Registertilsynet åbner for følsomme data på Internet

Hovedstadens Sygehusfællesskab blev de første, der fik lov til at slippe følsomme data ud på Internet. Registertilsynet betragter nu virtuelle private netværk som sikre.

Af Claus Thorhauge

Endelig fandt det offentlige et hul igennem Internet for følsomme data. Lukkede netværk med faste linier eller opkaldspuljer var tidligere den eneste mulighed for at distribuere sårbare oplysninger om borgernes private forhold. Indtil tirsdag i sidste uge.

Der var dagen, hvor Hovedstadens Sygehusfælleskab (HS) som de første i Danmark på vegne af Finsenscentret fik lov til at etablere deres nye system til opsamling af forskningsdata ved hjælp af et virtuelt netværk på Internet. Et såkaldt Virtual Private Network (VPN).

Teknikken med et kunstigt lukket netværk bruges af mange private virksomheder, men det er første gang det offentlige med Registertilsynet som garant tillader, at borgernes private data formidles på den måde.
? Vi er nu i Registertilsynet justeret til tidens niveau, idet vi mener, at sikkerheden er lige så god, som i de traditionelle løsninger. Og Internet er fremtiden, siger IT-chef Ib Larsen fra Registertilsynet.

VPN gør systemet muligt

CITMAS (Clinical International Trial MAnagement System), som barnet hedder, er et klinisk, administrativt databasesystem med, der via en almindelig webbrowser kan indsamle patientdata fra kræftforskning i Danmark og internationalt. Systemet er skabt af Finsenscentrets Kliniske Forskningsenhed, og har udgangspunkt i en række Access-databaser, der ligger bag Rigshospitalets firewall.

Og det er netop det snedige ved VPN, at man over det åbne og ?farlige? Internet skaber en virtuel tunnel, hvor igennem de sårbare data kan passere i krypteret form. Det er først, når de er vel ankomne bag modtagerens firewall, at de pakkes ud og bliver læsbare.

I forbindelse med det aktuelle projekt, er der så mange forskellige læger som samarbejdspartnere, at det ville have været fuldstændig umuligt at etablere faste linier eller opkaldspuljer for at indsamle data.
? Hvis vi ikke havde fået lov til at gøre det på den her måde, havde vi været bundet til den gamle teknik med at faxe oplysningerne og så kunne det alligevel ikke have ladet sig gøre i den form og med den hastighed, som det nu er blevet muligt, siger IT-koordinator på Finsenscentret, Knud Nelausen.

Internet er fremtiden for følsomme data

Det er Finsenscentrets Kliniske Forskningsenhed, der har konstrueret løsningen som et cgi-program, der kører i en browser. Det er lavet i Visual Basic og trækker på faciliteter i Access, statistikprogrammet SPSS og Adobes Reader/Writer program. Rigshospitalets firewall sørger for datasikkerhed i den virtuelle tunnel.

Registertilsynet forventer, at der bliver flere og flere registre med VPN på Internet, men har ingen konkrete anvisninger på hvilken kryptering eller teknik, der skal bruges for at give tilladelse til at distribuere følsomme data på den måde.
? Folk er selv ansvarlige for deres systemer. Vi afstår fra at gå ned i det tekniske. Det eneste, vi skriver, er at VPN skal indeholde tilstrækkelig stærk kryptering, siger Ib Larsen fra Registertilsynet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere