Artikel top billede

Administrerende direktør Morten Christiansen fra 3 kan glæde sig over, at der er en løsning på vej i en kompliceret sag om omfordeling af frekvenser. Foto: 3.

3 interesseret i nye frekvenser til mobilt bredbånd

Telia står til at skulle afgive sendetilladelser, der i 2011 kan bruges til mobilt bredbånd. Mobiloperatøren 3 er klar til at overtage.

En gammel og kompliceret sag nærmer sig sin afslutning. Refarming-sagen på det danske mobilmarked. En tvist, som mobilselskabet 3 igennem længere tid har fremhævet som et problem for konkurrencen på det danske mobildata-marked.

IT- og Telestyrelsen foreslår i en høringsrapport, at nogle frekvenser, som Telia i dag ejer, skal inddrages og udbydes enten på en auktion eller et udbud. Det drejer sig om frekvenser i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet, der i dag kun må anvendes til almindelig mobiltelefoni, men som i fremtiden også må bruges til mobilt bredbånd.

Det er frekvenser, som Telia, TDC og Telenor alle har, mens 3 ikke har frekvenser i de frekvensbånd.

"Vi er interesserede i de frekvenser, der frigives," siger kommunikationschef Stine Green Paulsen fra 3.

Gamle forhold komplicerer sag

Hele sagen drejer sig om retten til at distribuere mobilt bredbånd i fremtidens Danmark på den mest fordelagtige vis.

Tvisten i sagen tager dog slet ikke sit udspring i den moderne Turbo 3G-teknologi, som selskaberne anvender til at levere mobilt bredbånd til kunderne. Derimod tager sagen sit udgangspunkt i den anden generation af mobilteknologi kaldet GSM.

De tre mobiloperatører Telia, Telenor og TDC har alle licenser til at drive GSM-mobilnetværk i Danmark. Faktisk har Telia et ekstra bredt spektrum at sende i, fordi selskabet i sin tid overtog mobiloperatøren Orange i Danmark.

Selskaberne har alle købt tilladelser til at distribuere mobiltelefoni i frekvensbåndet 900 og 1800 megahertz, som ifølge EU-lovgivning er fastlåst til GSM-teknologien.

Derimod har mobilselskabet 3 ingen tilladelse til at sende GSM-signaler. Virksomheden er ganske vist mobiloperatør på det danske marked, men selskabet ejer kun tilladelser til at distribuere mobiltelefoni via den tredje generation af mobilteknologien, 3G. Det skyldes, at selskabet kom ind på den danske mobilscene, efter at GSM-licenserne var solgt.

Dengang var det dog heller ikke det store problem for selskabet, fordi TDC, Telia og Telenor kun måtte bruge deres tilladelser til 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet til GSM-teknologien på grund af ældre EU-lovgivning. Det såkaldte GSM-direktiv.

EU åbner op for ny teknologi

Europa-Kommissionen fandt det dog problematisk, at frekvensbåndene for tid og evighed skulle være fastlåst til en bestemt teknologi. På den måde blev frekvenserne ikke nødvendigvis brugt til den bedste teknologi.

Derfor blev nye regler offentliggjort 20. oktober i år. Det blev besluttet, at mobiloperatørerne i fremtiden selv kan bestemme, hvilken teknologi de ønsker at anvende i deres 900 og 1800 megahertz-frekvensbånd.

"De nye EU-regler, der er offentliggjort i dag, gør det muligt at bruge GSM-frekvensbåndet til nye mobiltjenester, styrke konkurrencen og give mobilindustrien besparelser på op til 1,6 milliarder euro (12 milliarder kroner, red.) til anlægsomkostninger," udtalte EU's telekommissær Viviane Reding i en pressemeddelelse samme dag.

IT- og Telestyrelsen indstiller, at teknologineutraliteten træder i kraft fra 1. september 2011.

3 står med et problem

Beslutningen på EU-plan var problematisk for 3, fordi frekvenserne i 900 megahertz-frekvensbåndet er særdeles fordelagtige at distribuere mobilt bredbånd i. Jo lavere frekvensen er, jo længere er rækkevidden, og dermed sad Telia, TDC og Telenor med tilladelser, der giver dem mulighed for at udbygge et mobilt bredbåndsnetværk betydeligt billigere end tilfældet hos 3.

3 ejer kun tilladelser til at bruge frekvenser, der er højere, og dermed skal der være kortere mellem mobilselskabets master. Det er med andre ord dyrere for 3 at bygge et mobilnetværk i udkantsområder, end det er tilfældet hos Telia, Telenor og TDC.

Den problemstilling gør IT- og Telestyrelsen opmærksom på i sin høringsrapport.

"Selskabet 3 har imidlertid ikke tilladelse til at anvende frekvenser i 2G-frekvensbåndene. Det er IT- og Telestyrelsens vurdering, at dette forhold udgør et konkurrencemæssigt problem i forbindelse med implementering af de nye EU-regler, der åbner 2G-frekvensbåndene for andre teknologier end GSM, herunder UMTS (3G)," skriver IT- og Telestyrelsen i rapporten.

Derfor vurderer IT- og Telestyrelsen, at det er nødvendigt at skabe plads i 900 megahertz-frekvensbåndet, så 3 får muligheden for at byde på frekvenserne.

I rapporten anbefaler IT- og Telestyrelsen samtidig, at det er en ny aktør, der skal byde på de frekvenser, som styrelsen nu sender i udbud. Det vil sige, at TDC, Telenor og Telia ikke får muligheden for at byde på frekvenserne og dermed blokere for 3.

"IT- og Telestyrelsen agter videre at indstille, at de eksisterende tilladelsesindehavere i 900 MHz-frekvensbåndet ikke kan erhverve den nye tilladelse," står der i styrelsens rapport.

Telia tvinges til tilbagelevering

Dermed er der lagt op til, 3 får mulighed for at overtage de frekvenser, som IT- og Telestyrelsen inddrager hos Telia og TDC. Det står ganske vist ikke anført nogen steder i høringsudkastet, at det er 3, som skal overtage tilladelsen, men ingen andre købere har offentligt meldt sig på banen.

Telia, der skal afhænde frekvenserne til styrelsen, har ingen udsigt til kompensation for de frekvenser, som selskabet skal aflevere til IT- og Telestyrelsen..

"Der er ikke tale om kompensation. Vi skal gennemføre nogle regler, der følger EU-lovgivning, og vi har muligheden for at gennemføre omfordelingen efter loven, og der er ikke en kompensationsmulighed der," fortalte vicedirektør Finn Petersen til Computerworld for cirka to uger siden.

Dengang fortalte juridisk direktør Jens Ottosen Støtt fra Telia, at der var omkostninger forbundet med tilbageleveringen af licenserne, fordi selskabet skulle lægge planlægningen af sit mobilnet om.

GSM-tilladelser tilbagekaldes

Styrelsen indstiller videre i sin rapport, at de GSM-tilladelser, som TDC, Telia og Telenor i dag ejer, tilbagekaldes i 2017. Det gør også, at selskaberne ikke efter 2017 kan bruge 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet, heller ikke til mobilt bredbånd, med mindre de generhverver tilladelser til frekvensbåndet.

"IT- og Telestyrelsen vurderer, at det i 2017 vil være muligt at udfase GSM-teknologien med begrænsede konsekvenser for kunder og tjenester, idet den overvejende del af mobilterminaler i 2017 vil kunne benytte både 2G- og 3G-nettene. Dertil kommer, at tilladelsesindehaverne alt andet lige har haft fornøden mulighed for at afskrive de fornødne investeringer og opnå en rimelig forrentning af den investerede kapital i 2G-nettene," skriver IT- og Telestyrelsen.

TDC har også en frekvensblok i 1800 megahertz-frekvensbåndet, som styrelsen vil inddrage. Det er dog 900 megahertz-frekvensbåndet, som er det attraktive, fordi det er billigere at udrulle i. Samtidig har 3 allerede en tilladelse til 2,1 gigahertz-frekvensbåndet, som minder meget om 1800 megahertz-frekvenserne.

I øjeblikket er rapporten fra IT- og Telestyrelsen sendt i høring, og det er frem til 27. november muligt at indsende høringssvar til styrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere