Flere steder i landet er borgere i dag forpligtet til at betale et bidrag til den lokale antenneforening. Herfra får borgerne leveret tv og bredbånd.
Men det skal være slut med tilslutningspligten, anbefaler videnskabsminister Helge Sanders (V) højhastighedskomité.
"Endelig kan der i kommunerne tages skridt til at fremme konkurrencen mellem forskellige typer infrastruktur ved at fjerne de bindinger, der i dag er på bidrag til antenneforeninger," skriver komiteens 15 medlemmer i deres rapport og fortsætter:
"Der bør tages skridt til at ophæve tilslutningspligten til antenneforeninger, så der kan sikres konkurrence, og forbrugerne frit kan vælge bredbåndsudbyder."
Rapporten, der bærer titlen "Danmark som højhastighedssamfund", er i øjeblikket i høring. Ifølge komiteens formand, Erik Bonnerup, strider bindinger i antenneforeninger imod et frit valg til forbrugerne.
"Vi har i komiteen hele vejen igennem gået ind for en markedsbaseret udvikling, og derfor skal det også være frivilligt at koble sig på i en antenneforening," siger Erik Bonnerup.
Komiteen blev lokket til det
Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg, Poul Juul, fortæller til Computerworld, at han ser forslaget fra komiteen som et resultat af lobbyarbejde fra fiberbranchen, og omfanget er minimalt, vurderer han.
"Det der er noget ubetydningsfuldt gas, som fiberselskaberne og Dansk Energi har lokket komiteen og andre med på," siger Poul Juul.
Den påstand afviser formanden for komiteen.
"Jeg kan helt afvise, at der har været tale om nogen former for pres," siger Erik Bonnerup.
Han uddyber, at hvis der var uenighed, så ville det have udløst en mindretalsudtalelse, som det var tilfældet, da komiteen blev splittet i spørgsmålet om en målsætning for bredbåndshastigheder.
"Mindretalsudtalelsen viser netop, at komiteen har haft lidt forskellige synspunkter, og det har så ført til en mindretalsudtalelse. Og hvis man ikke havde været helt enige om det her, så havde der også været en mindretalsudtalelse i forhold til det," fortæller Erik Bonnerup.
Anbefalingerne fra Højhastighedskomiteen er i høring frem til 5. marts.
Computerworld følger i kommende artikler op på Højhastighedskomiteens anbefaling.