Præcis i samme sekund, som denne artikel bliver offentliggjort, er det sket. Det første mobilnet i Danmark, NMT, som samtidig var det første automatiske mobilsystem i verden, bliver lukket ned, og TDC's licenser givet tilbage til Telestyrelsen.
TDC har for at markere begivenheden sendt en bus med de medarbejdere, der har beskæftiget sig med NMT, til Kolding, hvor centralen ligger. Her vil TDC Mobils netdirektør Per Ole Heltov holde en tale og kort før klokken 12 trykke på knappen, der endeligt lukker nettet ned.
Da man satte NMT-nettet op, var det Tele Danmark Mobils store ambition, at man en dag kunne få 100.000 kunder. I dag har TDC mobil næsten to millioner kunder.
- Det har været 20 spændende år, og der var ikke nogen, der selv i deres vildeste fantasi kunne have forestillet sig, at det ville komme så vidt, siger Jørgen Weber, der er direktør TDC Mobil.
Nordisk mobilstandard
NMT-nettet er en nordisk udviklet mobilstandard, der har eksisteret siden årsskiftet 1981-82. Nettet dækkede dengang Danmark, Finland, Norge og Sverige. Målet var, at NMT-systemet både i brugen og funktionen skulle minde om det almindelige telefonsystem.
NMT var det første automatiske mobilsystem i verden. Det betød, at man kunne taste et nummer i stedet for at ringe op og bede om at blive stillet videre, ligesom det også gav mulighed for roaming mellem flere lande.
- Selvom man lukker det i dag, så har NMT-nettet åbnet døren for alt det, vi kender i dag. Det er alle mobiltelefoners moder. Det er vemodigt, men dybest set er det jo bare den udvikling, der er, siger Jørgen Weber.
Stadigt aktive brugere
Selvom TDC allerede for et år siden sendte breve ud til de da 40.000 NMT-kunder om, at nettet ville blive lukket, har der lige op til dette sekund været aktive brugere.
TDC tilbød sidste år de da 40.000 kunder at skifte til GSM-nettet, og det tilbud tog 26.000 kunder imod. Alligevel har der indtil nu været 6.000-7.000 kunder, som støt har brugt NMT-nettet.
Typisk har det ikke været store kunder, men folk, der har haft en gammel mobiltelefon i sommerhuset, og fiskere, som kunne drage nytte af NMT-nettets længere rækkevidde.
NMT-frekvenserne er nu overdraget til Telestyrelsen, der igennem en høring vil undersøge mulighederne for at bruge dem til digitale landmobile radiotjenester.
Relaterede links
Post og Tele Museum: Ericsson NMT bærbar mobiltelefon fra 1982
Telestyrelsens høring vedrørende interessen for etablering af nye digitale landmobile radiotjenester