Artikel top billede

Spar 5.000.000.000.000 kroner med open source

Ved at gå over til open source-licenser kan hele verden på et år spare op til at redde finanskrisen i ét hug, mener open source-præsident.

Allerede da Michael Tiemann i 1989 stiftede sit firma Cygnus vidste han, at åben kildekode ville være vejen frem for ham.

Siden er han blevet headhuntet af Red Hat, hvor han arbejder som vicepræsident, og han er siden også blevet udpeget som præsident for gruppen Open Source Initiative.

Michael Tiermann fremhæver i et interview med Computerworlds engelske søsterblad, at hvis alle virksomheder gik over til open source-licenser, ville de samlet årligt spare fem billioner kroner - svarende til fem tusinde milliarder kroner - eller slet og ret 5.000.000.000.000 kroner.

Det astronomiske beløb har Michael Tiermann sjusset sig frem til ved at gå ud fra analysehusets Gartners beregninger om et verdensomspændende årligt it-budget på 17,3 billioner kroner i 2008.

Erfaringer med, at mellem 18 til 30 procent af budgettet bliver brugt på proprietær software, giver et årligt forbrug mellem tre og fem billioner kroner i, hvad Michael Tiermann kalder "dødsvægt-udgifter".

Samfundet vinder

Han fremhæver i en [url= publikation fra Open Source Initiative, at det har været fremme, at it-industrien sidste år samlet set tabte omkring 305 milliarder kroner i tabte licenskroner, fordi folk og virksomheder benyttede open source-software frem for proprietære softwarelicenser.

"Det er helt sikkert historien om glasset, der er halvtomt eller halvfyldt, for de kunder, der brugte færre penge på it-udstyr, kunne jo skabe mere værdi for dem selv," forklarer Michael Tiermann om, at samfundet ville have godt af besparelserne.

Han kalder ligefrem open source-software nøglen til at åbne for det 21. århundredes økonomi og løse dette århundredes problemer.

"Besparelserne på open source-software er alene nok til at redde den globale økonomi," skriver Michael Tiermann, som har rødderne dybt begravet i åben kildekode.

Misbruger licenser

Analyehuset IDC peger på, at finanskrisen da også har hjulpet open source-software fremad. Alene de største Linux-distributioner vil inden for de næste par år omsætte for seks milliarder kroner på verdensplan.

I takt med at open source-softwaren så småt vinder markedsandele, har flere og flere virksomheder dog svært ved at overholde licensreglerne, fordi de simpelthen er uvidende omkring, hvordan reglerne virker.

Hør it-advokat Martin von Haller forklare, hvordan open source-licenserne fungerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere