I dag er det at gå på arbejde i langt overvejende grad en fysisk bevægelse fra hjemmet og hen til en arbejdsplads.
Her venter der os et skrivebord med vores navn på og en computerskærm, hvor vi tilslutter vores computer - hvis computeren da ikke allerede står på bordet og er tilsluttet.
Når vi holder møder, foregår det som oftest i et lukket kontor eller i et særligt indrettet mødelokale.
Sådan har det været i mange år, og det er sådan, de fleste af os opfatter "det at gå på arbejde".
Det rigtige arbejde er det, der udspiller sig inden for virksomhedens fysiske rammer, eller det arbejde, som på anden måde er synligt.
Men alt det vil sandsynligvis ændre sig i fremtiden.
Eva Bjerrum er innovationschef i Center for New Ways of Working ved Alexandra Instituttet i Århus, hvor hun igennem flere år har forsket i kontormiljøer og nye arbejdsformer.
Møder i fokus
Ifølge innovationschefen vil kontoret også i fremtiden bestå som fysisk ramme for arbejdspladsen.
"Jeg tror stadig, der vil være fokus på mødet. Jeg tror ikke, kontoret forsvinder som arbejdsplads," siger Eva Bjerrum.
Selvom hun altså mener, at man i højere grad vil se, at mange virksomheder bliver et mødested, så vil der stadigvæk være brug for forskellige rum på arbejdspladsen - for det er ikke alt arbejde, der er et møde. Der er forskellige arbejdsprocesser, der vil blive ved med at være der, og som det er nødvendigt at have plads til.
Til gengæld forventer hun, at der vil være langt mere fleksibilitet i forhold til, hvor og hvornår arbejdet skal foregå, hvilket sandsynligvis vil betyde, at virksomhedernes fysiske rammer vil blive mindre.
"Jeg tror, du vil se færre af de helt store hovedsæder. Den plads, man vil binde sine penge i, bliver mindre. Og så vil man bare bruge pladsen på en anden måde," siger hun.
Arbejde uden for kontoret
En af årsagerne, til at der i fremtiden ikke vil være det samme behov for kvadratmeter i hovedsæderne, er, at arbejdet i langt højere grad vil flytte ud af kontoret.
"Jeg tror, at det vil blive meget mere almindeligt, at arbejdet vil foregå alle mulige andre steder. For eksempel kan man holde et møde ved at gå en tur, eller på vejen i toget fra by til by," siger Eva Bjerrum.
Selvom vi allerede nu har været vant til at kunne arbejde alle mulige forskellige steder fra, mener hun, at normen stadigvæk er, at man møder på arbejde hver dag - for ellers er det ikke ‘rigtigt' arbejde. Den mentalitet vil ændre sig.
"Jeg tror, at der vil være større forståelse for, at der sker alle mulige ting forskellige steder, som ikke er synlige. Derfor vil man også give meget mere frihed i den måde, man kan arbejde på," siger hun.
Friheden til at tilrettelægge tid og sted vil være et vigtigt salgsargument for at få det arbejde ud af folk, som man gerne vil have. Især over for de unge, der nu er på vej ud på arbejdsmarkedet.
"Unge mennesker forventer, at der er en fleksibilitet i deres arbejdsliv, for det har de været vant til fra deres uddannelse, hvor de har lært at arbejde sammen om projekter," siger hun.
De nyuddannede har et helt andet forhold til det at arbejde på et kontor, mener hun. For dem er drømmen ikke nødvendigvis at få det store hjørnekontor med sekretæren siddende ude foran.
"De, der i dag kommer ind på arbejdsmarkedet, er vant til at arbejde med projekter og videndeling i åbne miljøer. De forholder sig slet ikke til den gamle fortælling om, at man skal arbejde sig op til at få sit eget kontor," siger Eva Bjerrum.
I Eva Bjerrums krystalkugle vil fremtidens kontorarbejdsplads altså tilbyde langt flere muligheder i form af fleksibilitet for medarbejderne.
Mere leg med kontoret
Men også det rent æstetiske udtryk på kontorerne vil ændre sig.
"Jeg tror, at fremtidens virksomheder vil se mere forskellige ud, hvor de i dag typisk ser meget ens ud. Og i virksomhederne vil hver afdeling i højere grad forsøge at skabe sin egen identitet, så man kan se forskel på, hvilken afdeling man befinder sig i," siger hun.
Fremtidens kontormiljø bliver altså meget mere forskelligartet, efterhånden som det går op for virksomhederne, at kontorerne ikke nødvendigvis behøver se ud på en bestemt måde. Og måske vil der endda gå sport i at lade den æstetiske indretning af kontorerne overraske.
"Jeg forestiller mig, at der vil være flere virksomheder, der vil lege med forskellige udtryk. Således at en bank ikke nødvendigvis vil ligne en bank, og en udviklingsafdeling i en it-virksomhed ikke vil ligne en udviklingsafdeling," siger Eva Bjerrum.
Læs mere:
Sådan indretter du det bedste it-kontor
Åbne kontorlandskaber og glasvægge kan skabe videndeling og bedre trivsel. Computerworld sætter fokus på, hvad den gode ledelse bør være opmærksom på før en domicilopgradering.
Masser af plads i palads af glas
SimCorps nye hovedkvarter er indrettet med fokus på mobilitet og åbenhed for at understøtte videndeling mellem medarbejderne.
"Vi er stolte af vores lokaler"
Da Rudersdal kommunes it-afdeling skulle flytte, var det ikke med alles gode vilje. Men ved at lade medarbejderne bestemme indretningen blev flytningen vendt til noget positivt.