Artikel top billede

Forretningsmodellen i det tidligere DONG-fibernet bliver anderledes fra 2011, fortæller vicedirektør Ole Hvelplund med ansvar for wholesale i TDC. Foto: Ulrik Jantzen.

TDC opsiger aftaler med udbyderne i fibernettet

Den danske telegigant genforhandler aftalerne med alle udbydere i selskabets ny fibernet.

Kort før nytår modtog alle tjenesteudbyderne i TDC's fibernet et brev fra TDC. Heri meddeler teleselskabet, at deres aftaler bliver opsagt ved udgangen af 2010.

Årsagen er ifølge TDC, at selskabet ønsker en anden model end den nuværende, som DONG skruede sammen, da energiselskabet ejede fibernettet i hovedstadsregionen.

DONG's forretningsmodel indebar, at den fremmede tjeneudbyder i DONG's net såvel som energiselskabet selv havde et kundeforhold hos slutkunden.

Den model ønsker TDC ikke at anvende.

"Vi ville ændre vores forretningsmodel, således hele kontakten til slutkunderne sker igennem service providerne," siger vicedirektør Ole Hvelplund fra TDC.

Han er ansvarlig for wholesale - engrossalg - i TDC. Den ny model gør det nemmere for kunderne, mener han.

"Vi afregner fiberen ud til service providerne, så der ikke er tvivl for slutkunden om, hvem der ejer kundeforholdet," forklarer han.

Havde TDC fastholdt DONG-modellen, ville slutkunderne modtage en regning fra både TDC og eksempelvis en tjenesteudbyder som Dansk Bredbånd. I den ny model får kunden kun en regning fra Dansk Bredbånd.

Tjenesteudbydere tager det med ro

En af udbyderne i det nu tidligere DONG-fibernet er tjenesteudbyderen Dansk Bredbånd. Selskabet modtog ligesom de andre en opsigelse af aftalen med TDC mellem jul og nytår, men den kom ikke som et chok.

"Vi har jo haft en snak med TDC og drøftet, hvordan vi finder en ny aftale," siger bestyrelsesformand Svenn Dam fra Dansk Bredbånd.

Og er I stillet en bedre aftale i udsigt end tidligere?

"Det vil jeg simpelthen ikke kommentere," siger Svenn Dam.

Også indholdsudbyderen Smile Content, der er ejet af flere elselskaber, tager sagen med ro.

"Den aftale, vi har med dem, er, at de opsiger den eksisterende aftale, og så fremlægger de en fornyet aftale, som fastlægger de vilkår, der skal gælde fremadrettet. De vil tilpasse det til deres almindelige wholesale-model, kan man sige," siger administrerende direktør Kim Wehrs fra Smile Content.

Er det en model, der bliver forbedret eller forringet i forhold til jeres stilling?

"Jeg tror, at der er plusser og minusser. Men jeg kender ikke den konkrete model endnu," fortæller Kim Wehrs.

Jay.net: Et plus at TDC ejer nettet

Mens Smile Content og Dansk Bredbånd ikke ønsker at kommentere, om de står bedre stillet med TDC som ejer af fibernettet, så vil Jay.nets administrerende direktør, André Ditz Dommer, gerne se det som et plus.

"TDC gør det mere fornuftigt, for de vælger at sige, at de slet ikke vil have noget med slutkunden at gøre," siger han og uddyber:

"DONG brændte sig lidt ved at sige, at de ejede kunden, og at kunden skulle ringe til dem. Det gjorde, at de skulle have systemer, supportere og så videre."

Energikoncernen DONG har igennem længere tid forberedt en børsnotering, og selskabet fandt i den proces fibernettet for let. Derfor var energiselskabets fibernet til salg fra maj sidste år frem til TDC's overtagelse i november.

"Vi er glade for, at TDC er kommet ind og har overtaget. Nu er der ro på igen. Der har været en lang, lang periode, hvor der har været uro," siger André Ditz Dommer.

Han mener, at TDC har grebet det an på den rigtige måde, fordi selskabets topchef, Henrik Poulsen, fra starten meldte ud, at det bliver et åbent net. En alliance af 15 elselskaber har derimod valgt en anden model i deres net.

"De laver lukket land, mens TDC gør det modsatte. De beholder den åbne struktur, der er i DONG. Det vil sige, at de beholder alle udbydere, men har så også indikeret, at de selvfølgelig vil have YouSee som udbyder i nettet," siger André Ditz Dommer.

I den ny TDC-forretningsmodel bliver det dyrere for tjenesteudbyderne at koble kunder på, men til gengæld får de større andel i den månedlige omsætning.

TDC skruer ned for fiberblusset

Danmarks største teleselskab betalte i november mere end 300 millioner kroner for DONG's fibernet. Det var ifølge analytikere en god handel, fordi fiberkablerne havde været dyrere at lægge ned, ligesom TDC fik fjernet en konkurrent på infrastruktur i hovedstadsområdet.

DONG havde ligesom resten af energibranchen brugt milliarder af kroner på at udbygge fibernettet, men TDC har ikke tænkt sig at fortsætte i samme tempo.

"Vi vil nok fortsætte med at udbygge det i det små, men det er ikke noget, der vil ske en kraftig udbygning på med den nuværende markedssituation. Men det kan være, at der bliver behov for det på et senere tidspunkt," siger Ole Hvelplund.

Han påpeger, at en udbygning af fibernettet primært vil ske ved samgravning. Det vil sige steder, hvor der alligevel skal lægges eksempelvis kloakrør ned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering