Artikel top billede

Hvor meget betyder Microsoft i kommunerne?

Interview: Balladen om Lyngby-Taarbæk og Microsoft har skabt røre. Men hvor meget betyder Microsoft egentlig i kommunerne. Formanden for de Kommunale IT-Ansvarlige svarer her.

Selv om bølgerne er gået højt i blandt andet Computerworlds debatforum angående Lyngby-Taarbæk Kommunes skifte fra Microsoft Office til OpenOffice, udgør de kommunale kontorpakker kun en lillebitte del af kommunernes samlede it-budgetter.

Center for Digital Forvaltning (CEDI) har beregnet, at de danske kommuner bruger seks milliarder kroner om året på informationsteknologi, der tæller alt fra servere, netværk, storage og software.

Formand for foreningen Kommunale IT-Ansvarlige (KITA), Jørgen Kristensen, fortæller til Computerworld, at Microsofts desktop-software tegner sig for godt 1,5 procent af den pulje.

Det svarer til, at de 98 danske kommuner spenderer omkring 100 millioner kroner på Microsofts Windows- og Office-produkter.

"Udgifterne til Microsoft er egentlig ikke noget, der rykker så meget for os. Og man kan i den henseende diskutere, hvor meget det vil koste, hvis vi udskifter det hele, og kommunens systemer ikke fungerer optimalt i en kortere eller længere periode," siger Jørgen Kristensen.

Handler om tjenester - ikke produkter

Kommunerne ikke har noget ønske om at være i lommen på Microsoft eller hos andre kommunale leverandører, hvor HP og Cisco er de største spillere.

"Vi ønsker at frigøre os fra produkter og fokusere på selve tjenesterne," lyder det fra Jørgen Kristensen, som dog erkender, at Microsoft har haft stor succes med at komme ind på de kommunale computere i form af gode tilbud og bundlede services med pc-producenterne.

"Mange kommuner er lidt nølende med eksempelvis udskiftning af Exchange-serverne, fordi Microsoft-platformen jo egentlig fungerer ganske fint. Det er jo på ingen måder en brændende platform, mens en udskiftning derimod kan betyde rigtig meget overarbejde i kommunerne," siger Jørgen Kristensen.

Videoovervågning ni gange så dyrt som Office

I sin egen arbejdskommune, den nordsjællandske Egedal Kommune, sidder Jørgen Kristensen selv med et it-budget på godt 55 millioner kroner.

Han forklarer, at omkring 1,7 millioner kroner bliver brugt på Microsofts Windows, Office og backoffice-produkter som eksempelvis SQL Server.

Til sammenligning går et to-ciftet millionbeløb af it-budgettet til KMD samtidigt med, at kommunens udgifter til telefoni og linje-drift årligt anvender det dobbelte af, hvad regningen til Microsoft lyder på.

Her det mest hotte i kommunerne

"Når vi taler kontorpakker som Microsoft Office, er det ikke alene op til den kommunale it-chef at bestemme, hvilke behov brugerne har. Vi skal i stedet fokusere på arkitektur, bindinger og fremtidige løsninger," forklarer Jørgen Kristensen.

Open source og virtualisering i kommunerne

Han påpeger, at open source-projekterne i kommunerne kører på højtryk inden for især infrastruktur med overvågnings- og service-desk-systemer (sagsbehandling, red.), databaser i form af Suns MySQL og forskellige firewall-løsninger.

Men også desktop virtualisering bliver en af fremtidens helt store udfordringer for den kommunale it-chef.

"Måske sidder Microsoft solidt på det kommunale kontormarked lige nu, men med virtualisering er afhængigheden af en leverandør jo ikke større, end at vi bare kan smide en anden platform ud på en virtuel klient," siger Jørgen Kristensen.

Han mener, at virtualisering bliver næste generations løsninger i kommunerne sammen med cloud computing i form af eksempelvis Google Apps-værktøjer, således at skoleeleverne og kommunale medarbejdere kan tilgå desktop-softwaren med lige netop den computer, der passer dem.

Med desktop virtualisering vil det derfor ikke have nogen betydning, om folk kommer med Mac, Windows-pc eller en Linux-maskine i kommuneskolen eller på rådhuset.

"Og inden for virtualisering kan man vel næppe sige, at Microsoft har en monopol-status," lyder det fra Jørgen Kristensen.

Er Ubuntu bedre end Windows?

En del af eksperimenterne ude i kommunerne går løbende på at finde ud af, om der reelt er nogle brugbare alternativer til Microsofts operativsystem Windows.

Derfor sidder Jørgen Kristensen og tester Linux-distributionen Ubuntu med OpenOffice for at se, hvilke fordele og ulemper, der er ved den opsætning.

"Vi skal jo som kommunale it-chefer hele tiden holde øje med, hvad der rykker sig på markedet. Og Ubuntu fungerer jo ganske fint," lyder vurderingen fra Jørgen Kristensen.

Men han har også konstateret en del problemer i samspillet mellem Microsoft Office og OpenOffice, når han konverterer dokumenter fra Microsofts kontorpakke til open source-pendanten.

"Hvis jeg bruger .doc-formatet eller .rtf, så har jeg ikke de store problemer. Men jeg får ofte nogle spøjse oplevelser med tekstbokse og billeder med standardformaterne," siger Jørgen Kristensen med henvisning til hele ODF-/OOXML-diskussionen, som han selv er en central spiller i.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere