1 / 9
Teknologien kan hjælpe dig, hvis uheldet er ude, og du befinder dig i et område, der rammes af naturkatastrofer som det jordskælv, der i sidste uge gjorde dele af Japan til katastrofeområder.
Det er så godt som sikkert, at strøm og telefon-linierne er blandt de første ting, der ryger, når katastrofen indtræffer.
Det var også tilfældet i Japan, hvor strømmen gik hos millioner af japanere, mens telefonnettet hurtigt blev overbelastet, da millioner af nervøse japanere forsøgte at komme i kontakt med familiemedlemmer og venner.
De japanske teleselskaber droslede hurtigt telefonnettene ned, så der var plads til nødopkald og lignende, men så private personer ikke kunne få adgang.
Til gengæld var internettet oppe at køre igen få timer efter, at jordskælvet og tsunamien ramte Japan.
Det gør smartphonen til en ganske handy ting under naturkatastrofer: Den har sit eget batteri, og den har internetopkobling.
Og så har den apps, der kan vise vejen i nødstilfælde. Dem kigger vi nærmere på her.
2 / 9
Er strømmen gået om natten eller ligger du begravet under murbrokker, kan Emergency Light-app'en forvandle din smartphone til en lommelygte, der giver dig lys nok til, at du kan orientere dig og finde vej.
3 / 9
Er ulykken ude, kan det meget vel være, at du har brug for at kunne give førstehjælpe.
Denne gratis app - med det mundrette navn 'Førstehjælp' - kommer fra Codan og Børneulykkesfonden. Med den kan finde nærmeste sygehus, blive guidet i tilfælde af en ulykke og ikke mindst læse om, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude
4 / 9
Google er ofte lynhurtig på pletten med massevis af aktuel og brugbar information, når en naturkatastrofe indtræffer. Se for eksempel Googles data om det japanske jordskælv her.
Her er inkluderet alle typer informationer - inklusive en søgefunktion, som man kan anvende til at lede efter forsvundne personer.
Google har typisk en katastrofeside af denne type oppe at køre et par timer efter en katastrofe er indtruffet.
5 / 9
Den gratis BuddyGuard er en slags personlig 'black box.'
Klikker man på en knap, begynder telefonens kamera automatisk at tage et billede hver 10. sekund, mens alle lyder bliver optaget, og telefonens GPS-position logges for hver tredje sekund.
Alle data videresendes hvert 30. sekund til cloud'en, hvor de er tilgængelige, selv om du mister telefonen eller den bliver ødelagt. Et link bliver herfra sendt til de personer, som du selv har oprettet som 'nød-kontakter.'
Hertil kommer en række andre funktioner, der kan være gavnlige, hvis du bevæger dig ud i et område, hvor der er forøget risiko for uheld.
BuddyGuard kan desuden via telefonens bevægelsescensor selv opfange et sammenstød, et fald eller et pludseligt stop som ved et sammenstød og slå alarm.
6 / 9
Med betalings-app'en Silent Bodyguard kan din smartphone ved et diskret tryk på en knap i al stilhed slå alarm til dine udvalgte kontakter - inklusive GPS-baseret besked om, hvor du nøjagtigt befinder dig.
7 / 9
Med denne betalings-app til seks kroner kan du udarbejde en katastrofe-plan, hvor du på forhånd kan beslutte dig for de smarteste træk, hvis naturkatastrofen indtræffer.
I tilfælde af en naturkatastrofe sender den din katastrofeplan - inklusive eventuel mødested og lignende - til venner og familie, så de har en chance for at tracke dig.
Det er muligt at gemme flere katastrofeplaner - for eksempel én plan for brand, én for jordskælv, én for oversvømmelser og så videre.
8 / 9
Med denne app kan du lægge vigtige oplysninger ind på skærmen af din telefon, så andre straks kan se dem, hvis de finder telefonen - uanset om du er ved bevidsthed eller ej.
Det kan være oplysninger om sygdom, blodtype, allergier eller din ægtefælles telefonnummer.
9 / 9
I tilfælde af en naturkatastrofe er man dybt afhængig af information. Man har brug for at vide, hvor slemt det er, om hjælpen er på vej, hvad der er sket.
Denne app sikrer dig en netbaseret radiokanal, der giver adgang til politiets, brandvæsenets og andre nødtjenesters radiosamtaler. App'en fungerer kun i USA.