Det kan udvikle sig til en regulær international handelskrig og global økonomisk krise, hvis den kinesiske regering vælger at stå stejlt over for Googles trusler om at lukke dets kontorer i Kina.
Det mener WTO-forsker og lektor på Københavns Universitet, Jens Ladefoged Mortensen.
"Finanskrisen kan risikere at blive til en reel økonomisk krise, som rammer alle og ikke mindst kineserne selv, hvis Kinas regering vælger at ignorere Googles trussel og fastholde, at det er et politisk spørgsmål, når Kina vælger at blokere for visse digitale tjenester på nettet," vurderer Jens Ladefoged Mortensen.
For den 21. december 2009 stadfæstede WTO - Verdenshandelsorganisationen - nemlig en kendelse om, at Kinas regering havde overtrådt visse handelsregler omkring ikke-materielle tjenester og rettigheder. Kendelsen fastslog, at Kina havde favoriseret hjemlige producenter af digitale produkter over for udenlandske.
Toldmure kan blive rejst inden for et par måneder
Som følge af kendelsen fra WTO har Kina blot et par måneder til at rette op på forholdene. Sker det ikke, kan USA vælge at rejse store toldmure over for kineserne og dermed reelt stoppe for kinesisk import. Det vil betyde, at både den kinesiske og amerikanske økonomi går i stå.
"Der må blinke nogle kraftige advarselstegn i den kinesiske regering lige nu. Men den kinesiske regering lever jo på at kunne levere høje økonomiske vækstrater, og hvis eksporten af varer til USA stopper, stopper den kinesiske økonomi også," forklarer Jens Ladefoged Mortensen.
Samtidig påpeger Jens Ladefoged Mortensen, at den amerikanske regering også selv er hårdt presset på økonomien og det stadigt voksende handelsunderskud med Kina.
"Den amerikanske regering bakker fuldt op omkring Google. Det ser vi med Hillary Clintons udmeldinger på området. Amerikanerne er bevidste om, at det er digitale varer, de skal leve af at sælge i fremtiden, så Kinas regulering på området er at ramme dem på deres levebrød," siger Jens Ladefoged Mortensen.
Googles milliardforretning i fare på grund af spekulationer
Google har afvist et direkte interview med Computerworld og har i stedet valgt at sende en e-post med svar på spørgsmål, som Computerworld har stillet til virksomheden.
"Vi har afgørende bevis for, at angrebet kom fra Kina, men vi kan naturligvis ikke udtale os om detaljerne. Vi vil ikke spekulere i, om hvorvidt den kinesiske regering er involveret, da vi ikke ved det. Hvad er klart, er det åbne internetmiljø, som vi opererer under, ikke er under bedring i Kina," skriver Google blandt andet til Computerworld.
En højtplaceret kinesisk embedsmand har tidligere meddelt Computerworld, at den kinesiske regering ville komme med en officiel reaktion på Googles trussel.
Den kinesiske befolkning har dog allerede taget sagerne i egen hånd, og flere mennesker har lagt afskedsblomster ved Google Chinas kontor i Beijing.
Strid kan åbne op for netcensuren i Kina
Jens Ladefoged Mortensen mener dog, at den kinesiske regering højest sandsynligt vil komme med en indrømmelse over for Google, USA og WTO snarere end at fastholde, at det er et internt politisk spørgsmål.
"De kinesiske ledere har hidtil haft et noget pragmatisk forhold til disse ting. De ved godt, at de ikke skal blusse op til en international handelskrig på dette tidspunkt. Hvis de bløder op på spørgsmålet, kan det betyde begyndelsen til enden for netcensur i Kina," fortæller Jens Ladefoged Mortensen.
Han tilføjer, at den kinesiske regering som følge af WTO-dommen bliver nødt til at komme med nogle konkrete ting på bordet inden for et par måneder.
"Jeg ved dog ikke, hvor godt centralregeringen har styr på de digitale rettigheder i landet, så derfor kan det godt være, at kineserne rent faktisk kan have interne problemer med at leve op til nogle løfter, som amerikanerne kræver," siger Jens Ladefoged Mortensen.
Tidligere har den kinesiske regering droppet et omfattende hardware-filter, som de ellers i starten af året havde afkrævet hardwarefirmaer i Kina at montere.