Et nyt sikkerhedshul sætter spørgsmålstegn ved, om den teknologi, vi bruger til sikker datatrafik på nettet, er god nok.
Der er nemlig fundet en kritisk fejl i Transport Layer Security (TLS) og Secure Sockets Layer (SSL) protokollerne. Det er et direkte angreb på den sikkerhedsgaranti, der tidligere har været i forbindelse med eksempelvis e-handel.
SSL-kryptering er den teknologi, som langt de fleste e-butikker bruger til at beskytte eksempelvis kreditkortinformationer, når der nethandles.
"Vi anvender den fejlbehæftede teknologi til at beskytte adgang til sensitive data, herunder adgang til e-handelssider, kommunikation med offentlige myndigheder, netbanker, og ikke mindst til at validere, at den kilde, du kommunikerer med, er den rigtige," skriver sikkerhedsfirmaet CSIS i en advarsels-mail.
Hul i den sikre datastrøm
Sikkerhedshullet gør det muligt at placere kode med indbyggede kommandoer i den krypteret trafik, der sendes mellem eksempelvis en køber og en sælger.
Derved kan en it-kriminel foretage et såkaldt Man-in-The Middle-angreb.
Det betyder i praksis, at en uønsket person placerer sig mellem de handlende og tiltvinger sig adgang til informationerne, der udveksles.
Sikkerhedsfirmaet CSIS oplyser, at der er demonstreret praktiske angreb mod både Microsoft IIS og Apache-servere, hvor SSL-sikkerheden er blevet omgået i et utal af forskellige applikationer.
"Dette er en tikkende bombe under den tillid, vi har til SSL-protokollen og de mange e-handels løsninger, der baserer sig på TLS- og SSL-validering," lyder det fra CSIS.
Firmaet siger dog samtidig, at man ikke skal gå i panik over sikkerhedshullet, men understreger alvoren ved at påpege vigtigheden af, at hullet skal lappes hos forretninger og myndigheder så snart, der er frigivet en patch.
Svagheden kræver indsigt
DK-CERT maner ligeledes til besindighed.
"Det er et kritisk hul, fordi SSL-protokollen er den standard, man har valgt til overførsel af data i sikker form," siger Shehzad Ahmad, der er leder af DK-CERT.
"Svagheden er der, og det kan lade sig gøre at udnytte den," siger han.
"Det er dog ikke noget, man lige kan gøre. For at udnytte hullet skal angriberen eksempelvis være forbundet til det netværk, hvor SSL-pakkerne genereres. Eksempelvis et trådløst netværk, nethandelsserver eller netværket i en virksomhed," lyder det fra Shehzad Ahmad.
Selv om det er svært at foretage angrebet, karakteriserer han stadig sikkerhedshullet som meget alvorligt.
"Som almindelig bruger kan vi ikke gøre andet end at vente på, at der kommer en sikkerhedsrettelse, som lukker hullet."
"Mit budskab er, at der kræves handling fra sikkerhedsfolkene med det samme. Hullet skal nok bliver lukket hurtigt, så der er ingen grund til panik hos internetbrugerne," siger han til Computerworld.