Forretnings-processer går på tværs af systemer

Næste udgave af BPMN-standarden for beskrivelse af forretnings-processer er næsten færdig.

Tilbage til hovedartiklen SAP's ny topchef: Vi gør op med system-siloerne

Hvordan tegner man de elementer, der indgår i en forretningsproces? Det giver standarden BPMN 1.0 (business process modeling notation) et svar på. Men den fortæller kun, hvordan de forskellige cirkler, kasser og pile skal se ud.

I version 2 er der fokus på at sikre, at modeller tegnet i ét værktøj kan indlæses i et andet. Og der bliver mulighed for at generere kode automatisk ud fra modeller, fortæller Harald Nehring fra SAP.

"Version 1 blev hovedsagelig udviklet af IBM og SAP. Til version 2 er Oracle også kommet med. Den er stort set færdig, vi venter den officielt vedtaget næste år," fortæller han.

Harald Nehring understreger, at selvom der kan genereres kode ud fra modeller, betyder det ikke, at der er tale om traditionel procedural programkode.

"Mange forretningsprocesser ligner ikke det forløb, man typisk forbinder med programkode. De består i højere grad af elementer, der løbende skifter tilstand. Vi har valgt at repræsentere dem som en samling objekter, som vi fortolker i et serverprogram," forklarer han.

Standardsystemer udvides

SAP's værktøj til at definere forretningsprocesser hedder NetWeaver BPM. "Mange virksomheder vælger at installere et ERP-system ud fra en global standard. Det giver dem et system, der er ensartet og let at håndtere.

Men så mangler de lokale tilretninger, der tilpasser systemet til for eksempel lokal lovgivning eller skikke. Det kan man indføre via BPM-værktøjer," siger Christian Horak fra SAP.

Samtidig ser han BPM som en teknologi og metode, der kan frigøre it-verdenen fra systemtænkningen.

"Vi har udviklet siloer til CRM, HR, ERP og så videre. Det gør, at væsentlige data er fanget i isolerede systemer. Så det bliver svært for virksomhederne at få svar på spørgsmål, der går på tværs af systemerne. Hvordan finder man ud af, hvordan man kan øge salget af et produkt? Det svar kan kræve viden, som ligger spredt ud over ERP, CRM, mailsystemet og andre siloer.

I SAP har vi indført SOA for at åbne systemerne for spørgsmål på tværs. Den åbenhed udnytter BPM. Det handler om at se på mennesker og de roller, de udfylder. Hvilke processer udfører de, og hvilke regler styrer, hvad der sker?

En stor del af den viden er i dag indkapslet i eksisterende systemer. Forretningsprocesser er ofte låst fast til brugergrænsefladen: Brugeren skal sætte et flueben for at markere, at han har gjort noget bestemt. Men på den måde bliver det svært at se processen udefra," siger Christian Horak.

SAP vil bruge de kommende år på at opbygge flere eksempler på best practices inden for de brancher, hvor kunderne anvender systemet.

Samtidig skal de beskrives, så folk forstår, hvordan forretningsprocesser anvender de forskellige it-systemer, de trækker på.

Tilbage til hovedartiklen SAP's ny topchef: Vi gør op med system-siloerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere