Kabler driller Sahva

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. december 2001.


Netværkskabler, der ikke kan klare at køre 100 Mbit/s, er drillenissernes seneste gave til Sahva.

Skærmbilledet fryser og opdateres ikke rigtigt. Den oplevelse har 5-8 af de 90 brugere på Sahvas hovedkvarter i København været ude for. Efter at have ændret deres styresystem fra Windows 95 til 98 og udskiftet grafikkortet måtte IT-folkene erkende, at problemet lå et andet sted.
- Vi fik vores leverandør, Nord Data, til at måle på lokalnettet. Det viste sig, at der var problemer med opsætningen af nogle switche. Blandt andet var det ikke alle, der kørte 100 Mbit/s Ethernet, fortæller IT-chef Hans Ewertsen, Sahva.
Udskrift driller
For et par uger siden blev hele netværket lagt om til at køre 100 Mbit/s. Men der var fortsat problemer. En måling fra stikket i væggen til krydsfeltet viste, at der var hul igennem. Så problemet måtte ligge i kablerne, der går fra brugerens pc til vægstikket.
- Nu har vi udskiftet nogle af kablerne, og det ser ud til at virke, siger Hans Ewertsen.
Udskrivning volder også fortsat problemer. Her overvejer firmaet at eliminere lokalt opkoblede printere og kun bruge netværksprintere. Men det kræver, at der er netværksstik til dem. For øjeblikket ser Sahva på muligheden af at splitte et netværksstik op i to, da Ethernet kun anvender fire af de otte ledere i kablet. I den anden ende af kablet splittes forbindelserne så igen ud i to stik.
Arbejdet med at få afdelingerne rundt om i landet koblet til TDC's MPLS-netværk via ADSL-forbindelser er ikke gået så hurtigt som ventet. Men i denne uge kommer Nykøbing Falster og Næstved på nettet. Dermed er seks af de 17 større afdelinger på nettet.
- Vi skal have hele landet klar inden udgangen af februar, siger Hans Ewertsen.
Til den tid har han nogle overflødige servere til salg, efterhånden som al drift er centraliseret.
Installation tager tid
Også arbejdet med at geninstallere Windows NT på MetaFrame-serverne har taget længere tid, end han havde ventet.
- Jeg har måttet erkende, at der går mange mandetimer med at opsætte alle parametre korrekt i Windows NT og MetaFrame. Over 200 timer er ikke urealistisk, siger han.
De største problemer melder sig ved Navision XAL, som firmaet kører i en Windows-version. For eksempel forsvinder gråtonerne fra skærmbillederne, når skærmen sættes til en højere opløsning.
Ekstern firewall
For øjeblikket går al firmaets internet-trafik gennem Nord Datas driftscenter i Hillerød. I denne uge mødes Hans Ewertsen med TDC for at høre om muligheden af at gå direkte ud fra MPLS-nettet til internet. Det skal ske gennem en firewall, som TDC driver.
- Det er vigtigt for os, at vi kan opsætte filtre i den firewall. For eksempel har vi opdaget, at nogle problemer skyldtes brugere, der hørte radio over internet. Den slags skal vi kunne stoppe, hvis det giver problemer, siger han.
Trods problemerne er han fortsat overbevist om, at løsningen er den rette for virksomheden. Det undrer ham blot, at Sahva er stødt på så mange problemer under projektet, der oprindelig skulle have været afsluttet for et halvt år siden. Det var især problemerne med Windows 2000, der forsinkede det.

Billedtekst: - Skønt problemerne med Windows 2000 har forsinket os, er jeg stadig overbevist om, at tynde klienter er den rigtige løsning for os, siger IT-chef Hans Ewertsen, Sahva.
Arkivfoto: Torben Klint

Boks: føljeton om Sahvas it-projekt
Computerworld Teknik & Net følger løbende firmaet Sahvas overgang til centraliseret og udliciteret IT-drift. Det nye system drives af Nord Data i Hillerød. Det bygger på Citrix MetaFrame-servere, som brugerne rundt om i landet skal kommunikere med via et MPLS-baseret IP-netværk med ADSL-opkoblinger.
Dette er den ottende artikel i serien, de tidligere blev bragt den 6. marts, 13. marts, 3. april, 1. maj, 29. maj, 21. august og 23. oktober. De tidligere artikler kan læses på www.computerworld.dk under "Sektioner -> Artikelserier". Serien fortsætter.
Læserne er velkomne til at skrive til IT-chef Hans Ewertsen på adressen Hans.Ewertsen@Sahva.dk, hvis de har spørgsmål eller kommentarer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere