Formanden for KL, Erik Fabrin (V), afviser tanken om at kommunalpolitikere skulle være de fodslæbende i it-udviklingen i kommunerne.
Det fremgår af en rapport fra Rambøll Mangement.
"Hvis it-cheferne i undersøgelsen mener det, så har de en stor opgave foran sig," siger Erik Fabrin.
Han henviser til, at it-cheferne må blive bedre til at sælge it-ideerne og fremlægge de rigtige business cases.
"Det er ikke politikernes opgave at sætte sig ind i det," siger Erik Fabrin.
Dermed mener han heller ikke, at det som sådan er et problem, at it-emner ikke tages op i valgkampen.
Støtte fra formand
Måske lidt overraskende får han støtte fra de kommunale it-chefers formand, der altså i Rambøll Mangements undersøgelse peger på, at politikerne er de mest umodne, når de gælder it.
Formand Jørgen Kristensen fra Foreningen af Kommunale it-chefer afviser, at politikerne skal udråbes til det svage led.
"Nu er det jo altså sådan, at resten af Danmark måske ikke helt ser it og digitalisering som det indsatsområde, man lader sig vælge ind i kommunalpolitik for."
"Her er de bløde områder som skole, børn, unge, familie, ældre, sundhed, teknik og miljø og andre relevante, borgernære områder nok nogen, der giver mere mening at kaste sig ud i, uanset kvalifikationer og politisk baggrund," siger han.
"Og sådan skal det vel også være i demokratiets tjeneste. Politikerne er lægmænd, et repræsentativt udsnit af befolkningen, og skal ikke have paratviden på professionelt kompetenceniveau for at varetage nærdemokratiet i kommunal sammenhæng," siger han.
Formanden negligerer samtidig undersøgelsens resultateter.
"Undersøgelsen er jo primært er en holdningsorienteret afdækning om nogens fornemmelser for sne i dette tilfælde it-cheferne," siger han.
Han henleder opmærksomheden på andre resultater i undersøgelsen. Nemlig at topledelsen har megen it-modenhed.
"Man kan også vende det om og sige, at denne erkendelse af og respekt for it-modenhed på topledelsesplan i det kommunale måske er en af årsagerne til, at digitale satsninger her ikke har det med at få så fatale og uovervejede konsekvenser, som de centrale forankrede og politisk understøttede it-indsatser," siger han.
Jørgen Kristensen tænker her på blandt andet problemerne i SU-styrelsen og Domstolsstyrelsen digitale tinglysning.
"Så nej, kommunalpolitikerne skal ikke tages som gidsel i et forsøg på at presse umodne it-beslutninger igennem, der ikke har sammenhæng i forbedringer, der kan dokumenteres og mærkes af borgerne - det er kun folketinget, der kan den slags," siger Jørgen Kristensen.