Artikel top billede

Professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik ved Copenhagen Business School og formand formand for Dansk Standards udvalg for OOXML er en blandt flere deltagere i en afsluttende høring om åbne dokumentstandarder med hovedvægten lagt på ODF. Foto: Torben Klint.

Åbne standarder på tærsklen til endelig afgørelse

Inden politikerne på Christiansborg beslutter sig i ODF/OOXML-debatten inviterer en varm fortaler for ODF til høring i Folketinget. Standard-veteranerne vil være på plads til høringen.

Inden politikerne på Christiansborg endnu engang sætter hinanden stævne fredag 29. januar for at diskutere og stemme om indførelsen af dokumentstandarderne ODF eller OOXML - eller begge formater - i den offentlige sektor, har et tidligere medlem af Folketinget inviteret alle interesserede parter til format-debat i Folketinget.

Det drejer sig om europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, som 22. januar, en uge inden dokumentafgørelsen i Folketingssalen, har indkaldt til en høring med fokus på ODF, som partiet flere gange offentligt har ytret støtte til.

"Høringen afholdes med henblik på at samle Folketingets partier om det rigtige valg af åbent dokumentformat," hedder det blandt andet i Dansk Folkepartis pressemeddelelse.

Programmet er stærkt præget af erfaringer med ODF i blandt andet Belgien og Holland samt i Lyngby-Taarbæk lommune og i Region Midtjylland, mens Microsoft også har fået lov til at kommer til orde for at advokere for et parløb mellem ODF og det Microsoft-initierede OOXML i det offentlige Danmark.

Veteranerne dukker op

Om debatten med vægten lagt på ODF vil flytte politiske stemmer inden den egentlige debat fredag 29. januar er yderst tvivlsomt.

Alligevel vil de to eneste it-politiske ordførere, der har været med fra starten af standarddiskussionerne i 2006, Michael Aastrup Jensen fra Venstre og Per Clausen fra Enhedslisten deltage i Morten Messerschmidts høring.

"Jeg har sat kryds i kalenderen, selv om denne sag efterhånden er ved at være godt belyst. Det må være en af længst levende politiske debatter i Danmark, og det siger ikke så lidt. Undervejes har vi jo været præsenteret for mange ekspert-rapporter, høringer og er blevet bombarderet med mails fra lobbyister," siger Michael Aastrup Jensen, der nedtoner betydningen af den efterfølgende afstemning ugen efter høringen.

"Vi skal 29. januar stemme om en tekst, en hensigtserklæring, der pålægger regeringen at handle inden for et givent antal måneder eller år. Det er ikke et egentligt beslutningsforslag," siger Michael Aastrup Jensen, som selv har været fortaler for et parløb mellem ODF og OOXML.

Han forklarer, at selve teksten vil blive udarbejdet af Folketingspartierne frem til selve afstemningen, der bliver afholdt ugen efter Morten Messerschmidts standard-høring.

Enhedslisten blæser til kamp mod monopolet

Også Enhedslistens Per Clausen vil varme op til selve afstemningen med ODF-høringen på næste fredag.

"Jeg forventer ikke at høre noget nyt, men forventer derimod, at vi kan lægge låg på sagen efter høringen," siger Per Clausen.

Det gør ikke det store indtryk på it-ordføreren fra Enhedslisten, at blandt andre den norske konkurrencestyrelse i november pegede på et parløb mellem ODF og OOXML i Norge for "ikke at komme til at satse på den forkerte hest."

"Både den norske og den danske konkurrencestyrelse kapitulerer jo på forhånd over for pengestærke Microsoft. Man kan jo ikke være sikker på, at OOXML ikke vinder på den lange bane, fordi Microsoft har mange ressourcer til at køre deres kampagne," siger Per Clausen.

"Vi må derfor som politikere gøre et fair forsøg på sammen med vores allierede at sikre, at vi får den bedste løsning," siger Per Clausen, som selv vil stemme for indførelsen af ODF som den eneste dokumentstandard i det offentlige Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere