Artikel top billede

De danske mobilkunder har mange telefoner, der ikke er klar til betalinger via den trådløse NFC-teknologi.

Danske Bank: Mobilerne er ikke klar til mobilbetaling

TDC ønsker skub i bankernes udrulning af mobilbetalinger, men problemet ligger ifølge Danske Bank i, at mobilkunderne ikke har de nødvendige telefoner.

Kom hønen eller ægget først?

Det er et af de centrale spørgsmål, der rejser sig i debatten om fremtidens mobilbetalinger i Danmark.

Skal mobilbetalinger, hvor telefonen bruges som trådløst betalingskort, fungere, kræver det, at den såkaldte NFC-teknologi er til stede i både mobiler og kortterminaler.

Samtidig skal mobilerne understøtte en ny type SIM-kort kaldet UICC, så betalingskort kan lægges ned på dem.

Men hvad skal først understøtte NFC? Mobiltelefonerne eller kortterminalerne?

I går fortalte TDC's underdirektør, Morten Hother Sørensen, at bankerne gerne skulle få lidt mere fart på, så systemet kunne udrulles før 2014.

"Udmeldingen fra TDC er glædelig. Det er godt, at også teleoperatørerne ønsker udviklingen speedet op," siger seniorproduktchef Mette Grimm Munck fra Danske Bank.

Men ifølge hende ligger bolden i øjeblikket på teleselskabernes banehalvdel.

"Vi er fælles om interessen for kontaktløse betalinger, og jeg mener, at vi fra bankernes side kan være relativt hurtigt klar. Det kræver dog, at teleoperatørerne begynder at tilbyde kunderne mobiltelefoner, der understøtter de nye teknologier, NFC og UICC," fastslår Mette Grimm Munck.

Hun arbejder også med mobilbetalinger i de danske bankers brancheforening, Finansrådet, ligesom hun også repræsenterer de danske synspunkter på vegne af den danske brancheforening i den europæiske bankorganisation, European Payment Council (EPC).

TDC: NFC-telefon intet værd uden NFC-terminaler
Morten Hother Sørensen er på det rene med, at infrastrukturen allerede er delvist på plads. Mange af kortterminalerne mangler bare en opgradering.

Men han mener ikke, at det er mobilselskabernes ansvar at tage det første skridt for at udbrede mobilbetalinger, som Mette Grimm Munck efterlyser.

"En telefon, der har NFC, er ingenting værd, hvis ikke den kan bruges derude, så der bliver et eller andet sted nødt til at være nogle steder, hvor den kan bruges. Og det er bankerne, der fortæller, om den kan bruges," siger Morten Hother Sørensen.

Derfor spiller han bolden tilbage til bankernes banehalvdel.

"Vi kommer ikke nogen vegne og vil ikke investere i det her, hvis ikke bankerne viser noget commitment til at rulle det her ud," siger han.

Transportvirksomheder som målgruppe

Morten Hother Sørensen har haft dialogmøder med Finansrådet omkring mobilbetalinger, men rammerne og rollefordelingen for fremtidens NFC-betalinger er endnu ikke på plads, påpeger han.

Han håber, at det bliver muligt at tage mobilbetalingerne i brug i 2012 i stedet for 2014, som Mette Grimm Munck har peget på som mest realistisk. Som eksempel fremhæver han, at transportsektoren har taget godt imod sms-betalinger.

"Vi kan med den oplevelse, vi har haft med tillægstakserede sms'er, se, at der er relativt store kunder, der vil investere i sådan noget her. Uden at have forespurgt kunderne, så kunne jeg forestille mig, at de store spillere på transportmarkedet kunne have en stor interesse," siger Morten Hother Sørensen.

I dag er det blandt andet muligt at købe billetter via sms hos busselskabet Fynbus og Københavns Metro.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere