Artikel top billede

Sun-medstifter Scott McNealy udpeger sine 10 favorit-teknologier fra Sun.

Her er Sun-stifters 10 egne favorit-teknologier

Sun er blevet en del af software-kæmpen Oracle. I den anledning kigger Sun-stifter Scott McNealy tilbage på de 10 Sun-teknologier, der har gjort ham mest stolt.

Da Oracles kæmpe-konference OpenWorld løb af stablen i San Francisco i midten af oktober stod Oracle-chef Larry Ellison og Sun-medstifter Scott McNealy side om side på scenen med lettere anstrengte smil.

Årsagen til de forlorne ansigter var, at ingen endnu vidste, om Sun var købt eller solgt, fordi EU stadig var i gang med at undersøge, om Oracle med sine egne database-produkter og Suns MySQL ville få et reelt monopol på databaser.

EU har for nylig godkendt opkøbet og Sun-chef Jonathan Schwartz sagde i sidste uge farvel til medarbejderne med et
haiku-digt
.

Scott McNealy brugte derimod det mindre poetiske udtryk "Spark røv og mor jer" ved sin afsked med Sun Microsystems, som han var med til at skabe sammen med Vinod Khosla, Andy Bechtolsheim og Bill Joy.

I oktober 2009 nagede tvivlen dog stadig hos de høje herrer fra både Oracle og Sun om selskabernes fremtid.

Men det holdt ikke den farverige Scott McNealy fra at opgøre en form for status over mere end 25 års innovation i Sun-regi med sin helt egen top 10-liste over teknologier og innovationer, der har gjort ham specielt stolt.

1. Network file system RPC (Remote Procedure Call)

En netværksfilsystem-protokol, der blev udviklet af Sun Microsystems i 1984, hvilket giver den enkelte bruger adgang til filer over et netværk som om, de var lagret lokalt.


2. SPARC (Scalable Processor Architecture)
Oracle har erklæret, at selskabet vil tjene penge på både Suns X86- og SPARC-arkitektur, hvoraf sidstnævnte oprindeligt blev introduceret i 1986.


3. Open source-software
Sun har været en af de bærende kræfter i open source-bevægelsen og har blandt mange andre programmer OpenOffice på samvittigheden, som er udviklet sammen med IBM, der har gjort brug af det i sin Symphony-kontorpakke.


4. Unix System 5/Solaris
Sun Microsoystems byggede i 1992 sit Solaris-operativ-system oven på AT&T's Unix System 5. Gartner-analytiker George Weiss fremhæver i den sammenhæng, at Unix har været en succeshistorie for blandt andre Sun Microsystems med hensyn til selskabets Solaris OS.


5. Udviklingen af Java
Java-sproget blev udviklet af Sun Microsystems i 1995. Java-faderen James Gosling entrerede scenen til OpenWorld iført slidte jeans og en orange t-shirt og sagde, at Java på mere end 6,5 milliarder maskiner er i sikre hænder hos Oracle.


6. E10K(64-way Solaris)
Sun Enterprise 10000 også kendt som Starfire er en videreudvikling af Crays' 64 SPARC-processors ved navn CS6400. Sun Enterprise 10000 blev produceret i perioden 1995 til 2001.


7. Open Storage ZFS (Zettabyte File System)
ZFS blev introduceret i 2004 som et kombineret filsystem og volumemanager. Siden har Sun Microsoystems spyttet en hel række egenudviklede storage-applikationer på markedet.


8. Project Blackbox
Sun introducerede i 2006 sit Blackbox-projekt med et fuldt integreret datacenter i en 20 fods-container. Siden har flere selskaber fulgt trop med lignende løsninger.


9. SunRay
I september 1999 introducerede Sun Micrososystems sit SunRay-system til tynde klienter, hvor brugerne ved hjælp af et smart card kan logge lynhurtigt på, hvor som helst på netværket. Blandt andre DTU og Bispebjerg Hospital benytter sig af Sun-softwaren til de tynde klienter.


10. Chip multi-threading (CMT)
En arkitektur til superscalar-computere, der gør det muligt at multitaske flere tråde på samme tid og på den måde få flere ressourcer ud af sin server.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering