Artikel top billede

Messerschmidt: Microsoft frygter for sit monopol

Interview: Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt giver svar på tiltale på hård kritik fra Microsofts danske chef: "Microsoft er bare bange for at miste sit monopol."

Læs Microsoft-chef Jørgen Bardenfleths kritik: Der bliver kørt politisk hetz mod os.

Morten Messerschmidt, tidligere it-politisk ordfører og nuværende medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Microsoft-direktør Jørgen Bardenfleth kritiserer i denne artikel blandt andre dig for at arbejde med en skjult dagsorden - en 'Lex Microsoft' - i den langstrakte sag om de åbne standarder. Hvad siger du til det?

"Jeg gider faktisk ikke gå ind i en personlig infight med Jørgen Bardenfleth, og jeg synes, at det er en noget mærkelig udtalelse, fordi jeg ikke sidder i Folketinget længere. Men det er vel udtryk for, at Microsoft er bange for at miste den dominans, som Microsoft i dag har på indkøb af kontorpakker i staten.

Formålet [med debatten] har for os været at sikre en bedre konkurrence. Man er nødt til at få nogle andre produkter ind for at sikre konkurrencen og for at sikre, at det er kvaliteten, der er afgørende.

Derfor er det vel indlysende, at vi er nødt til at tage konkret stilling til Microsofts produkter, når vi prøver at komme væk fra en monopol-tilstand, hvor det er Microsoft, der har et monopol.

Hele hovedformålet med at få åbne standarder er jo at få flyttet konkurrencen fra at være baseret på [lukkede] standarder til at være baseret på softwarens kvalitet."

Vil have ram på monopolet

Har Jørgen Bardenfleth så ikke ret, når han mener, at det mest af alt handler om at ramme Microsoft?

"Der er ikke nogen, der har noget som helst imod Microsoft, men der er rigtigt mange, der har noget imod monopolistiske tilstande, når det gælder indkøb af software til staten.

Jeg synes ikke, at man kan sige, at der er tale om en 'Lex Microsoft', men det er klart, at først og fremmest Microsoft vil blive berørt, fordi der ikke er andre leverandører. Hele formålet har jo været at få andre leverandører på banen."

Jørgen Bardenfleth mener, at it-ordførerne burde have brugt deres tid på at diskutere bedre digital borgerservice, it i folkeskolen og lignende fremfor at have brugt tiden på at diskutere standarder. Hvor meget tid har du brugt på de åbne standarder?

"Jeg har da brugt meget tid på det. Det er klart. Men det har også været et langt forløb, hvor det har været svært at få de politiske ender til at hænge sammen.

Der er ingen grund til at skjule, at regeringen jo har ønsket en noget anden linje end den, som et flertal i Folketinget har ønsket, og derfor har vi skullet få de to politiske ender til at mødes, og det er der gået rigtig meget tid med."

En langsommelig affære

Kunne man have brugt den tid bedre til for eksempel at diskutere it i folkeskolen?

"Jamen hør nu. Sådan fungerer politik. Man kan ikke sige, at man vil have et resultat i dag, og så kan vi komme videre i morgen. Det er en langsommelig proces, hvor man er nødt til at få analyseret tingene til bunds.

Jeg tror heller ikke, at Microsoft kunne have været tjent med, at vi havde lavet en aftale uden at have fået alle de undersøgelser sat i gang."

Har diskussionen om de åbne standarder betydet, at der var it-emner, som gik forbi radaren?

"Vi har jo forsøgt at rejse en række it-sager i Folketinget. Som it-ordfører havde jeg for eksempel et beslutningsforslag om, at man i højere grad skulle optimere it-delen af folkeskole-uddannelsen.

Samtidig har jeg fået et selvstændigt afsnit om it ind i Dansk Folkepartis principprogram, så jeg har haft masser af andre dagsordener kørende på it-området.

Skal jeg skyde aben lidt videre, vil jeg nok sige, at vi har haft en regering, der ikke har prioriteret it-politikken særlig højt. Man har været nødt til at trække den til truget.

Det var folketingsflertallet, der trak hele diskussionen om åbne standarder i gang, for det var ikke regeringspartiernes ønske, at denne diskussion skulle køre.

Og det er klart, at det tager længere tid, hvis det er op ad bakke, hver gang man ønsker at rejse en ny diskussion. Det ville jo være nemmere, hvis man havde en proaktiv regering."

Læs Microsoft-chef Jørgen Bardenfleths kritik: Der bliver kørt politisk hetz mod os.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere