It-firmaer bør informere langt bedre om deres aktiver i sine regnskaber.
Den kritik fremføres af professor Caspar Rose fra CBS.
"Mindstekravene, til hvad der skal fremgå af et regnskab, er simpelthen ikke nok til at give et retvisende billede af it-virksomheder," siger Caspar Rose.
I kølvandet på IT Factory-sagen er professorens konklusion, at ugennemskuelig handel med eksempelvis softwarelicenser på kryds og tværs er meget svært at tjekke i forhold til aflagte regnskaber.
"Men også i forhold til lovlige it-virksomheder er regnskabsreglerne simpelthen forældede. Der er jo ikke tale om gamle industrivirksomheder," siger Caspar Rose.
Han mener, at it-virksomheder i dag skal sørge for at give sine samarbejdspartnere, kunder og i sidste ende medarbejdere en tryghed ved at oplyse mere end minimumskravene i regnskaberne.
Lige nu kører en erstatningssag mod KPMG, der ifølge kurator Boris Frederiksen, ikke har har levet op til sine forpligtelser.
Selvom IT Factorys regnskaber var uden så meget som et komma i anmærkninger eller forbehold, så viste stort set hele omsætningen sig at være det rene luft.
Traen ikke godt nok
Professoren Casper Rose har analyseret det seneste regnskab fra ESDH-leverandøren Traen.
Og det regnskab vidner om, at selv fuldt ud lovlige it-selskaber vil have gavn af mere informative regnskaber.
Vurderet alene ud fra det offentligt tilgængelige regnskab er spørgsmålet, om Traen kan leve op til sine forpligtelser, konkluderede professor Casper Rose efter at have læst det første gang.
"Andelen af immaterielle aktiver i forhold til samlede aktiver er bemærkelsesværdig høj," sagde han.
Efterfølgende har Traen så forklaret, at værdierne blandt andet bygger på tidligere købstilbud, med videre.
Men få for at disse oplysninger fremgik af regnskabet, mener Caspar Rose.
"Det ændrer billedet af selskabets reele tilstand. Men det billede burde et regnskab også give, hvis man skal kunne stole på dem," siger Caspar Rose.