Artikel top billede

De danske mobilkunder har mange telefoner, der ikke er klar til betalinger via den trådløse NFC-teknologi.

Danske Bank: Mobilerne er ikke klar til mobilbetaling

TDC ønsker skub i bankernes udrulning af mobilbetalinger, men problemet ligger ifølge Danske Bank i, at mobilkunderne ikke har de nødvendige telefoner.

Kom hønen eller ægget først?

Det er et af de centrale spørgsmål, der rejser sig i debatten om fremtidens mobilbetalinger i Danmark.

Skal mobilbetalinger, hvor telefonen bruges som trådløst betalingskort, fungere, kræver det, at den såkaldte NFC-teknologi er til stede i både mobiler og kortterminaler.

Samtidig skal mobilerne understøtte en ny type SIM-kort kaldet UICC, så betalingskort kan lægges ned på dem.

Men hvad skal først understøtte NFC? Mobiltelefonerne eller kortterminalerne?

I går fortalte TDC's underdirektør, Morten Hother Sørensen, at bankerne gerne skulle få lidt mere fart på, så systemet kunne udrulles før 2014.

"Udmeldingen fra TDC er glædelig. Det er godt, at også teleoperatørerne ønsker udviklingen speedet op," siger seniorproduktchef Mette Grimm Munck fra Danske Bank.

Men ifølge hende ligger bolden i øjeblikket på teleselskabernes banehalvdel.

"Vi er fælles om interessen for kontaktløse betalinger, og jeg mener, at vi fra bankernes side kan være relativt hurtigt klar. Det kræver dog, at teleoperatørerne begynder at tilbyde kunderne mobiltelefoner, der understøtter de nye teknologier, NFC og UICC," fastslår Mette Grimm Munck.

Hun arbejder også med mobilbetalinger i de danske bankers brancheforening, Finansrådet, ligesom hun også repræsenterer de danske synspunkter på vegne af den danske brancheforening i den europæiske bankorganisation, European Payment Council (EPC).

TDC: NFC-telefon intet værd uden NFC-terminaler
Morten Hother Sørensen er på det rene med, at infrastrukturen allerede er delvist på plads. Mange af kortterminalerne mangler bare en opgradering.

Men han mener ikke, at det er mobilselskabernes ansvar at tage det første skridt for at udbrede mobilbetalinger, som Mette Grimm Munck efterlyser.

"En telefon, der har NFC, er ingenting værd, hvis ikke den kan bruges derude, så der bliver et eller andet sted nødt til at være nogle steder, hvor den kan bruges. Og det er bankerne, der fortæller, om den kan bruges," siger Morten Hother Sørensen.

Derfor spiller han bolden tilbage til bankernes banehalvdel.

"Vi kommer ikke nogen vegne og vil ikke investere i det her, hvis ikke bankerne viser noget commitment til at rulle det her ud," siger han.

Transportvirksomheder som målgruppe

Morten Hother Sørensen har haft dialogmøder med Finansrådet omkring mobilbetalinger, men rammerne og rollefordelingen for fremtidens NFC-betalinger er endnu ikke på plads, påpeger han.

Han håber, at det bliver muligt at tage mobilbetalingerne i brug i 2012 i stedet for 2014, som Mette Grimm Munck har peget på som mest realistisk. Som eksempel fremhæver han, at transportsektoren har taget godt imod sms-betalinger.

"Vi kan med den oplevelse, vi har haft med tillægstakserede sms'er, se, at der er relativt store kunder, der vil investere i sådan noget her. Uden at have forespurgt kunderne, så kunne jeg forestille mig, at de store spillere på transportmarkedet kunne have en stor interesse," siger Morten Hother Sørensen.

I dag er det blandt andet muligt at købe billetter via sms hos busselskabet Fynbus og Københavns Metro.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere