gør det muligt at bruge det sprog, man ønsker at kode i, fortæller Palle Mathiasen.
Men det næsten frie valg af programmeringssprog er både en fordel og en udfordring for virksomhederne.
- Virksomhederne bliver nødt til at træffe et valg, hvad sprog angår. Microsoft lægger lidt op til, at hver programmør kan bruge sit eget programmeringssprog. Men enhver erfaring viser at det er bedst at begrænse sig i antallet af sprog
- helst ned til et.
De tre indbyggede
I første omgang er der tre væsentlige programmeringssprog med i Visual Studio.Net: C++, Visual Basic.Net og det nye C#.
- De forskellige sprog er rettet mod forskellige kandidater. En af grundene til at Microsoft har lavet C#, er, at de vil lokke C++ og Java-programmører over på .Net.
C# ligner på mange måder både Java og C++ og er derfor ikke svært at lære, hvis man i forvejen kan et af disse sprog. Visual Basic.Net er derimod noget anderledes.
- Visual Basic.Net-syntaksen er meget forskellige fra et objektorienteret sprog, og det synes jeg er et problem. Det, Microsoft har gjort, er, at de har taget nogle objektorienterede termer og gjort dem mere spiselige. Men det er ikke standardbegreber. Du har et problem, hvis du sender en Visual Basic.Net-mand på et generelt kursus i objektorienteret programmering, da de generelle begreber ikke hedder det samme i Visual Basic.Net. Det gør de i C++, C# og Java, fortæller Palle Mathiasen.
Fordelen ved den eksisterende Visual Basic er, at den er noget simplere at bruge end for eksempel C++, men den fordel forsvinder med .Net.
- Visual Basic.Net er væsentlig mere kompleks end VB6. Den indbygget kompleksitet i Visual Basic.Net er lige så stor som i C#.
At være eller ikke
at være - C++
Og for at gøre sprogvalget endnu sværere, så er C++ i .Net ikke rigtig C++.
- C++ er egentlig ikke et .Net-sprog. C++ er en standard, og der er nogle beskrivelser af, hvad et gyldigt C++-program er. Dem overholder .Net-C++ ikke. Jeg har vist C++ fra .Net til C++-programmører og de siger - det er ikke rigtig C++-kode, fortæller Palle Mathiasen.
Dermed ikke sagt, at man slet ikke kan bruge C++, man skal bare tilpasse sin kode til .Net.
- Der vil være en del virksomheder, der har en masse af C++-programmører. Det er ikke givet, at de vil skifte sprog. De koder 80 procent af koden i C++ og de resterende 20 procent i .Nets version af C++.
Endelig er der J#, som er Java-syntaks lagt oven på .Net.
- J# er sådan lidt en dark horse. Det er indtil videre noget overset, men jeg tror det kan overraske. Virksomheder der allerede bruger Java kan vælge at prøve J#. Det, der er problemet, er, at det ikke er det, Microsoft ønsker, bliver stort. Og så går man lidt mod strømmen.
J# er ikke med i den Visual Studio.Net, der netop er frigivet, og ifølge Carsten Fetterlein, Microsofts danske .Net-produktchef, går der noget tid, inden det er færdigt.
- Det kommer ikke foreløbig. Jeg tror ikke, at det kommer det første halve år. Men når det kommer, bliver det gratis til VS.Net-kunder.
Uddannelse påkrævet
En anden ting, virksomhederne skal være opmærksom på, er, at deres programmører ikke blot kan risikere at skulle lære et nyt programmeringssprog, de skal også til at lære en helt ny platform at kende.
- Man kan ikke slippe programmører løs på .Net uden at give dem nogle kurser. En god start på selve dotnet-klassebiblioteket er fire kursusdage. Og specielt for webudviklere er der en pukkel, da de ikke er vant til at kode objektorienteret. Man deler bukkene fra fårene. Nogle af udviklererne vil kunne flyttes, nogle vil ikke. Platformen kræver højere grad af uddannelse end tidligere, afslutter Palle Mathiasen.

Billedtekst: Palle Mathiasen fra Teknologisk Institut mener, at .Net vil give store udfordringer for både virksomheder og programmører.

Billedtekst: Supertankeren Microsoft drejer i en ny retning. Har man sagt A må man sige B - har man sagt Microsoft må man sige .Net, forklarer Palle Mathiasen. Fotomontage




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere