Læs også: Ni gode råd før du får besøg af licensinspektionen.
Sådan undgår du at falde i den dyre licens-fælde.
Licensverdenen er en jungle.
Sådan lyder det fra it-chef i vaskerikoncernen Berendsen, Klaus Nissen, der for nylig var nomineret til Computerworlds it-chef-pris, Årets CIO 2010.
"Det er en jungle, fordi softwarehusene løbende ændrer licensbetingelserne," siger Klaus Nissen om markedet for forretningssoftware.
Han råder de danske it-chefer til at holde nøje øje med ændringer i licensbetingelserne, når de opdaterer deres software.
Men it-cheferne skal også tjekke deres licensbetingelser, når de udskifter deres hardware.
Pas på - det kan koste kassen
Mange software-licenser afregnes nemlig efter antallet af processorer. Og ikke nok med det, så er licens-afgiften i mange tilfælde også afhængig af processorens hastighed.
Klaus Nissen forklarer, at udviklingen inden for processor-teknologien og den stigende udbredelse af virtualisering, hvor programmerne bliver afviklet centralt fra servere, har været en udfordring for softwarehusene.
Og det har været nødvendigt at indføre de teknologiske landevindinger i licensreglerne, fordi virtualisering og hurtigere CPU'ere har udvandet den måde man traditionelt afregnede på.
"De betyder, at du takket være nye, hurtige processorer med flere kerner kan afvikle et driftmiljø med væsentligt færre CPU'ere," siger Klaus Nissen, som dog påpeger, at det dermed også kan blive dyrere.
Samtidig har han dog forståelse for, at software-husene har behov for at ændre deres licenser.
"Men vi it-chefer vil jo nok altid mene, at software-leverandørernes licenspolitik er urimelig. Vi så jo helst, at det var som at købe sukker og salt hos købmanden," siger han.
Sådan klarede vi licensinspektionen
Berendsen er kunde hos Oracle, der især har været udsat for kritik efter, at flere kunder har modtaget store licensregninger.
Men Klaus Nissen understreger, at Berendsen ikke har haft licens-uoverstemmelser med Oracle. Og i øvrigt er yderst tilfreds med samarbejdet.
"Vi havde en software-revision sidste år, og den viste, at vi var 100 procent på plads, og det skyldes måske også, at vi hele tiden har lagt alle kortene på bordet og været åbne om, hvordan vi vil bruge softwaren," siger han.
Klaus Nissen råder til, at du vælger at forhandle med software-leverandøren, før du laver en ændring i dit driftmiljø
"I den situation står du jo uden tvivl i en bedre forhandlingssituation, fordi leverandøren ved, at der er en reel risiko for, at du skifter til en anden leverandør," siger han.
Han anbefaler, at it-chefer søger bistand hos uafhængige konsulenter, hvis de skal implementere et nyt system, eller hvis de vil foretage ændringer i driftmiljøet.
Læs også: Ni gode råd før du får besøg af licensinspektionen.