Artikel top billede

Multimedieskat sætter fagforbund i løn-dilemma

Flere fagforeninger opfordrede deres medlemmer til at kræve mere i løn, da multimedieskatten faldt på plads. Men giver de selv mere i løn?

I det nye år træder multimedieskatten i kraft.

Konsekvensen af den ny skat er, at ansatte skal betale skat af 3.000 kroner, hvis deres arbejdsgiver eksempelvis giver dem et bredbåndsabonnement, en bærbar eller en mobiltelefon, som medarbejderne kan bruge i deres eget hjem.

Den ny skat fik en lang række fagforeninger på banen.

"Hvis vores medlemmer skal betale denne skat, så må arbejdsgiverne kompensere den," lød retorikken fra flere fagforbund.

Men kompenserer fagforeningerne deres egne ansatte?

Computerworld har ringet til de tre fagforbund HK, Prosa og DJØF, som tidligere har opfordret deres medlemmer til at kræve kompensation for multimedieskatten.

Hverken HK eller Prosa hæver lønnen til egne ansatte, mens DJØF kompenserer med fri telefoni til ansatte.

Sådan sagde de

Fagforbundene har tidligere været fremme med ret klare opfordringer til deres medlemmer. En af opfordringerne kom fra Pia Brade, der er formand for Samdata, som repræsenterer it-ansatte i HK-regi.

"Det er ikke rimeligt, at vores medlemmer skal have en ekstra regning for at kunne udføre deres arbejde. IT-ansatte får det ofte stillet som et krav, at de skal kunne være online derhjemme og på farten, og derfor er det arbejdsgiveren, der har udgiften til det nødvendige værktøj," lød det fra Pia Brade i en pressemeddelelse fra Samdata.

Fagforeningen Prosa, der også repræsenterer it-ansatte, var også på banen med en opfordring til medlemmerne. Fagforbundets formand, Niels Bertelsen, fortalte til Computerworld, at de ansatte måtte opsøge deres arbejdsgiver, hvis de ikke blev stillet kompensation i udsigt.

"Der må man som medarbejder sige til sin arbejdsgiver: Du må sørge for, at jeg som medarbejder kan undgå at blive beskattet," lød det fra Niels Bertelsen i sidste måned.

DJØF, der organiserer jurister og økonomer, er en tredje fagforening, som opfodrede sine medlemmer til at kræve mere. Først og fremmest i form af mere i løn.

"Vi anbefaler medlemmerne at forhandle et løntillæg hjem. Får de ikke det, må de tage stilling til, om de overhovedet vil have en hjemmearbejdsplads," fortalte Lars Qvistgaard, der er formand for overenskomstforeningen i DJØF, til Politiken i august.

Sådan gjorde HK

HK: Ingen ekstraordinær lønforhøjelse
Computerworld kontaktede Samdatas Pia Brade for at høre, om hendes eget fagforbund nu stiller sine ansatte lønforhøjelse i udsigt ved årsskiftet. Hun ville dog ikke tage stilling til spørgsmålet.

"Vi er rent politiske. Vi sidder hverken med forhandlinger om løn eller ansættelsesvilkår. Det er sektorerne og forbundsledelsen, så det har jeg ingen indsigt i. Desværre," siger hun.

I stedet henviser hun til Kim Simonsen, der er formand for HK, som Samdata er en del af. Her fortæller Kim Simonsen, hvordan HK håndterer multimedieskatten.

Står jeres ansatte til lønforhøjelse i det nye år?

"Nej, det gør de ikke. Vi har en overenskomst, hvor jeg ikke kan huske, om de får lønforhøjelse til næste år. Men der er ikke nogen ekstraordinær lønforhøjelse på baggrund af multimediebeskatningen," forklarer Kim Simonsen.

Hvordan kan det være, at I ikke giver dem ekstra kompensation, når I har været ude at opfordre til, at man skal kræve mere af sin arbejdsgiver?

"Nu tror jeg mest, at det er HK/Privat, der har været ude at opfordre til det. Den overenskomstmæssige part på det private område, så vidt jeg lige kan huske."

Men alligevel er det jo også en underorganisation, kan man sige.

"Ja, det er bestemt en underorganisation. Vores vurdering har været to ting. At stort set alle de af vores medarbejdere, der bliver ramt multimediebeskatningen, får en lempelse i topskatten, så derfor - når vi ser på det som et hele - så har det været vores vurdering, at de ikke skal kompenseres."

Men det samme gør sig vel gældende for de her medlemmer, som I har opfordret til at kræve mere af deres arbejdsgiver?

"Jeg ved ikke, om gør sig gældende for alle sammen, men det gør sig gældende for en del af dem i hvert fald. Der må man så sige, at det så er den måde, må jeg indrømme, vi har valgt at håndtere det internt i HK."

Men kommer det så ikke til at fremstå en lille smule som dobbeltmoral?

"Man kan i hvert fald sige, at det ikke kommer til at fremstå helt tydeligt, hvis side vi er på i den her sag. Ellers kommer det måske til at fremstå lidt i vurderingen, at HK også har nogle lidt ekstra økonomiske udfordringer, som ikke altid gør, at vi har lige let ved at kompensere de ting, som offentlige myndigheder, kan man sige, lægger over på os."

Men omvendt er der vel også nogle ude i virksomhederne, som heller ikke har så mange muligheder for at kompensere det?

"Ja, der er mere end en virksomhed, der er i krise i øjeblikket, ja. Men det her illustrerer vel også bare, at hvor vi har været modstander af multimediebeskatningen, så har vi måske også lidt svært ved at finde den fod, vi skal stå på, når det skal løses efterfølgende, og vi er også i den risiko, at hvis vores medarbejdere bliver beskattet for hårdt og ikke kompenseret, så ved jeg ikke, om de lægger mobiltelefonen inde på deres arbejde, ligesom vi har set andre steder. Men diskussion har ikke været rejst af klubberne eller medarbejderrepræsentanterne i HK på en aggressiv måde."

I har som sagt været ude at opfordre jeres medlemmer til at kræve mere og blive kompenseret af arbejdsgiver, og så på den måde kunne man også forvente, at I skulle opfordre jeres egne ansatte til at kræve mere af jer.

"Nu skal jeg lige stå på et ben. Jeg mener ikke, at jeg har været ude at opfordre. Det tror jeg ikke, at jeg har været. Nu kan man sige, at HK er en stor organisation, og nu spørger du mig som arbejdsgiver over for de ansatte. Og der kan jeg sige, at vi ikke har kompenseret og agter ikke at gøre det internt i HK," svarer Kim Simonsen.

Sådan gjorde Prosa

Prosa: Ingen lønforhøjelse
Niels Bertelsen er formand i Prosa, og han fortalte i sidste måned til Computerworld, at ansatte burde kræve mere i løn for at blive kompenseret for multimedieskatten.

Hvis ikke der var muligt, så burde den ansatte forhandle sig frem til en anden form for kompensation.

"Hvis arbejdsgiveren forlanger, at du gør et eller andet bestemt, skal du kompenseres for det," lød det først i november.

Computerworld kontaktede Niels Bertelsen for at høre, om det også er tilfældet for Prosas ansatte.

Får jeres ansatte lønforhøjelse for at udligne multimedieskatten?

"Nej, det gør de ikke," svarer Niels Bertelsen.

Hvordan kan det være, at de ikke får lønforhøjelse, når I har opfordret til, at man skal kræve mere af arbejdsgiverne?

"Jamen vi har jo ikke sagt, at man kan få det, men bare at man skal kræve det. Det har vores medarbejdere også gjort. Men vi er bundet af en overenskomst i den her sammenhæng."

Jo, men er arbejdsgiverne ikke også det?

"Jo, en lang række steder er de, og det er også brugt som en undskyldning. Men en masse af vores medlemmer har jo ikke overenskomster, så de kan godt gå ind og diskutere en kompensation i den her sammenhæng med deres arbejdsgiver."

Men I har vel stadig mulighed for at give ekstra i løn som et tilskud. Det beslutter I vel selv?

"Ja ja, og der har vi så vedtaget i den her sammenhæng, at vi ikke har noget krav om, at de skal bruge de redskaber, som vi stiller til rådighed. Det er ikke noget krav fra vores side."

Ok. Men omvendt kan man vel sige, at det er lidt dobbeltmoralsk, at man på den ene side går ud og opfordrer til, at man skal kræve mere af sin arbejdsgiver, men omvendt vil I ikke tilbyde mere i løn til jeres egne ansatte.

"Nej, det vi har sagt mest i den her sammenhæng er, at hvis det er et krav fra arbejdsgiveren - altså et arbejdsredskab du skal bruge for at udføre dit arbejde - så skal de kompensere dig. Det andet er jo en frivillig ordning. Hvis folk vil have den og ser den som et godt tilbud, så kan de sige ja eller nej. Mere dobbeltmoralsk synes jeg ikke, at det er."

Men omvendt betyder det jo også, at der er nogle, der mister muligheden for at arbejde hjemme hos jer, hvis I ikke vil betale ekstra i løn eller kompensere?

"Ja, det er der givetvis. Men jeg har nu ikke hørt noget, men man kan da ikke udelukke muligheden. Det er korrekt."

Men konklusionen er, at I ikke vil betale mere i løn på trods af, at I har været ude at opfordre til, at der bliver krævet mere på arbejdspladserne?

"Jeg ved ikke, om vi ikke ønsker det. Det skal ses i sammenhæng med overenskomsten i almindelighed. Det, vi gør, er, at vi tager det op ved forhandlingerne med personalet her til næste år. Det er sådan, at det hænger sammen for vores ansattes løn- og ansættelsesvilkår jo. Og der er jo også tid nok, for i princippet mærker du det først i 2011, fordi det først er der, at det bliver forhøjet på din årsopgørelse for 2010, så vi har masser af muligheder for at finde løsninger, der tilgodeser alle i den her sammenhæng. Men nej, vi har ikke bare på stående fod sagt, at så giver vi selvfølgelig en kompensation til alle medarbejderne i den udstrækning, at de har stillet sådan noget til rådighed," siger Niels Bertelsen.

Sådan gjorde DJØF

DJØF: Fri telefoni som kompensation
Lars Qvistgaard, der formand for overenskomstforeningen i DJØF, fortalte i august til Politiken, at ansatte burde "forhandle et løntillæg hjem". Alternativt foreslog han en anden ordning, "hvis værdi overskrider værdien af skatten."

Computerworld kontaktede Lars Qvistgaard, men han meddeler, at han ikke har indsigt i lønvilkår i DJØF. Det har fagforbundets administrerende direktør Mogens Kring Rasmussen dog, og han oplyser, at fagforeningen har valgt den alternative løsning.

Har I givet lønforhøjelse til de medarbejdere, der bliver ramt af multimedieskatten?

"Nej, vi har gjort noget andet i stedet for. I forbindelse med det her har vi gjort det, at vores medarbejdere har haft enten en bærbar og eller internetopkobling hjemmefra, som vi har dækket. Det ligger der ikke så meget økonomi i hos de enkelte. Men det vi nu har gjort er, at vi laver en samlet pakke, der også består af fri telefon for alle medarbejdere, som har det her," siger Mogens Kring Rasmussen.

Så I har proaktivt været ude?

"Ja, vi har lavet en pakke af en større værdi for de fleksible medarbejdere, der er, mens de nu får fri telefon, hvilket de ikke har fået indtil nu, som en del af den samlede fleksibilitetspakke."

Er det en pakke, som man skal sige ja til?

"Næh, det behøver man ikke."

Er det medarbejdere, som vælger at få en arbejdsplads derhjemme?

"Man kan sige, at alle dem, vi har udstyret med pc'er og opkoblinger, får nu tilbudt oveni det at få en fri telefon, som jo repræsenterer en vis værdi for de fleste. Men de kan selvfølgelig også vælge at aflevere udstyret. Det har vi ikke nogen forventninger om, at nogen gør, men det kan vi selvfølgelig ikke vide. Vi har valgt at gå den vej og sige, at vi hellere vil lave en så god fleks-pakke som muligt og dermed inkludere mobiltelefon," siger Mogens Kring Rasmussen.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere