Artikel top billede

TDC skubber de kommende år fiberkabler tættere på hjemmene, mens kablet det sidste stykke ind i hjemmet forbliver af kobber. Foto: Jørgen True.

TDC: Fiberselskaberne skal have en over nakken

En storstilet TDC-strategi med udbygning af fibernet specielt i Jylland skal sende elselskabernes fiberprojekt i knæ.

I år skruer TDC op for investeringerne i fibernet. Det sker som led i TDC's nye netstrategi, der i disse dage er ved at blive finpudset i koncernens direktionslokaler. Planen omfatter en udbygning af TDC's net for 25 milliarder kroner de næste 10 år.

Selskabet har længe skubbet fiberkabler tættere og tættere på husstandene, men nu bliver der for alvor skruet op for den proces, fremgår det af den nye strategi.

"Planen er baseret på, at fiberselskaberne skal have en over nakken, hvis man nu skal være lidt grov. Vi bygger de steder, hvor de også er, og det vil sige, at vi kommer i direkte konkurrence med dem de her steder," siger TDC's netdirektør, Jess Julin Ibsen, til Computerworld.

Han fremhæver, at det især er i Jylland, at selskabet vil lægge flere fiberkabler ned. Og det kommer til at ske i områder, hvor elselskaber i forvejen har gravet et fibernet ned.

TDC sidder allerede på en omfattende fiberinfrastruktur i København og Nordsjælland, efter at selskabet sidste år købte DONG's fibernet for 325 millioner kroner. Det kostede angiveligt DONG et godt stykke over en milliard kroner at bygge nettet, som havde omkring 15.000 kunder ved salget.

Det nu tidligere DONG-net er et stykke infrastruktur, som TDC kan bruge i sin såkaldte fiber-feeder-strategi. Den indebærer, at hele skelettet i TDC's faste net er ren fiber, mens det sidste stykke ud til hjemmene fortsat vil være traditionelle telefonkabler baseret på kobber.

"Vi fik med købet af DONG's fibernet et feeder-net, der næsten dækker 40 procent af befolkningen, og det betyder, at vi vandt tre til fire års udbygning af fiber-feeder-nettet. Det gør, at vi reelt set kan omdirigere væsentlige investeringer, som vi kan genere de andre med," forklarer Jess Julin Ibsen.

Når TDC skubber fiber ud til den sidste elektronikboks, inden kobberkablerne løber videre ud til husstandene, vil koncernen kunne hæve hastigheden med VDSL-teknologien til mellem 50 og 70 megabit i sekundet. Det dækker ifølge TDC behovet hos de fleste et godt stykke ud i fremtiden.

Hastighed eller indhold?

De selskaber, som TDC kommer til at "genere", er blandt andre de 15 elselskaber, som sidste år gik sammen i en fælles alliance. Indtil videre bærer alliancen arbejdstitlen Company X, og i løbet af i år vil alliancens medlemmer tilbyde fælles Company X-tjenester i deres netværk.

Elselskaberne har slået hårdt på, at de kan levere "rigtigt bredbånd", hvor hastighederne til både at hente og sende er synkrone, med hastigheder på op til 100 megabit per sekund. Hastighederne er dog knap så relevante som indholdet, mener Jess Julin Ibsen.

"Vi ser nogle steder i Danmark, at folk ikke kan få det indhold, som en familie ønsker. Det har ændret sig fra en diskussion om hastighed for enhver pris, til at indholdet er afgørende, fordi folk kan få den hastighed, de har behov for. Langt hen ad vejen vælger folk leverandør på basis af tv-indholdet," siger Jess Julin Ibsen.

Umiddelbart har han svært ved at se, at elselskabernes nye alliance skal kunne true TDC på indholdssiden.

"Elselskaberne har tidligere, da de var hver for sig, ikke haft det nødvendige indhold, og spørgsmålet er, om de kan få det i et fælles selskab. Selv deres fælles selskab har ikke en volumen, der gør dem interessante for eksempelvis Viasat at forhandle fornuftige priser med," siger Jess Julin Ibsen.

Kobber-teknologien overraskede

Netdirektøren fra TDC mener, at elselskaberne undervurderede kobberets holdbarhed, da de kastede sig ud i deres milliard-investeringer.

"Da de begyndte at bygge, var der en hype omkring fiber versus kobber, men nu ved vi, at kobberet kan bære igennem betydeligt længere, end alle havde forestillet sig. Hvis jeg i år 2020 leverer 250 megabit på kobber, hvorfor skal jeg så grave folks forhave op for at kunne levere lidt mere, som du ikke kan bruge til noget, på en fiber?," spørger Jess Julin Ibsen.

Fiberbranchen herhjemme har dog gentagne gange pointeret, at det er et spørgsmål om tid, før der sker en eksplosion i befolkningens behov for hastighed på bredbånd, og her vil TDC's kobbernet ikke kunne følge med, lyder dommen fra fiberfolket.

Computerworld følger op på artiklen med en kommentar fra fiberbranchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere