Artikel top billede

Kritik: Chrome OS er for langsom og sløv

En opstartstid på syv sekunder og den totale afhængighed af nettet imponerer ikke Microsoft og andre konkurrenter.

Computerworld News Service: Hverken Microsoft eller de øvrige potentielle konkurrenter er synderligt imponeret over Googles demonstration af søgegigantens
kommende styresystem, Chrome OS

Google udgav i fredags Chrome OS som open source.

Men der er ikke blevet offentliggjort en beta af styresystemet, så hobbyentusiaster, der gerne vil installere det på deres eksisterende netbook eller anden hardware, må ifølge Google ruste sig med tålmodighed.

Som udvikler kan man dog kompilere kildekoden og køre Chrome OS i en virtuel maskine for at teste kompatibilitet med web-applikationer, oplyser Google.

Kampen er taget til i styrke

Flere analytikere bemærker, at rivaliseringen mellem Google og Microsoft er taget til i styrke, siden Chrome OS blev udgivet til udviklerne, men det kommende styresystem bliver ikke tilgængelig på nye netbooks før om et år - hvilket Microsoft i fredags sørgede for at understrege.

"At dømme ud fra hvad der er blevet offentliggjort i dag, er styresystemet tilsyneladende stadig i et tidligt udviklingsstadie," skriver en talskvinde via e-mail.

"Vores egne kunder er dog allerede begyndt at give positive tilbagemeldinger på, hvordan Windows 7 bare virker - på nettet som på desktoppen og på alle størrelser og typer af computere - der bliver købt dobbelt så mange enheder af Windows 7, som vi har solgt af noget andet styresystem over en sammenlignelig periode," siger talskvinden.

Google indtager ifølge virksomhedens chefer et mere langsigtet synspunkt og sigter efter helt at omtænke styresystemet og pc'en for at give en bedre brugeroplevelse.

Chrome OS-baserede netbooks vil eksempelvis ved at droppe den konventionelle bios-baserede opstart og kun bruge solid-state drev kunne starte op på syv sekunder og køre webapplikationer inden for yderligere tre sekunder, siger virksomheden fredag.

Syv sekunder er for lang tid

Det imponerer dog ikke Woody Hobbs, der er administrerende direktør for den erfarne producent af bios-software, Phoenix Technologies, som har genopfundet sig selv med et Linux-baseret instant-on-styresystem ved navn HyperSpace.

"Instant-on handler om at kunne få adgang til sine internet-applikationer inden for et sekund. Syv sekunder er for lang tid," skriver Hobbs i en e-mail.

"Såkaldt 'cold boot' findes ikke for de nuværende mobile computere såsom netbooks og smartbooks. Man bør kunne bruge sin netbook ligesom sin smartphone - et enkelt klik og så er man i gang."

Mark Lee, direktør for DeviceVM, mener, at Googles favorisering af virksomhedens egen browser og webapplikationer kan vise sig at være upopulær blandt visse brugere især uden for USA.

"I Kina foretrækker brugerne Baidu i stedet for Google," siger Lee.

DeviceVM's platform, Splashtop, starter op i Firefox på få sekunder og bruger Yahoo eller Baidu som standard-søgemaskine i stedet for Google.

Han forventer, at Splashtop vil være installeret på 100 millioner netbooks og andre pc'er ved slutningen af næste år, når de første netbooks med Chrome OS udkommer.

Tariq Krim, der er manden bag af Linux-styresystemet til netbooks, Jolicloud, siger, at Google er for tidligt ude med Chrome OS' totale web-fokus - det vil ikke være muligt for brugerne at installere applikationer lokalt, selvom det sandsynligvis bliver muligt at køre visse webapplikationer offline ved hjælp af HTML5-teknologi.

"De lokale applikationer er ikke døde endnu," siger Krim. "Jeg elsker VLC mediaplayer, jeg elsker Skype og jeg elsker at bruge OpenOffice.org om bord på flyet, når jeg ikke har WiFi-adgang."

"Andre konkurrenter siger, at de byder Chrome OS velkommen. Jim Zemlin, der er direktør for The Linux Foundation, siger: "Hvad, der er godt for Chrome, er godt for Moblin, og hvad, der er godt for Moblin, er godt for Chrome."
Mange af ideerne stammer fra Moblin-styresystemet
The Linux Foundation står for netbook-styresystemet Moblin, som oprindeligt blev skabt af Intel, og for selve Linux-kernen.

"Mange af teknologierne i Chrome stammer fra Moblin-projektet. Moblin var eksempelvis først med 'fast boot'-teknologien," skriver Zemlin via e-mail.

Men Chrome OS vil ikke til gavn for alle, mener han. "Microsoft er dagens store taber. Samarbejde om udviklingen accelererer time-to-market og innovation, hvilket sørger for bedre produkter til forbrugerne og bedre investeringsafkast til virksomhederne."

Canonical, som står bag det populære Ubuntu Linux, afslørede i fredags at selskabet har bidraget med teknikere og udviklere til Chrome OS.

Canonical frygter ikke, at det vil ende med, at virksomheden kannibaliserer sit eget produkt.

"Selvom de to styresystemer deler visse kernekomponenter, så vil Google Chrome OS give en meget anderledes oplevelse end Ubuntu," skriver Chris Kenyon, som er Canonicals vice president for OEM-tjenester.

"Ubuntu vil fortsat være et styresystem, der er anvendeligt til alle formål, og som kører både web- og lokale applikationer såsom OpenOffice, og vil ikke kræve specialiseret hardware," fastslår han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere