Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Vil forbyde deepfake-videoer i Danmark / Million-bevilling til Quantum Denmark / Danske Relesys vil afnoteres fra børsen

Vil forbyde deepfake-videoer i Danmark. Million-bevilling til Quantum Denmark. Melinda Gates trækker sig fra Bill & Melinda Foundation. Danske Relesys vil afnoteres fra børsen. Lars Østergaard færdig som topchef for fiberproducenten Roblon. TikTok til stemple AI-skabt indhold.

Velkommen til tirsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Dan Jensen.

Vil forbyde deepfake-videoer i Danmark

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil forbyde deepfake-videoer i Danmark efter, at DF i april konstruerede en falsk video, hvor en falsk udgave af statsminister Mette Frederiksen (S) afskaffede både jul, påske og pinse.

Jakob Engel-Schmidt siger til Jyllands-Posten, at han har sat sine embedsfolk til at undersøge alle muligheder for at forbyde deepfake-videoer og lignende indhold, der med AI imiterer ‘privatpersoner, politikere eller et varemærke uden samtykke.’

Også LA har konstrueret videoer med falske udgaver af Mette Frederiksen, forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Million-bevilling til Quantum Denmark

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil sende to millioner kroner til det teknologiske service-institut Dansk Fundamental Metrologi, som skal bruge pengene til at udarbejde en projektansøgning på etablering af et dansk kvantehus.

Ministeriet har netop ansøgt Folketingets Finansudvalg om midlerne.

Det kommende kvantehus kommer til at hedde Quantum Danmark og kommer til at ligge på Nørre Campus i København.

“Quantum Denmark skal bidrage til at gøre Danmark til en international kvantehub, der dels kan tiltrække udenlandske talenter, investeringer og virksomheder på området, og dels kan udnytte kvanteteknologiens potentialer til gavn for dansk erhvervsliv, Danmarks sikkerhed og samfundet som helhed,” lyder det i ansøgningen, som du kan læse her.

Melinda Gates trækker sig fra Bill & Melinda Foundation

Bill Gates tidligere hustri, Melinda Gates, trækker sig fra posten som formand for hendes og Bill Gates store velgørende fond, The Bill & Melinda Gates Foundation.

De to blev skilt i 2021 , men har frem til nu sammen stået i spidsen for fonden som ligestillede formænd.

Melinda Gates meddeler på X, at hun efter 'grundig overvejelse og reflektion' har besluttet sig for at trække sig fra posten.

Fonden bygger på Bill Gates store formue og er en af verdens allerstørste velgørende fonde, som gennem de seneste omkring 20 år har uddelt mere end 350 milliarder kroner til ikke mindst projekter, der bekæmper fattigdom og sygdom.

Du kan læse mere om Gates-parrets skilsmisse i 2021 her.

Danske Relesys vil afnoteres fra børsen

Danske Relesys bliver afnoteret fra First North imorgen onsdag, hvor alle selskabets aktier, som stadig er i handel, bliver tvangsindløst.

Det sker efter, at 93,5 procent af selskabets aktier er blevet solgt til selskabet Unite BidCo, som ejes af Copilot Capital Limited.

Med mere end 90 procent af aktierne i hånden, kan Copilot dermed tvangskøbe resten af aktierne.

Britiske Copilot har lagt 337 millioner kroner på bordet for 93,5 procent af aktierne.

Relesys blev børsnoteret i 2021 med en værdiansættelse på 250 millioner kroner. Selskabet meddeler, at det i dag har omkring 400.000 kunder.

Du kan læse hele meddelelsen fra Relesys her.

Lars Østergaard færdig som topchef for fiberproducenten Roblon

Topchef for den nordjyske, børsnoterede fiberproducent Roblon, Lars Østergaard, fratræder posten med øjeblikkelig virkning.

Selskabets bestyrelse med formand Jørgen Kjær Jacobsen i spidsen meddeler, at Lars Østergaard med omgående virkning afløses af hidtidig CTO, Kim Müller, mens CFO Carsten Michno får titel af co-CEO/CFO.

De to kommer fremover til at udgøre hele selskabets ledelse, der til nu har bestået af tre mand.

Roblon meddeler, at Lars Østergaards exit skyldes et ønske om at styrke eksekveringen af selskabets vækststrategi.

Roblon med hovedkvarter i Frederikshavn har omkring 80 ansatte og omsatte i fjor for 350 millioner kroner og landede et underskud på 4,6 millioner kroner.

TikTok til stemple AI-skabt indhold

TikTok vil via et nyt samarbejde med det såkaldte Coalition for Content Provenance and Authenticity fremover stemple indhold, der er skabt af AI med særligt vandmærke.

TikTok meddeler til Computerworld, at vandmærket skal gøre det ‘tydeligere for brugerne at aflæse om indhold er genereret ved hjælp af AI.’

Vandmærket skal genereres automatisk via værktøjet Content Credentials, meddeler TikTok.

Coalition for Content Provenance and Authenticity er grundlagt i 2021 af Adobe, Arm, Microsoft, Intel, BBC og Truepic.

“I samarbejde med C2PA bliver TikTok den første videodelingsplatform, der implementerer C2PA's teknologi, Content Credentials, til autentificering af indhold. Gennem værktøjet Content Credentials bliver "metadata" knyttet direkte til indholdet, som TikTok kan bruge til at registrere og markere AI-genereret indhold,” lyder det fra TikTok.

Du kan læse mere om vandmærket hos TikTok her.