1 / 14
2016 blev ikke kun året, hvor Prince, George Michael og Prinsesse Leia gik bort. 2016 var også et år, hvor ambitiøse projekter hos de største tech-virksomheder faldt til jorden, og niche-produkter ikke længere var rentable.
Tag her et kig på hele listen over teknologier og produkter, som måtte afgå ved døden i 2016.
2 / 14
Pebble-uret så dagens lys i 2013 via en Kickstarter-kampagne og var med til at kickstarte den moderne smartwatch-æra.
Pebble var længe et af de mest populære smartwatch-brands, men wearable-boblen sprang, og ligesom alle andre smartwatch-producenter - på nær Apple - styrtdykkede Pebbles salg. Pebble kunne ikke skaffe ny kapital, og det førte efter sigende først til en massiv gæld.
I december opkøbte fitness-brandet Fitbit så Pebble for pebernødder i forhold til, hvad andre ur-selskaber tidligere har budt for Pebble, og stoppede samtidig al udvikling af nye Pebble-ure.
3 / 14
Google annoncerede i oktober et par high end smartphones, Pixel og Pixel XL, der skal være en direkte konkurrent til Apples iPhones og Samsungs S7-telefoner.
I samme omgang dræbte Google desværre også Nexus-telefonen. Nexus var en serie af smartphones, som Google udviklede i samarbejde med en udvalgt Android-producent for at fremvise det bedste fra Android til en lavere pris end telefoner fra Samsung, HTC og LG.
4 / 14
Intel indså i 2016, at det ikke længere var muligt at blive en del af smartphone-revolutionen og stoppede derfor med at udvikle på sin Intel Atom-processor til smartphones. Atom-processoren vil i stedet blive udviklet til IoT-enheder som droner, headsets og selvkørende biler.
I dag sidder Qualcomm og nogle få andre spillere på hele processor-markedet for smartphones. Andre processor-producenter til smartphones er Mediatek, Huawei og Samsung.
Mange så Intels Atom-processor som den manglende brik i en potentiel Surface Phone fra Microsoft, men sådan blev det ikke.
5 / 14
De fleste teknologier dør ud på grund af manglende kapital hos virksomheden eller på grund af konkurrerende, nyere produkter.
Og så var der Note 7, der sprang i luften. Note 7-telefonen blev kaldt "årets bedste smartphone" af anmeldere tilbage i september, men kort tid efter begyndte Note 7's interne batteri at overophede og bryde i brand og i nogle tilfælde at sprænge i luften.
Samsung kaldte telefonerne tilbage, ændrede batteri-leverandør og udsendte nye telefoner, men kort efter brød også disse i brand. Herefter stoppede Samsung salget af Note 7, og i dag på telefonen stadig ikke tages med på blandt andet SAS-fly. Note 7-fadæsen har kostet Samsung milliarder i tabt omsætning og fald i aktiekurs.
6 / 14
Google har længe arbejdet på en modulær smartphone, hvor du eksempelvis kunne udskifte kamera, batteri eller lagerplads på farten. Det var en nørdet drengedrøm, men desværre stoppede Google for udviklingen af Projekt Ara.
LG forsøgte sig i 2016 også med en modulær smartphone, men her var forbrugerne heller ikke interesserede, og prisen på den modulære LG G5 blev hurtigt halveret.
7 / 14
Google havde travlt i 2016.
Selskabets billedtjeneste Picasa har eksisteret siden 2002 og blev opkøbt af Google i 2004. Tjenesten havde dog ikke modtaget opdateringer i de seneste år, og da Google i år satte al fokus på sin Google Fotos-tjeneste, skrottede søgegiganten samtidig Picasa.
Du kan stadig redigere billeder i desktop-appen, men Google opfordrer selv brugere til at benytte sig af den nye Fotos-tjeneste i stedet.
8 / 14
Apple lancerede i oktober nye Macbook Pro-computere, men til manges ærgrelse ingen nye iMacs, Mac Pros eller nye Thunderbolt-skærme.
Det bliver ikke bedre af at Apple stoppede salget af de gamle Thunderbolt-skærme tilbage i juni. I stedet opfordrer Apple sine brugere til at købe LG's UltraFine 5K eller 4K-skærme.
9 / 14
Twitters videotjeneste med korte seks sekunders videoer lukkede ned i oktober. Eksisterende videoer forbliver på tjenesten, men det er ikke længere muligt at oprette nye kortfilm.
10 / 14
Et andet projekt, der døde inden det udkom, var Projekt Astoria fra Microsoft.
Projekt Astoria var Microsofts brobygningssoftware til at omdanne eksisterende Android-apps til de nye Universal Windows Platform-apps, også kaldet UWP-apps.
Microsoft forklarer, at platformen var for indviklet for udviklerne, men andre spekulerer i, om Astoria stoppede på grund af juridiske grunde i forbindelse med Android-apps.
Microsoft opfordrer udviklere til at benytte Xamarin-værktøjet, som Microsoft opkøbte tidligere i 2016.
11 / 14
Det var i forvejen sjældent, at du så en Blackberry-telefon i Danmark, og hvis du ser en i fremtiden, er den formodentligt ikke produceret af Blackberry. Det amerikanske selskab, der altid har satset på sikkerhed, annoncerede i september, at selskabet stoppede med at producere egen hardware.
I stedet produceres Blackberry-telefoner i dag af selskaber som kinesiske Alcatel. DTEK50, den nyeste Blackberry, er en modificeret Alcatel Idol 4-telefon.
12 / 14
Sunrise Calendar var en populær kalender-app til iOS og Android med millioner af brugere.
Desværre for de mange brugere opkøbte Microsoft tjenesten i 2015.
Herefter inkluderede Microsoft mange af appens funktioner i sin Outlook-kalender og lukkede Sunrise-tjenesten i starten af 2016.
13 / 14
Kender du Facebook Paper? De fleste gør nok ikke.
Facebook Paper var et ny vinkel på Facebooks Nyhedsfeed, hvor opslag fremstod som små artikler, og billeder fyldte hele skærmen.
Der var ingen irriterende videoer, der startede af sig selv eller forstyrrende, promoverede opslag, men appen opnåede aldrig en stor nok brugerskare til at overleve.
Flere af Papers unikke egenskaber, eksempelvis Insta articles, finder du dig i dag i den almindelige Facebook-app.
14 / 14
Firefox er stadig en af de mere populære browser-valg på pc'en, men ikke som styresystem til smartphones.
Firmaet bag Firefox, Mozilla, dræbte sidste år sit Firefox OS-styresystem til smartphones på grund af manglende opbakning fra producenterne og omdannede det i en periode til et system til smart-TV's.
Den plan opgav Mozilla totalt i september, og i dag er det kun Panasonic, der udvikler på platformen.
At Mozilla stopper udviklingen kan dog være med til, at browser-selskabet hurtigere får færdiggjort sin overhaling af Firefox' web engine, der er planlagt til 2017.