Går du en tur rundt i DanID's bygninger i Århus og Ballerup, så vil du hurtigt fornemme, at der venter en vigtig deadline lige om hjørnet.
Stemningen er spændt, fortæller Jesper Petersen, der er systemudvikler i DanID's afdeling i Århus.
Den kommende deadline på NemID, som falder 1. juli, har også sat sit præg på Jesper Petersens eget skrivebord, der i øjeblikket flyder med papirer, udprintede NemID-nøglekort og adskillige kaffekopper.
"Nej, mit skrivebord er nok ikke så ryddeligt," erkender han.
Kosmetiske ting i højsædet
Men alligevel er stemningen fortrøstningsfuld hos Jesper Petersen og de cirka 75 ansatte hos DanID, der nu gennem halvandet år har knoklet på NemID-projektet.
"Det er slet ikke sådan, at der bliver stresset eller råbt højt. I øjeblikket er det primært kosmetiske ting, vi sidder med. Men i denne tid er der da lidt mere hektisk end normalt, og der ryger jo nok også nogle ekstra arbejdstimer oven i den normale arbejdsuge," siger han.
Scrum giver fremdrift
En af årsagerne til, at projektet i den seneste tid ikke er steget til uoverskuelige højder for medarbejderne, er ifølge Jesper Petersen, at der bliver arbejdet efter den såkaldte scrum-metode.
Det er en type projektledelse, hvor udviklerne får splittet arbejdsopgaverne op i meget små enheder, der kan løses på seks-otte timer om dagen.
"Det har sikret, at vi har oplevet en konstant fremgang i projektet," siger han.
Og det er ifølge Jesper Petersen nødvendigt i et så omfangsrigt projekt som NemID.
Direktør forlanger succes
Han har tidligere arbejdet med udviklingen af den første generation af den digitale signatur, men NemID er både det største og mest komplekse projekt, han har arbejdet med.
Jesper Petersen har været med til at udarbejde det særlige selvbetjeningsunivers, som brugerne efter den første juli vil kunne finde på nemid.nu.
Han har desuden arbejdet med udviklingen af de såkaldte Oces-certifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service), der identificerer brugerne, når de logger ind på offentlige sider.
Selvom det er kulminationen på halvandet års arbejde, når de første nøglekort lander hos danskerne den 1. juli, så er der langt fra sat punktum for NemID-arbejdet.
De næste seks måneder, hvor systemet skal tages i brug af mellem to og tre millioner danskere, kan vise sig at blive ligeså hektiske, som de seneste 18 måneder har været.
"Vi mener først, at vi har en succes, når alle de danske netbank-brugere har taget systemet i brug. Men der er ingen tvivl om, at projektmedarbejderne godt kan tillade sig at tage et glas champagne på nuværende tidspunkt,"; siger DanID's administrerende direktør, Johnny Bennedsen.