Artikel top billede Ikon

Teleselskaber strides om nyt teleforlig

Telenor og Telia skriger efter et nyt teleforlig, da den nuværende telepolitik ifølge parterne har fejlet. TDC afviser behovet.

"Forskningsminister Birte Weiss (S) og teleordførerne fra Det Radikale Venstre, Venstre, Konservative, SF og CD har i dag indgået forlig om en ny telepolitisk aftale."

Sådan lyder det indledningsvis i pressemeddelelsen, der blev udsendt, da det seneste teleforlig blev indgået i dansk politik. Det var i september 1999.

Reguleringen i det snart 11 år gamle teleforlig er baseret på, at der skal være en balance mellem incitamenterne til at konkurrere på tjenester i det eksisterende fastnet og incitamenterne til at bygge en ny alternativ infrastruktur, så der på den måde kan være konkurrence på begge dele. Det sker ved at regulere lejepriserne i TDC's kobbernet efter den såkaldte LRAIC-model.

Tiden er dog løbet fra den gamle reguleringsmodel, lyder det fra Danmarks næststørste teleselskab, Telenor.

"Markedet har udviklet sig meget siden 1999, og den udvikling viser, at der er behov for at kigge på teleforliget. Det er specielt udviklingen inden for fastnetmarkedet for bredbånd, hvor man kan sige, at TDC bare har styrket sin position. Reguleringen, der skulle sikre mere konkurrence, har vist sig ikke at virke efter hensigten," siger kommunikationschef Christian Wulff Søndergaard fra Telenor.

I stedet slår han på, at der skal skabes større incitament til at konkurrere på tjenester i TDC's fastnet. Det vil sige, at lejeprisen i nettet skal ned.

Telia: Ingen udsigt til alternativer
Også hos Telia lyder det, at der er behov for en ny form for regulering, fordi den nuværende regulering ikke har skabt et alternativ til TDC-nettet, mener juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt fra Danmarks tredjestørste teleselskab.

"Vi er meget på linje med Telenor. Vi er af den opfattelse, at i den tid, som vi med nogen sikkerhed kan overskue, vil der ikke være nogen som helst konkurrent til TDC's kobbernet. I næsten en fjerdedel af landet vil TDC have monopol på kobber, kabel og fiber," siger Jens Ottosen-Støtt.

Direktøren henviser til det område i og omkring København, hvor TDC købte DONG's fibernet sidste år. Her sidder TDC på kobber-, kabel- og fibernettet.

"Vi kan ikke se, at det er muligt at udbygge med fiber i sådan en hastighed og omfang, at det på nogen måde kan komme til at danne en troværdig konkurrent, hvis man vil levere landsdækkende," siger Jens Ottosen-Støtt.

De to selskaber ser derfor gerne, at politikerne på Christiansborg formulerer en ny dansk telepolitik.

TDC: Intet behov for nyt teleforlig

Danmarks største teleselskab samt ejer af landets traditionelle teleinfrastruktur, TDC, ser ikke et behov for at gøre op med den politik, som det nuværende teleforlig indeholder.

"De principper, der ligger i teleforliget om en markedsbaseret udvikling og en teknologi-neutral udvikling, er stadig gode principper at bygge på," siger chef for public affairs hos TDC, Anders Thomsen.

Sidste år nedsatte daværende videnskabsminister Helge Sander (V) Højhastighedskomiteen, som bestod af 15 personer, der havde en forskellig tilgang til it og tele. Komiteen fremlagde i januar sine anbefalinger. Heri var der en lang række forslag til, hvordan teleindustrien kunne få bedre rammebetingelser i Danmark.

"Fokus bør være på at få gjort Højhastighedskomiteens anbefalinger til virkelighed og sætte handling bag komiteens ord, og det behøver man ikke et nyt teleforlig for. Vi ser derfor, at man hellere bruger kræfterne på Højhastighedskomiteens anbefalinger frem for at starte forfra med et helt nyt teleforlig," fortæller Anders Thomsen.

Telenor: Behov for debat
Ifølge Telenors Christian Wulff Søndergaard er det ikke uden konsekvenser, hvis politikerne undlader at sætte sig sammen for at forhandle om et nyt teleforlig.

"Det er selvfølgelig beklageligt, at vi ikke får taget diskussionen om, hvilke rammer vi skal have på hele telemarkedet fremover. Hvis vi ikke får taget debatten, så understreger det bare endnu mere, at IT- og Telestyrelsen skal være opmærksomme på udfordringerne i markedet og virkelig arbejde for at styrke konkurrence," siger Christian Wulff Søndergaard.

Han tilføjer, at styrelsen løbende bør revidere LRAIC-modellen, som bestemmer den pris, udbydere betaler for at leje sig ind i TDC's kobbernet. Telenor var i sit høringssvar til Højhastighedskomiteens rapport meget kritisk over for den nuværende danske telepolitik.


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere








Læses lige nu