1 / 10
Microsoft har udsendt sin definitivt allersidste opdatering til det 13 år gamle Windows XP, der fortsat er voldsomt populært med mange brugere.
Microsoft vil have, at XP-brugerne opgraderer til Windows 8.1, men mange XP-brugere klamrer sig stadig til det gamle styresystem.
Klik videre og se grundene til, at de ikke vil droppe XP.
2 / 10
Det ville have været naturligt, at mange Windows XP-brugere opgraderede til den stærkt moderniserede storsatsning, Windows Vista, der kom i begyndelsen af 2007.
Men Vista blev et flop, der blev mødt at hård kritik, som fik mange XP-brugere til at droppe en opgradering.
Da Windows 7 endelig så dagens lys to år senere, så mange XP-brugere ikke nogen grund til at opgradere. XP kørte jo stadig fint. Og mange havde investeret større summer i at udvikle særlige løsninger til XP.
3 / 10
Ganske som det er tilfældet med Windows XP, er Office 2003 meget populær og bliver anset for et af de bedste Office-systemer, der er blevet sendt på gaden.
Office 2003 var den sidste 'klassiske' Office-version, da efterfølgeren, Office 2007, blev udstyret med den såkaldte Ribbon UI. Du kan læse vores anmeldelse af Office 2007 her.
Rigtigt mange virksomheder anvender fortsat Office 2003, der uden problemer kan køre på Windows XP, hvilket har fjernet en vigtig grund for mange virksomheder til at opgradere styresystemet.
4 / 10
(Foto: Povl D. Rasmussen)
En stadig større del af vores computerbrug udspringer i dag af internettet, hvilket gør browseren til den måske vigtigste applikation, som vi anvender.
Det kan du læse mere om her: Styresystemernes tid er ved at være omme.
De to nyeste udgaver af Chrome og Firefox kører fint på XP, selv om Google har meddelt, at selskabet vil stoppe med XP-support i april 2015. Mozilla har for tiden ingen planer om at stoppe support.
Det fjerner en vigtig motivation for XP-brugerne til at skifte til nyere systemer.
5 / 10
Rigtigt mange er i dag begyndt at anvende forskellige web-baserede applikationer som supplement eller ligefrem erstatning for de klassiske applikationer, der kører i forbindelse med styresystemet.
Det gælder Google Drive, Google Docs og lignende, mens også Microsoft er langt fremme med sine apps. Eksempelvis har Microsoft for længst lanceret en app-version af Office.
Det har sænket kravene til styresystemerne gevaldigt, hvilket har forlænget anvendelsestiden for det gamle XP.
6 / 10
(Foto: Lars Jacobsen)
De fleste XP-maskiner er gamle og XP-softwaren er bygget til en tid, hvor kravene til hardware-specs var meget anderledes end i dag.
Det betyder, at det ikke kan lade sig gøre blot at opgradere softwaren. Også hardwaren skal udskiftes. Og hvorfor skal man det, når det hele fungerer?
7 / 10
(Foto: Dan Jensen)
Mange virksomheder har gennem årene selv udviklet og opbygget vigtige løsninger omkring Windows XP, som skal skrottes, hvis styresystemet skrottes.
Windows har en såkaldt 'compability mode,' der sigter mod at få gamle programmer til at kunne køre på nye styresystemer, men løsningen har ry for ikke altid at fungere.
Microsoft har også arbejdet på at lancere en løsning, hvor gamle applikationer kan afvikles via en virtuel maskine i Windows 7, men dette værktøj understøttes ikke formelt i Windows 8 og Windows 8.1.
8 / 10
It-udviklingen sigter hele tiden efter mere og kraftigere og flere og flere hestekræfter i computerne, men den almindelige pc-brugere har faktisk ikke altid brug for alt det power, som de nye styresystemer indeholder.
Det gælder i hvert fald mange Windows XP-brugere, der vurderer, at XP fortsat fint kan udføre de opgaver, som de skal have løst, og derfor aldrig af sig selv ville skifte til et nyt og kraftigere styresystem.
9 / 10
Det globale pc-salg har været støt faldende i lang tid, og udviklingen ventes at fortsætte i de kommende år, hvor forbrugerne i stort omfang i stedet har blikket rettet mod tablet-computere og smartphones.
Det marked domineres i dag af Android og iOS.
Pointen er, at XP-brugerne slet ikke er interesserede i at bruge penge på en ny computer - men måske i en tablet.
10 / 10
(Foto: Dan Jensen)
Man kan måske sige, at Microsoft selv bærer en del af 'skylden' for, at XP efter så mange år stadig er så populær.
Selskabet har i hvert fald aldrig for alvor lagt sig i selen med solide tilbud for at animere XP-brugerne til at skifte styresystem.
Istedet har Microsoft skruet op for priserne for support af XP og truet lidt og luftet bekymringer om hacker-storm og lignende. Men de rigtigt gode tilbud, der kunne give sømmet det gok med hammeren, som det mangler, er udeblevet.