Artikel top billede

Microsoft efter kritik af SQL Azure: Tænk alternativt

Microsoft giver svar på tiltale af hård kritik af SQL Azure. Se selskabets svar og opfordring her.

Databaseadministrator Martin Schmidt fra Miracle og Mark Sjøner Rasmussen fra iPaper har været ude med hård kritik af Microsofts cloud-baserede database; SQL Azure.

"SQL Azure er ikke produktionsmoden," lyder vurderingen fra de to, som du kan læse her.

Dels i Computerworld og dels på Miracle OpenWorld-konferencen med præsentationen "SQL Azure for DBA´s".

Computerworld har bedt Microsoft Danmarks Azure-evangelist, Rene Løhde, om at svare på kritikken af SQL Azure.

Rene Løhde har svaret skriftligt i en email til Computerworld.

Kritik vedrørende hardware som blackbox

"Jeg kan godt forstå, at Martin og Mark er lidt forundrede. Gode DBA discipliner omkring en installation med skabelsen og vedligeholdelse af en højt performende motor med operativsystem, DBMS (DataBase Management System, red.) og database er under press.

I et miljø som SQL Azure kan man ikke komme til hardware, operativsystem og DBMS.
Man har kun databaserne - ikke andet.

Hardware i et PaaS cloud computing miljø som SQL Azure kan man per definition ikke komme til.

I driften i et cloud computing miljø et der populært sagt kun en vigtig konkurrence parameter: Evnen til at lave en bundsolid softwareabstraktion oven på "commodity hardware".

Det gør man, fordi man skal købe hardwareressourcer billigst muligt af hensyn til konkurrencen. Derfor kan og vil hardwarespecifikationer ændre sig ofte, mens software serviceydelsen fremstår nogenlunde statisk og stadig er underlagt de samme SLA'er (Service Level Agreements, red.) og SLE'er (Service Level Expectations, red.)."

Kritik vedrørende manglende backup

"Lad mig slå helt fast, at der er replikering og transaktionel fail-over på SQL Azure. Når det er sagt, er det korrekt at der ikke er instumentering til at lave bruger-initieret back-up lokalt på SQL Azure.

Vi ved, at det er noget der er efterspurgt og derfor annoncerede Microsoft under PDC09, at databasekloning på tværs af datacentre og point-in-time back-up er noget vi arbejder på.

Microsoft vil lave en annoncering om dette inden for de næste par måneder på SQL Azure bloggen. Indtil den funktionalitet kommer, må man nøjes med at lave scripted back-up med traditionelle SQL supporterede værktøjer."

Læs også: Erfaren databasemand: SQL Azure er umoden.

Kritik vedrørende tuning

"Vi ved, at DMV (Dynamic Management Views, red.) er noget der er efterspurgt og det er bestemt noget vi kigger på. Under PDC09 lavede vi en "most wanted feature liste" undersøgelse. På den var DMV højest placerede ønske.

Når man kigger på tuning og performance på databasen generelt, er det meget forståeligt at Martin og Mark savner en række værktøjer som de eksempelvis vil have i Microsoft SQL Server eller Oracles databaser.

Jeg vil gerne udfordre dem begge til at tænke lidt ud af boksen.

Grunden til at megen tuning finder sted i traditionelle databasemiljøer kan være af årsager som ikke kendes i PaaS cloud miljøer.

F.eks kender mange til at lokale databaser vokser sig store i datamængder og kan knopskyde på skemaniveau. Grunden til dette kan ofte findes i:

* Licenseringsforhold (der proppes meget i databaserne,
fordi det er dyrt at licensere flere databasesystemer),

* Tradition (man har traditionelt haft et skema til en
database og "...det er nu engang sådan vi altid har lavet
en database") eller

* Alt skal i databasen (alle typer data finder vej til
databasen - medier filer, Xml struktur ..o.a)

Med et system som SQL Azure får man en anden afregningsmodel som beyder, at det måske bliver muligt at lave et andet datagrundlag end det man kender traditionelt.

F.eks har vi en kunde som sælger biletter til kultur- og sportsbegivenheder. De har 2 databaser som holder styr på deres systemer og så provisioneres en database for hver begivenhed. Hver database nedlægges og arkiveres efter hver begivenhed. Det vil sige at fragmentering overtid og data bloat ikke det store problem for denne kunde.

Med andre ord så giver nye teknologiske tiltag en mulighed for at udforske en løsningsarkitektur som måske ikke har været mulig før."

Databaser kan være blackboxe

"Afslutningsvis vil jeg tilføje, at for mange (og det tal er formentlig stigende) er en database et spørgsmål om provisionering. Databasen er ofte implicit givet af et andet system som et CMS, CRM, HR eller et andet system
Måske endnu mere typisk er en database blot et black-box persisteringslag for en model (domænemodel, entitetsmodel, eller lignende). Mange udvikleres adgang til en database i dag sker eksempelvis gennem en ORM (Objekt-Relational Mapping, red.).

Til det er SQL Azure en meget fin og agil løsning."

Læs også: Erfaren databasemand: SQL Azure er umoden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere