Nu, da Windows 7 er blevet færdigudviklet, indledes samtidig sagaen om de to styresystemer: Det, du bare må eje, og det du ikke gider have.
Det nye styresystem er fyldt med forbedringer og smarte tiltag, men det lugter stadig lidt af Vista, og det vil nok kunne skræmme nogle af de mest engagerede XP-fans væk. Når det er sagt, så vil de mennesker, som efterhånden har vænnet sig til Vista, nyde, at Windows 7 ligner - men fungerer meget bedre.
Ligesom mange andre, der både benytter computer privat og på jobbet, bruger jeg både XP og Vista såvel som Mac OS X Leopard. Og jeg kan lide elementer ved alle tre.
Så jeg har holdt nøje øje med beta og RC-versionen af Windows 7. Er den nye 'release to manufacturing' (RTM) kode - den samme kode som vil blive solgt med nye pc'er og salgsversionerne af Windows 7 til oktober - god nok til at begrunde et skifte fra mine gamle platforme?
Tja, både ja og nej.
Små ting, som for eksempel muligheden for at brænde cd'er fra et enkelt ISO-billede, er fantastiske - jeg behøver ikke længere installere tredjeparts-værktøjer for at skabe CD-R'er. Og Windows 7 starter også meget hurtigere, end både XP og Vista på en tilsvarende maskine. Det er svært at slå fordelen ved 60 sekunders mindre boot-tid.
Men grrr! Det gik ellers lige så godt, men så ville jeg lige forsøge mig med lidt videoredigering og opdagede, at Windows Movie Maker ikke er inkluderet med Windows 7. Det bliver i stedet en del af Windows Live, som stadig kun findes i beta-version. Som det ser ud nu, kan det meget mindre end den applikation, der bliver solgt sammen med XP. Så allerede efter 10 minutter med Windows 7 fandt jeg mig selv i gang med at starte en gammel XP-maskine op for at udføre en helt dagligdags opgave.
(Senere fandt jeg ud af, at man kan downloade en version af Movie Maker, der virker med Windows 7 på trods af, at Microsofts download-side ikke nævner Windows 7 som understøttet styresystem. Det er dog stadig ikke helt så elegant, som hvis programmet havde været inkluderet i operativsystemet.)
Hvilke andre glæder og skuffelser giver det nye styresystem så?
Det er nemmere at finde ting…
Det vil altid være noget af en opgave at holde styr på de ting, der ligger på computeren.
Heldigvis gør Windows 7 et stort nummer ud af at gøre filerne tilgængelige. Windows 7 samler forskellige typer filer i genveje, der bliver kaldt biblioteker. De ligner Vistas dokument-, billed- og video-mapper, men de fører direkte til de relevante filer lige meget hvilken mappe, de rent faktisk ligger i. Man kan desuden føje sine egne mapper til bibliotekerne, så ens dokumenter forbliver tilgængelige.
Så er der også de såkaldte 'jump lists', som giver mulighed for at se et hurtigt preview af de åbne applikationer og mapper på computeren. Når man bevæger musen henover værktøjslinjen, popper små overskuelige lister over de åbne vinduer op. Og når man højreklikker på dem, vil man ikke bare kunne se, hvilke programmer, der kører, men også en kort historik over de seneste handlinger; hvilke filer, der er blevet åbnet, hvilke sider, man har besøgt og andre små handy oplysninger. Denne feature alene kan gøre en arbejdsdag meget nemmere.
Desuden er Windows 7's søgefunktion langt bedre end de tidligere versioners: Ligesom Mac OS X's Spotlight begynder den at foreslå resultater, allerede mens man skriver - inden man overhovedet har afsluttet ordet - og fjerner så muligheder i takt med at man skriver flere bogstaver. Man kan også se et preview af søgeresultaterne, inden man bestemmer sig for at åbne dem.
Det giver flere plusser for effektivitet i Windows 7.
Svært at finde den rigtige version
Dengang Windows Vista udkom, lød der en del kritik af alle de mange versioner, det kunne fås i. Og selv om XP i begyndelsen ikke fandtes i lige så mange versioner, så gjorde de senere tilføjelser som Media Center, Tablet PC og Professional x64 sit til at øge forvirringen.
Selv om mange har udtrykt ønske om, at Windows 7 måtte udkomme i færre versioner, så er tingene ikke blevet mere simple.
Der findes både en Starter Edition til netbooks, to Home-versioner (Home Basic og Home Premium), en Professional, en Enterprise og en Ultimate-version.
Der har desuden været en del forvirring i forhold til, om der ville udkomme en særlig europæisk version, der kan leve op til EU-reglerne. Sidste nyt fra Microsoft er dog, at de europæiske udgaver bliver magen til resten af verdens.
Derudover vil de fleste versioner kunne findes i både en fuld udgave og en billigere upgrade-version til de mennesker, der har licenserede salgs-udgaver af Windows 2000, XP eller Vista.
Sådan vælger du version
Hvor starter man så, når man har så mange valgmuligheder?
Heldigvis kan de fleste enkeltpersoner og mindre virksomheder udelukke nogle af versionerne med det samme: Enterprise-udgaven vil kun kunne købes af større virksomheder, Home Basic vil kun blive solgt i "udviklingsområder" og Starter-versionen vil kun blive solgt sammen med netbooks. Men det efterlader stadig de amerikanske købere med tre valgmuligheder.
Jeg har brugt både beta og RC-versionen af top-end Ultimate-udgaven i flere måneder nu, men det er ikke billigt (1.700 kroner for den fulde version og knap 1.200 kroner for opgraderingen).
Hvis ikke jeg er parat til at buge den slags penge, hvilken af de to nedskalerede versioner vil så bedst opfylde mine behov? Det prøver jeg stadig at regne ud.
Men selv efter man har valgt en version, så er man ikke færdig med at tage beslutninger. Alle salgsversioner af Windows vil både kunne findes i en 32- og en 64-bit udgave af styresystemet, så man skal vælge, hvilken udgave man vil installere.
Og selv om man har en 64-bit CPU, så er det ikke så nemt, som man skulle tro. Selv om 64-bit giver bedre datahåndtering og højere hastighed, så skal man overveje, at det samtidig ikke er sikkert, at 32-bit drivere overhovedet vil virke sammen med den, ligesom visse 32-bit applikationer måske vil køre langsommere i et 64-bit miljø.
Det ser godt ud…
Ja, det er måske ikke det mest professionelle argument, men man skal nu ikke kimse af det psykologiske boost, man kan få af et lækkert design.
Windows 7-temaerne kan virkelig få ens arbejdsplads til at se frisk ud igen. Man kan navigere mellem forskellige baggrundsbilleder og screensavere, og man kan desuden skabe sine egne desktop-temaer og dele dem med andre.
Windows 7 har desuden fikset en af de ikke helt gennemtænkte Vista-features: Gadgets. De små handy desktop-værktøjer, der blev modelleret over Mac Widgets, og som inkluderer ure, vejrudsigter og de seneste nyheder. Mens Vista placerede Gadgets i en forfærdelig sidebar, der tog for meget deskop-plads, gør Windows 7 det på den rigtige måde: Man kan sætte uret oppe i højre hjørne, mens man smider vejrstationen halvvejs nede i venstre side. Man kan med andre ord placere dem præcis, hvor man vil.
…men det er ikke nødvendigvis hurtigere
Det er blevet rapporteret vidt og bredt, at Windows 7 vil blive hurtigere end nogensinde før, blandt andet fordi det kan udnytte multikerne og multitrådede chipog GPU'er.
Det er jeg ikke uenig i, men jeg må sige, at jeg stadig blev lidt skuffet, da jeg opgraderede en af mine XP-maskiner.
Jo, Windows 7 startede langt hurtigere op end XP på min smarte, et år gamle Toshiba Sattelite Pro S300 bærbare computer, men det er altså ikke hurtigere end XP i daglig brug. (Adobes Creative Suite-applikationer, der er kendt som kronisk sløve i opstarten, var for eksempel ikke hurtigere i Windows 7 - var de endda lidt langsommere? Det er svært at vurdere).
Maskinen er en god bærbar med 2.26GHz Intel Core 2 Duo CPU og 2GB RAM, men Windows 7's evaluering af hardware komponenter, Windows Experience Index, gav den kun en ynkelig score på 3.1 ud af 7.9 mulige.
Synderen? Det grafiske subsystem, baseret på Intels Mobile 45 Express chipsæt er simpelthen ikke god nok til Aero-interfacen. Nøjagtig samme Windows Experience Index giver en mere generøs 4.9-karakter til det samme system for '3D business graphics and light gaming.' Det er de nydelige, gennemsigtige title-bars og animationer, som Windows 7 har arvet fra Vista, der bruger al processor-kraften fra det grafiske subsystem. Og det er dårlige nyheder for de billigere computere med indbyggede subsystemer.
Dengang jeg først fik Vista, var noget af det første jeg gjorde at slukke for Aero. Og gæt engang? Jeg var nødt til at gøre det samme med Windows 7. Det er en skam: Er det første du gerne vil gøre med en opgradering at fjerne dele af den, så du kan genvinde performance?
Det er ikke så snerpet som Vista
Bare prøv at køre et stykke installations-software, en browser add-on eller et utraditionelt program i Vista: Skærmen fader væk i et sekund og kommer så tilbage med en "ARE YOU SURE YOU WANT TO DO THIS?" advarsel. Ja, det er den berygtede User Account Control (UAC) dialogboks.
Den slags er intet mindre end irriterende - og leder til det, der også er kendt som 'click fatique'. Mange brugere vælger at slå UAC helt fra, og så er der pludselig ikke meget mening i den sikkerhedsanordning.
Heldigvis er Windows 7 ikke nær så dominerende med sine sikkerhedsadvarsler, og man kan vælge at fjerne de notifikationer, man ikke gider have, uden man af den grund mister sin beskyttelse mod system-trusler.
…men XP-nørder skal stadig lære det hele forfra
For XP-brugerne vil der være en markant forskel i forhold til interfacen. Ligesom Vista prøver Windows 7 at være mere Mac-agtig. Det meget omtalte Device Stage har for eksempel fjernet ting som kamera og scanner fra My Computer (der nu i øvrigt bare hedder Computer) og lagt dem over i en mappe, der hedder Devices and Printers.
Lige præcis det tager ikke lang tid at lære at kende, men det gør scanner-inferfacen til gengæld. XP's meget basale og velkendte Scanner and Camera Wizard er væk. Mens den gamle XP Wizard giver dig mulighed for at navngive en serie scannede billeder, som du vil - for eksempel TPS-Report (1).jpg, TPS-Report (2).jpg, og så videre - så lægger Windows 7's scannerværktøj filene i en mappe, der får navn efter datoen, dog med valgfrie tags (for eksempel TPS-Reports 2009-07-30), og navngiver den derefter Image.jpg, Image (2).jpg og så videre.
Derudover bliver man nødt til at genstarte Windows 7 scanneren for hver ny side - ingen Wizard tilbage-knap her.
Den type forandringer, som findes overalt i styresystemet, betyder, at Windows 7 er lidt besværlig at lære at kende for dem, der er fortrolige med XP. For Vista-kendere er der dog ikke meget forskel. Det ser ud på samme måde, men fungerer bedre - så for dem vil det være en naturlig opgradering.
En charmør - med XP i baghånden
Windows 7 netværker som en Hollywood-stjerne…
Set i forhold til at jeg på arbejdet blandt andet står for at vedligeholde det Exchange-baserede netværk, så er mit netværk derhjemme næsten pinligt. Men her kan Windows 7's HomeGroup hjælpe. Kontrolpanelet skaber en workgroup med delte filer og hardware langt hurtigere end noget andet Microsoft-styresystem, jeg nogensinde har arbejdet med.
Men - og det er et stort men - grupperne udgør et homogent fællesskab, og maskiner uden Windows 7 kan lige så godt lade være med at ansøge om medlemskab. Så hvis HomeGroup er grunden til, at man gerne vil skifte til Windows 7, så kan man lige så godt anskaffe sig flere kopier med det samme.
Når det er sagt, så er Windows 7 stadig både nemmere og mere effektivt end XP, når det kommer til netværk- både til at håndtere flere Wifi-hotspots på en gang og til at opsætte mit Exchange-baserede netværk - og er dermed Vistas værdige efterfølger. Windows 7 er - kort sagt - en rigtig charmør.
…men Microsoft beholder XP i baghånden
Selv om Microsoft officielt droppede XP for mere end et år siden, og påstod at det ikke længere ville kunne købes præinstalleret på de nye computere, så har virksomheden alligevel flere gange udskudt det endelige dødsstød.
Dell og andre pc-producenter har desuden udnyttet et smuthul, der gør det muligt at nedgradere Vistas Business og Ultimate-versioner til XP Professional, hvilket i øvrigt har vist sig meget populært hos nye pc-købere.
Selv nu, når Windows 7 snart kommer i handlen, så ser det ud til, at Microsoft stadig spiller på to heste. Microsofts enterprise-licenser gør det muligt for virksomheder, der køber pc'er før engang i starten af 2011, at nedgradere det præinstallerede Windows 7 til Windows XP. Når så virksomhederne har fundet ud af, hvordan de skal skifte til Windows 7, så kan de indhente det senere.
Til dem, der ikke har en enterprise-licens, vil Microsoft tilbyde det såkaldte XP Mode - en fuldt opdateret udgave af Windows XP Service Pack 3, der kører på en virtuel maskine i Windows 7 - der bliver gjort tilgængelig som et separat download for brugerne af Windows 7's Professional og Ultimate-versioner.
Alt det får mig til at overveje, "hvis ikke Microsoft vil opgive XP, hvorfor skulle jeg så?"
Bundlinjen
Selv efter intense test af de forskellige tidlige versioner af Windows 7, så kan jeg ikke svare på, om fordelene opvejer det negative. Vista-brugerne bør helt sikkert opgradere; det nye styresystem retter nemt de værste af Vistas fejl. Mit råd til dem: opgrader hurtigt og ofte.
Men for XP-brugerne er det ikke helt så nemt. Man får nogle både smarte og brugbare nye muligheder, men man skal samtidig opgive den arbejdsmetode, som man har vænnet sig til over flere år.
Windows 7 er måske nok en langt, langt bedre opgradering, end Vista nogensinde blev, men når alt kommer til alt, så må man stille sig selv spørgsmålet: Er lige nu et godt tidspunkt for mig at skulle vænne mig til et helt ny interface? Du er den eneste, der kender svaret.