Forsvarets Auditørkorps bad i sidste uge Rigspolitiets særlige enhed for computerkriminalitet, Nitec, om hjælp til efterforskningen i sagen om den arabiske oversættelse af den omstridte bog Jæger - i krig med eliten.
Men det er sandsynligt, at auditørundersøgelserne trækker ud. Den it-mæssige efterforskning tager nemlig tid, forklarer Niels Christiansen, som er vicegeneralauditør hos Forsvarets Auditørkorps.
"Det er klart, at den kræver nogle ressourcer, dels ved en del afhøringer, men også ved it, som nu kommer ind i billedet. Det er trods alt ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden, hvis det er meningen, det skal være en gennemgribende undersøgelse, har jeg forstået," siger Niels Christiansen.
Han forklarer, at Nitec primært skal hjælpe Forsvarets Auditørkorps med at validere den it-efterforskning, som allerede er foretaget af Forsvarskommandoen med hjælp fra Forsvarets Efterretningstjeneste.
"Vi bygger selvfølgelig ikke på Forsvarets undersøgelse, vi må have Nitec til at validere den," siger Niels Christiansen, som fortæller, at det er normalt, at auditørerne får teknisk bistand af politiet i straffesager.
Spektakulær sag
Undersøgelsen af Forsvarskommandoens computere skal afdække, hvad er virkelig skete i den spektakulære Jægerbog-sag, hvor Forsvarskommandoens it-direktør Jesper Britze indrømmede at have fabrikeret en fup-oversættelse af den omdiskuterede bog til arabisk.
Den samme bog, som Forsvarskommandoen kort forinden forsøgte at stoppe ved hjælp af et fogedforbud, fordi den ifølge Forsvarskommandoen indeholder oplysninger, som kan skade rigets sikkerhed og forholdet til fremmede magter. Men på dette tidspunkt var bogen allerede spredt på nettet.
Og det var netop denne spredning, som sammen med dagbladet Politikens udgivelse af den tidligere jægersoldat Thomas Ratschaks bog, fik byretten til at godkende forlaget Peoples Press' udgivelse af bogen, der siden er solgt i et rekordstort oplag.
Forsvarskommandoen offentliggjorde senere en redegørelse om forløbet i sagen. Her kom det frem, at Forsvarskommandoen var blevet snydt af netsvindlere under jagten på en arabisk oversættelse af den omstridte jægerbog.
To sigtelser og en tilbagetrædelse
Sagen omkring jægerbogen har indtil videre ført til, at Tim Sloth Jørgensen er trådt tilbage fra sin post som forsvarschef.
Desuden er den tidligere chef for forsvarets strategiske it-afdeling, kommandør Jesper Britze, blevet sigtet for pligtforsømmelse af særlig grov karakter.
Samtidig er Lars Sønderskov, den nu suspenderede kommunikationschef i Forsvarskommandoen, sigtet efter samme bestemmelse, fordi han lækkede den falske oversættelse, selvom han troede, der var tale om en rigtig oversættelse.
I Folketinget ventes auditørkorpsets undersøgelse med spænding, fordi flere folketingspolitikere har lagt op til, at den vil være afgørende for, om der skal laves flere undersøgelser og for opfattelsen af forsvarsminister Søren Gades (V) troværdighed.
Nye tråde kan udvide efterforskning
Hos Forsvarets Auditørkorps fortæller Niels Christiansen, at det endnu er usikkert, hvor mange computere hos Forsvarskommandoen, Nitec skal undersøge i forbindelse med sigtelserne i Jægerbog-sagen.
Ifølge Niels Christiansen skal Nitecs undersøgelser nemlig afgøre, om det bliver nødvendigt at undersøge endnu flere computere fra Forsvarskommandoen.
"Og så må vi se, om det trækker nogle tråde, som gør, at vi må begynde forfra med nogle andre computere," siger Niels Christiansen.
Ifølge vicegeneralauditøren har auditørkorpset ikke i forbindelse med undersøgelserne i Jægerbog-sagen bedt andre end Nitec om hjælp til undersøgelsen af computerne.