Navigation i bilen

GPS var før kun tilgængeligt for ejerne af de dyreste biler, men efterhånden er det ved at være tilgængeligt for de fleste. Vi har set på de mest simple navigationsløsninger, som du slipper for at montere.

Navigation i bilen

Der er i princippet ikke det store hokus pokus ved GPS. Modtageren får oplysninger om, hvor langt den er fra en række satellitter ude i verdensrummet. Ved at kombinere viden om, hvor den er med lagrede kort, kan den på en skærm vise dig, hvor du befinder dig.

Derefter kan der indbygges flere niveauer af intelligens og brugervenlighed. Den mest anvendte funktion er, at du angiver, hvor du skal hen. Det kan du gøre på flere måder.

Enten ved at du indtaster en adresse, vælger fra steder hvor du har været før eller vælger fra en liste over for eksempel restauranter i nærheden. På baggrund af kodning på de forskellige veje på kortet, vil GPS’en beregne sig frem til den bedste rute til dit mål.

Endnu er der ikke overvældende mange danskere, der har sat navigationsudstyr i bilen. Endnu færre har købt og installeret det. Det viser sig imidlertid, at de, der har prøvet det, bliver begejstrede. Den simple GPS model, som førstegangskøberen kaster sig over, bliver hurtigt udskiftet med en mere avanceret model.

I et land som Tyskland er GPS’er mere udbredt, men vi er ved at indhente dem. Udlandsrejser med bil er for øvrigt en god anledning til at anskaffe sig en sådan løsning.

Kan du stole på den?

Ofte kan du efter ønske få GPS’en til at prioritere hurtigere kontra kortere ruter. Hvis du kører i bil og skal skynde dig, er det bedst at komme ud på de store veje for komme hurtigt frem. Hvis du cykler, er det bedre med den korteste rute.

Diskussioner om, hvad der er det bedste vejvalg, kender vi kun alt for godt, så er det ikke så underligt, at også GPS’ens ruteforslag er genstand for diskussion. Uanset hvad, er det et spørgsmål om valg, og disse valg tager GPS’en for dig.

Nogle gange kan den vælge ruter, som ville få dig til at protestere vildt over regningen, hvis du sad i en taxi. Du kan imidlertid være ret tryg ved, at den finder frem på en eller anden måde. Den giver ikke op, uanset hvor langt ud på bøhlandet du måtte have bevæget dig.

GPS er imidlertid ingen erstatning for lokalkendte personer. Rally entusiaster må fortsat regne med udgifter til en kortlæser i fremtiden.

Bilnavigation er ikke kun GPS

Der har været en del snak om GPS systemets nøjagtighed. Den er generelt blevet ret god, efter at USA fjernede støjsignalerne på sine satellitter. Der tales mindre om opdateringshastigheden til modtagerne, som ikke er specielt god.

I praksis kan der gå flere sekunder mellem hver gang GPS’en fastsætter din position, og som bekendt kan det gå hurtigt i trafikken med mange veje på kryds og tværs. Det går godt, så længe du bevæger dig langsomt, men når det går hurtigere, kan en GPS komme frustrerende langt bagud.

Der indbygges tre ekstra komponenter i dedikerede navigationssystemer til biler. Det er en indgang til hastighedssignalet, baksignal og indbygget gyroskop. Hastighedssignalet fortæller navigatoren, hvor hurtigt hjulene kører rundt og dermed, hvor hurtigt du kører.

Baksignalet (der ofte er koblet til ledningen til baklyset) fortæller den, om du kører fremad eller bagud.
Gyroskopet angiver, om du kører lige ud, eller om du drejer. Pointen med disse ekstra signaler er, at de hele tiden giver informationer. På den måde slipper du for forsinkelser og ved til enhver tid mere nøjagtigt, hvor du er.

En bonus ved disse signaler er, at de vil kunne lede dig på rette vej, selv om du mister satellitsignalerne et kort øjeblik. Dette er en meget reel problemstilling i tunneler. Et rent GPS system vil her gå i sort, mens et system med tillægsinformation kan lede dig frem til den rigtige frakørsel, oven i købet inde i tunnelen.

Interessante steder

Der er lagt mange nyttige informationer ind i de kort, der leveres med GPS modtagere. Det engelske udtryk for et interessant sted er Point Of Interest, forkortet POI, som også til dels bruges på dansk. Det er steder som sygehuse, hoteller, parkeringspladser, museer, flyvepladser, tankstationer og lignende.

Hvis du er i en fremmed by, kan du nemt finde frem til den nærmeste restaurant. Du finder også telefonnummeret til restauranten, så du kan ringe og sikre dig, at de ikke har lukket den pågældende aften.

Det er forbavsende, hvor mange steder der findes information om, men producenterne foretager også prioriteringer af hvad og hvor meget, de skal tage med.

Fotofælder

Flere navigationssystemer har mulighed for at lagre filer om POI (Points of Interest), som du selv har gemt, fundet på internettet eller fået fra andre. En type POI, som får meget opmærksomhed i diskussionsgrupper på internettet, er fotofælder og deres placeringer.

Der findes endda et individuelt system, Road Angel, som udelukkende har til opgave at varsle om fotofælder – og farlige trafiksituationer, for nu at gøre det lidt mere stuerent. Man kan få fat i både ret nøjagtige og opdaterede filer.

Montering med og uden tekniker

Hvis bilen ikke leveres med GPS udstyr, må man selv montere det. Den mest enkle udgave til eftermontering er de systemer, som man fastgør med sugekop på bilruden, sætter i cigarettænderen og så er det fikst og færdigt.

De mere avancerede modeller med gyroskop og tilkobling til hastighed og baklys, som vi beskrev herover, kræver mere arbejde. Det går generelt godt, hvis man har hænderne skruet rigtigt på og gider læse en brugsanvisning. Nyere biler har for det meste de nødvendige kabler i den såkaldte ISO plug, som bruges til bilens stereoanlæg.

Det kan imidlertid være vanskeligt at finde dem, og nogle gange er de der ikke. Det kan være, at de er gemt i et såkaldt CAN bussignal, eller at bilen ikke har nogen udgang, der kan røbe hastigheden. Så kan løsningen være at montere en separat hastighedsmåler, enten på speedometerkablet eller på indersiden af en fælg med tilhørende føler.

Man bør være ekstra opmærksom, hvis bilen har et stereoanlæg, som er integreret med det øvrige udstyr i bilen. Du kan risikere at gøre stor skade, hvis du tager det ud.

Den fejl, hobbymontøren oftest begår, er at undlade at koble baksignalet til, at justere styrken på hastighedssignalet forkert eller at montere gyrometeret forkert.

Navman iCN 510

iCN Premium er relativt let at tage i brug, og den nemme startguide og hurtigreference er tilstrækkelig, hvis man har prøvet at installere GPSfør. For en person, der ikke er så erfaren med dette, er det for tyndt. Du finder en mere omfattende brugsanvisning i PDF format på en af cd’erne.

Det giver lidt forvirring, når der ikke altid står det samme i brugsanvisningen som på skærmen. Det er åbenbart gået lidt for hurtigt, da producenten skulle have produktet ud af døren.

Der er desværre ikke meget andet ved iCN 510, der kan karakteriseres som hurtigt. Det virker, som om processoren er for svag til at håndtere opgaven. Det ses bedst ved, at der ikke rigitg sker noget, når man har foretaget et menuvalg, som kræver regnekraft.

Man spekulerer derfor på, om man ikke fik trykket godt nok på skærmen, og trykker en gang til. Og endnu en gang. Når GPS systemet kommer ud af tænkeboksen, bliver både den og du forvirret af de kommandoer, som pludselig står i kø.

Det går noget bedre, når du bruger en kuglepen, men det er besværligt at skulle tage den frem hver gang du skal betjene systemet.
iCN510 er heller ikke hurtig til at finde ud af, hvor den er, når den har været afbrudt eller har været uden for dækningsområdet.

Det gælder, selv om du forsvinder ind i en bygning og kommer ud af samme dør. Der står ganske vist i brugsanvisningen, at den får sit “GPS fix” hurtigere, når du står stille. Det virker imidlertid lettere komisk at skulle stå og blomstre på parkeringspladsen og vente på, at enheden skal få nok signaler til at fungere.

Det er meningen, at GPS systemet skal være et hjælpemiddel til at komme hurtigere frem – ikke at man skal sidde og vente på teknikken.

Det er frustrerende at lægge et vejnavn ind. Her kræves der fuldkommen nøjagtighed med korrekt brug af danske bogstaver. Når du laver fejl i indtastningen, og den opgiver at finde et nøjagtigt træf, rykker du helt tilbage til start. Uden at modtage noget som helst.

Navman iCN er et produkt, som burde koste langt mindre set i forhold til det, den leverer. Vi kunne remse flere ting op, som understreger indtrykket. Men det må blive ved det nævnte. Joh, den finder nogenlunde ud af, hvor den er, hvis den får lidt tid.

Men det går for langsomt både ved start og ved opdatering undervejs. Når den generelt er meget lidt brugervenlig og til tider fejlberegner med ca. 70 meter, kan den ikke anbefales.

Produktfakta

Webadresse: www.navman europe.com
Pris med moms: 5.100
Kortsystem: Tele Atlas
Medfølgende kort: Skandinavien på chip, Europa på cd
POI (Points Of Interest): Ja
Trafikmelding: Ja
Bluetooth: Nej
Tilslutning til pc: USB

Medion MDPNA 150

Denne GPS er på mange måder så lig Navman iCN 510, at det er nærliggende at formode, at den har den samme indmad. Softwaren og den grafiske brugergrænseflade er imidlertid forskellig, så oplevelsen bliver en anden. Medion har valgt at have en antenne, der stikker op, frem for en antenne, som vippes ud horisontalt.

Det betyder, at den er mere brugervenlig og robust, men det kan give et dårligere signal. Designet er imidlertid bedre, og den sorte glinsende overflade tager sig godt ud. Hvor flot den er efter et stykke tids aktiv brug, er imidlertid uvist.

Betjeningsknappernes udformning er et trin værre end det, Navman har valgt. De er små og vanskelige at betjene, og de giver næsten ingen fysisk tilbagemelding om, at knappen er trykket ind. Det lillebitte joystick er også svært at betjene rigtigt og medfører ofte fejlvalg.

Skærmen lider under at have en blank overflade, som gør den meget udsat for reflekser. Når solen skinner, sidder man og virrer med hovedet for at finde en stilling, hvor reflektionen ikke generer for meget. Det gælder også, selv om selve enheden er monteret i skyggen. Denne virren med hovedet er ikke specielt trafiksikker.

Ved hjælp af softwaren har Medion indbygget en MP3 afspiller. Glem den. Du skal være hardcore masochist for at kunne nyde lyden af musik med denne lydkvalitet. Selv med gode hovedtelefoner.

Medion leverer meget forskelligt udstyr, primært pc’er. Frem for at lægge let tilgængelig, relevant information om de forskellige produkter ud på firmaets websted, gemmer de sig bag en generel side. Den er skuffende, og en telefonisk kontakt til kundeservice var ikke til megen hjælp.

Dette produkt kommer fra en computerverden, som vil være med på navigations trenden. Det er ikke svært at forstå, når selve hardwaren er billig at fremstille. Det er imidlertid softwaren, der er afgørende for, hvor god en GPS er, og her falder Medion helt igennem.

Produktfakta

Webadresse: www.medion.com/dk
Pris med moms: 3.795
Kortsystem: Tele Atlas
Medfølgende kort: Skandinavien på chip,
Europa på cd
POI (Points Of Interest): Ja
Trafikmelding: Ja
Bluetooth: Nej
Tilslutning til pc: USB

TomTom GO 300

GPS’en fra TomTom har en tænd/sluk knap, og al anden betjening sker ved hjælp af den trykfølsomme skærm. Meget nemmere kan man ikke få det, og det er jo det, der er meningen. For eksempel kommer du ind i menuvalgene med store og overskuelige ikoner ved at trykke hvor som helst på skærmen.

Det er tydeligt, at TomTom har lagt mange ressourcer i brugervenligheden. Så godt bliver det kun, fordi der er foretaget omfattende felttest og test på ukyndige brugere. Eksperterne finder altid ud af det uanset hvad – pointen er, at betjeningen skal være så enkel, at alle forstår den.
TomTom har lagt en slags intelligens ind i søgefunktionen på vejnavne.

Det betyder, at selv om du staver forkert, vil den alligevel ofte kunne gætte sig frem til, hvad du mente. Du kan også indtaste dele af et vejnavn, hvorefter den så vil foreslå egnede alternativer. Det sparer tid under indtastningerne og betyder, at du kan droppe sære udenlandske bogstaver, når du er ude at rejse.

Som andre rene GPS systemer har TomTom Go 300 heller ikke nogen sikker reference, når du mister udsynet til himmelen i en tunnel. Den har imidlertid “Assisted Satellite Navigation”, som hjælper i sådanne situationer.

Denne tilføjelse betyder, at den bevarer fatningen og en brugbar, nøjagtig position udenfor dækningsområdet i tunneler.
TomTom Go 300 understøtter Bluetooth, og det betyder, at man kan få ekstra data på GPS’en fra TomToms informationstjeneste TomTom Plus via en mobiltelefon med Bluetooth.

Der følger detaljerede kort over Skandinavien med i pakken. De er også forhåndsinstallerede på SD hukommelseskortet. Den software, du har installeret på pc’en, er koblet til TomToms websted.

Det betyder, at hvis du har brug for kort over resten af Europa, vil programmet tage dig med til den aktuelle del på websiderne, hvor du kan opgradere kortpakken for 189 Euro.

TomTom Go 300 får æren af at være redaktionens valg. Den opfylder sin målsætning om at gøre bilnavigation enkelt med glans. Der er ikke meget, vi kunne ønske os anderledes, og den semi intelligente søgefunktion vil de andre sikkert kopiere.

Produktfakta

Webadresse: www.tomtom.com
Pris med moms: 3.949
Kortsystem: Tele Atlas
Medfølgende kort: Skandinavien
POI (Points Of Interest): Ja
Trafikmelding: Ja
Bluetooth: Ja
Tilslutning til pc: USB

Garmin Streetpilot C320

Garmin har været igennem flere generationer i serien af StreetPilots. Videreudviklingen har gjort enhederne stadig mere brugervenlige. C320 er udviklet til dem, der ikke er specielt vilde med teknologi, men som vil have et hjælpemiddel, der er supernemt at bruge.

Garmin har tilladt sig én betjeningsknap mere end TomTom. Det er et hjul på siden til at regulere volumen op og ned. Det synes vi er smart med henblik på målgruppen. De fleste er vant til at bruge en knap til at justere lyden med. Bortset fra dette foregår al betjening med den trykfølsomme skærm, og det er virkelig superenkelt.

Det er nemt at indtaste gadenavne, og den kommer med forslag, selv om du taster lidt forkert. Hvis du taster så forkert, at ingen af forslagene er rigtige, og du må trykke Tilbage, er du imidlertid nødt til at begynde forfra. Det er irriterende, når der er tale om lange gadenavne.

Garmins GPS stemme er mere ivrig end TomToms. Den fortæller dig tidligere om det næste, der skal ske. De instruktioner, du får er ofte “Om tre hundrede meter drejer du til højre”. I modsætning til TomTom giver den også besked en ekstra gang.

Efter at du er drejet til højre, fortæller den dig om det næste, der skal ske, selv om det ligger flere kilometer fremme. Her siger TomTom ingenting, før du nærmer dig det næste kryds. Det er et spørgsmål og smag og behag, om man bryder sig om dette høje informationsniveau.

Garmin har taget konsekvensen af formatet på navigatoren fuldt ud. Den giver ikke informationer med lille ulæselig skrift på forsiden, når du kører. Den er desuden bedre end TomTom Go 300 til at udnytte pladsen på skærmen.

De viser begge vejnavnet på skrå og ikke kun i 90 graders vinkler. Garmin må se sig slået af TomTom med hensyn til indtastning af vejnavn, men er alligevel en rigtig god navigationsenhed.

Produktfakta

Webadresse: www.garmin.dk
Pris med moms: 5.999
Kortsystem: Navteq
Medfølgende kort: Vesteuropa med varierende detaljeniveau
POI (Points Of Interest): Ja
Trafikmelding: Ja
Bluetooth: Nej
Tilslutning til pc: USB

Kortkvalitet

Digitaliseringen af kort, det vil sige at hente oplysninger om veje og landskaber i elektronisk format, begyndte længe før, GPS blev et tema. Hvor langt er det så kommet? Der er to konkurrerende firmaer med digitale vejkort i Danmark. Det er Tele Atlas og Navteq, som begge er verdensomspændende firmaer.

Det er næsten håbløst at skulle sige noget om, hvorvidt det ene er bedre end det andet. Der er utroligt mange parametre, der spiller ind i en sådan vurdering. Der er også lokale variationer, så ét system er mest opdateret i én region, mens det har sine mangler et andet sted.

Fart på nyhederne: Magellan Road Mate 300

Der sker meget på navigationsfronten i disse tider, og flere af producenterne opgraderer deres program.

Road Mate 300 udgaven er noget mindre med en lidt mindre skærm, men med samme brugergrænseflade som 700 modellen. Der hvor 700 har en 10 gigabyte harddisk til lagring af data, har 300 en intern hukommelse på 110 megabyte og et SD hukommelseskort på 512 megabyte.

Den har en ny funktion, der kan holde øje med, hvor du kører, så du kan gemme en rute til senere brug. Det er praktisk, når du har folk med i bilen, der kan guide dig igennem en kringlet rute. Magellan bærer præg af at have lange traditioner inden for navigation. Det kan man for eksempel se ved indtastningen af et vejnavn.

Efter hvert bogstav, som du staver vejnavnet med, forbliver uaktuelle efterfølgende bogstaver væk fra skærmen. Udgaven kan endnu ikke tale dansk, men det kommer senere. Prisen på model 300 er også god i forhold til model 700. De officielle tal er omtrent 8.000 kontra 13.000 kroner. Magellan bruger kort fra Navteq.

www.magellangps.com

Pioneer opgraderer topmodellen

Pioneers topmodel kommer nu i en opgraderet version. Den har fået navnet AVIC X1R, hvor bogstavet R adskiller den fra den foregående model. Selve enheden er den samme.

Det vil sige, at forskellen ligger i selve softwaren. Hovedforskellen er, at den nu kommer i en dansk sprogversion. Den har også fået en ny brugergrænseflade samt opdaterede kort. Endvidere er prisen faldet, og AVIC X1R fås til en kampagnepris på 16.999 kroner.

De, der ønsker det, kan nu opgradere forrige års model til den nye software. Softwaren og de detaljerede kort på 8.3 gigabyte for Europa skal Pioneer have et par tusinde kroner for. Pioneer bruger kort fra Tele Atlas.

www.pioneer navi.dk

Sony på vej

Sony har et omfattende produktprogram for bilstereo og underholdning i bilen. Derfor er der et grundlag for gode installationer. Sony kommer imidlertid først på markedet med navigation i år. Det første af fem produkter er kombinationen CDX NC9950 og NVX HC1.

Førstnævnte er en avanceret bilstereo, mens den anden er navigationsenheden, som kan gemmes væk. Sony anvender begrebet «Map by turn» om sin måde at veksle mellem kort og pilevisning på. Du vil normalt kunne se kortet, men den vil gå over til en grafisk visning af det kryds, du kommer til og hvad du skal gøre, når du nærmer dig krydset.

Det skulle give mere rigtige oplysninger end bare en pil til højre eller venstre, og ifølge Sony skulle det også være mere trafiksikkert. De officielle priser for disse to enheder er henholdsvis 6.499 og 6.999 kroner. Sony bruger kort fra Navteq.

www.sony.dk

C Map kommer ind fra havet

C Map er traditionelt specialist i digitale søkort, både til den kommercielle skibsfart og til fritidsbrug. Det vidner navnet om, når det udtales på engelsk. C Map sælger kort til dem, der laver navigationsudstyr til både, på samme måde som Tele Atlas og Navteq er leverandører til bilnavigationsudstyr.

AvMap, som er C Maps varemærke for produkter til småfly og biler, forsøger sig nu med GeoSat2 og GeoSat2c. Førstnævnte har en stor 5,6 tommers skærm mens c modellen er noget mindre.

AvMap lover, at skærmen vil være læselig i solskin. Den store kommer til at koste omtrent 7.000 kroner, mens den mindre model bliver en tusindlap billigere. Der er endnu ingen detaljer om kortdækning og understøttelsen af det danske sprog. AvMap bruger vejkort fra Tele Atlas.

www.avmapnavigation.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere