Artikel top billede

Lars Monrad-Gylling, KMD's administrerende direktør, kritiseres af sine egne medlemmer i IT-Branchen, hvor han er formand. Foto: Torben Klint

Intern splid i IT-Branchen om KMD-boss

Betændte KMD-sager får nu flere medlemmer af IT-Branchen til i skarpe vendinger at kritisere foreningens formand. IT-Branchen holder årsmøde i dag.

I kølvandet på flere omstridte sager, hvor KMD er dybt involveret, lyder der nu intern kritik af IT-Branchens formand, Lars Monrad-Gylling, der samtidig er KMD's administrerende direktør.

De betændte sager består blandt andet i, at Konkurrencestyrelsen undersøger KMD. Styrelsen har foretaget to ransagninger af KMD's kontorer i Ballerup og i Odense.

Desuden rådgav KMD en kommune til ikke at gå i udbud og i stedet vælge KMD's regnskabssystem. Kommunen erkender i dag, at det var stik imod reglerne.

Og kritikken af Lars Monrad-Gylling er da også ganske kontant:

"Det er et problem for Fujitsu med en formand for brancheforeningen, der er en direkte konkurrent, og som gør foreningen passiv i forhold til en principiel og politisk problemstilling, som koster Fujitsu mange penge," siger administrerende direktør Hans Iakob Estrup fra Fujitsu.

Han bakkes op af en anden markant personlighed i foreningen.

"Lars Monrad-Gylling skal passe på, da der er tradition for at være rimelig strikse med formænds gøren og laden. Michael Mathiesen blev jo smidt ud, bare fordi han gik konkurs, så hvis der er handlet imod loven, så giver det vel sig selv, hvad der skal ske....," siger administrerende direktør Martin Thorborg fra SpamFighter.

Computerworld har talt med flere kilder i foreningen, der også udtrykker kritik af formanden, men som ikke ønsker at stå offentligt frem med kritikken.

"Vi oplever, at KMD gør alt, hvad de kan, for at holde konkurrencen stangen - og det må uvægerligt give konflikter for formanden for IT-Branchen, da branchen og kunderne ønsker styrket konkurrence," lyder det blandt andet.

Professor: Det svækker ham
Tidligere har også en professor udtalt, at de mange sager, Konkurrencemyndighedernes undersøgelse, ransagninger af kontorer og råd om ulovlig praksis for udbud, mildt sagt har svækket formanden.

En kritik, Lars Monrad-Gylling selv affejede med ordene "Jeg bliver valgt en gang om året. Og det er jeg blevet siden 2003".

For nylig kunne Computerworld beskrive, hvordan også KMD's vicedirektør og juridiske chef, Flemming Pristed, var havnet i en prekær sitution.

Udover at udtale sig til pressen om de betændte sager, så sidder han i et udvalg i IT-Branchen, der blandt andet skal rådgive resten af it-virksomhederne i udbudsspørgsmål og arbejde aktivt for at stoppe ulovlige udbud.

Vanskelig situation for ITB

Computerworld ville naturligvis gerne spørge formanden for IT-Branchens juridisk udvalg, Andreas Nørfelt, om KMD's vicedirektør har opbakning fra hele udvalget.

Ligesom vi gerne ville høre ham, om KMD's forretningsmoral er et forbillede for resten af it-brancheforeningens medlemmer?

Men i stedet for svar på disse spørgsmål modtog Computerworld følgende kortfattede mail fra udvalgsformanden:

"Juridisk Udvalg kommenterer ikke på konkrete verserende sager, der involverer IT-Brancheforeningens medlemmer. Generelt er IT-Branchen naturligvis fortaler for, at udbudsreglerne overholdes."

Til gengæld ville udvalgsformandens egen chef i IT-Branchen, den nytiltrådte direktør Morten Bangsgaard, allerede i december gerne udtale sig om den konkrete sag:

"Det virker hensigtsmæssigt, at Konkurrencestyrelsen ser på sagen. Det må alle have en interesse i," udtalte han dengang til Computerworld.

Direktøren understregede, at udbudsreglerne skal overholdes, "uanset hvem man er".

I øvrigt kom Morten Bangsgaard fra en administrativ stilling hos partiet De Konservative og under et tiltrædelsesinterview med Computerworld, blev der joket med, at når han kunne holde sammen på partiet med de historisk mange interne konflikter, så vil han også kunne holde sammen på IT-Branchen.

Formand vil invitere til kaffe

Lars Monrad-Gylling selv oplyser, at han har svært at forholde sig til anonym kritik.

Men han siger til de to kritiske direktører:

"En formand for IT-Branchen vil altid komme fra en medlemsvirksomhed, så formanden for IT-Branchen vil i sagens natur altid være i konkurrence med andre medlemmer. Det gælder altså også for mig," siger han.

Han understreger, at IT-Branchen ikke har forholdt sig passivt i udbudssagen.

"Tværtimod har vi allerede, da Computerworld første gang skrev om kommunernes udbudspligt, sagt, at reglerne skal overholdes. Og det gælder naturligvis også for kommunerne. Selvfølgelig skal de også overholde udbudspligten. Det har vi i brancheforeningen meldt klart ud, og det står jeg naturligvis helt bag som formand," siger Lars Monrad-Gylling.

Han vil nu drikke kaffe med Fujitsus direktør.

"Jeg håber, at Fujitsu - og alle andre, der er medlemmer af IT-Branchen, vil deltage aktivt i at udvikle foreningen og vores holdninger. Udover at invitere Fujitsus danske direktør på en kop kaffe, vil jeg opfordre Fujitsu til at deltage i vores udvalg, der vedrører den offentlige sektor, for eksempel digital forvaltning udvalget," siger han.

Fujitsu har i forvejen en repræsentant i brancheforeningens juridiske udvalg.

Lars Monrad-Gylling er i IT-Branchen i gang med en større strategiproces, som han ser frem til at færdiggøre sammen med resten af bestyrelsen.

"Jeg lægger personligt vægt på, at der ikke drages tvivl om min troværdighed. Derfor har jeg, ligesom mange andre medlemmer, altid været glad for at kunne møde kolleger og konkurrenter på neutral grund i brancheforeningsregi. Det er en af de store fordele ved at være med i IT-Branchen, og den kvalitet vil ingen af os give køb på. Den er vi alle med til at værne om," siger han.

Direktøren har for nylig været i næsten alle landets medier med historien om, at KMD nu stopper en sand gaveregn over de kommunale topembedsmænd.

En gaveregn, der talte rockkoncerter, fodboldkampe og golfturneringer.

I eftermiddag holdes der årsmøde i IT-Branchen, hvor blandt andre den nye erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), og Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), gæster børsbygningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere