Artikel top billede

Derfor gik storslået dansk pc-eventyr ned i gear

Interview: I flere år buldrede Zepto frem i høj fart, men i 2008 stoppede lokomotivet. Virksomheden voksede måske for hurtigt, mener stifter Lasse Frost.

Tirsdag 18. august sluttede et eventyr for it-iværksætteren Lasse Frost. Han ønskede ikke længere at stå i spidsen for det selskab, som han stiftede sammen med sin bror Per tilbage i 2002.

I stedet overtog rigmanden Karsten Ree den øverste direktørpost hos pc- og tv-producenten Zepto Computers.

Dermed sagde Lasse Frost farvel til sit andet livsværk inden for it-branchen. Tidligere har han stiftet og solgt it-distributøren EET Nordic.

Denne gang lignede projektet også en stor succes, og selskabet stormede frem med flotte vækstrater. Men i 2008 vendte det, og nu siger han stop.

"Jeg er frem for alt entreprenørtypen, og jeg fungerer bedst med at starte et selskab op, og den periode der følger efter. Når tingene fungerer og kører, så er jeg nok ikke den rigtige mand at have siddende på posten," siger Lasse Frost om sin afgang.

Kraftig vækst

Han formåede at få Zepto til at vokse kraftigt de første fem år.

I selskabets første halvandet år, der strakte sig over de sidste seks måneder af 2002 og hele 2003, omsatte virksomheden for cirka 15 millioner kroner. Tallet var i 2007 vokset til 179 millioner kroner - alle årene var dog med overskud på højst 3,8 millioner kroner.

"Vi ville hellere bruge resultaterne til at vækste og til at investere i fremtiden. Mange af pengene er brugt på nye produkter, investeringer i nye lande og så videre. Vi havde ikke den store interesse i at lave et kæmpe overskud," forklarer Lasse Frost, som kalder det en langsigtet strategi.

Hele konceptet hos Zepto hed fra starten build-to-order med kraftig skelen til Dells model: Hjemmefra konfigurerer kunden sin bærbare computer via nettet, Zepto samler den efter kundens ønske, og virksomheden sender den af sted til kunden.

En proces på højst fem dage.

"Allerede de første år kan vi se, at selskabet laver fine resultater og god vækst, og det gjorde, at vi fik blod på tanden og troen på, at det her kan vi bære ud nu i flere lande i Europa," siger Lasse Frost.

Risikabel beslutning

Zepto udvidede til andre lande i Europa, ligesom virksomheden også tilføjede fladskærms-tv til sortimentet.

Ifølge analytiker Anders Elbak fra analysehuset IDC var det dog en risikabel beslutning at satse på udlandet, da selskabet langt fra har samme medvind som en national producent.

"Pc-producenter er så lokalt forankrede, at de ikke kan konkurrere mod de helt store spillere alligevel, og når de prøver på et mere internationalt sats, så rammer de også ind i nogle, der minder om dem selv, og som de ikke har overvejet i første omgang," forklarer Anders Elbak.

Samtidig mener han, at Zepto i udlandet mister en af de fordele, som selskabet har på hjemmemarkedet. Her kan virksomheden hurtigt reagere og sende varer af sted, mens det er svært på tværs af grænser.

"Fordelen, som de har i forhold til andre onlinemærker, forsvinder, jo længere de kommer væk fra hjemmemarkedet. Med mindre de bygger lokale lagre, men så skruer de pludselig op for omkostningerne," siger Anders Elbak.

I dag erkender Lasse Frost, at det var dyrt at kaste sig ud på fremmede markeder, men det virkede til at være den rigtige beslutning, da væksten fortsatte i højeste gear.

"Med den viden, vi har i dag, skulle vi måske have ventet et par år, inden vi kastede os ud i det internationale marked," siger Zepto-stifteren.

Fra succes til succes

Frem til 2008 var vækstraterne så høje, at Zepto havde svært ved at følge med. Alene fra 2006 til 2007 steg omsætningen i Zepto fra 113 til 179 millioner kroner ­- en stigning på 58 procent.

"Det var lige meget, om vi startede i et nyt land, eller om vi kom med et nyt produkt som lanceringen af tv, det var simpelthen succes det hele. Det gjorde også, at man fik voldsomt blod på tanden til at bære det her yderligere videre," giver Lasse Frost som forklaring på de høje vækstrater.

Væksten endte dog brat det efterfølgende år.

Salget faldt ganske vist ikke med mere end fire millioner kroner, men virksomheden var gearet til endnu et år med vækst.

Den værste dag i Zeptos historie - en rigtig lortedag

Det er også i den anledning, at Lasse Frost husker sin værste dag som øverste mand i Zepto.

"Det var nok, da vi skulle gå ud med regnskabet for 2008 og fortælle aktionærerne og markedet, at det ikke var gået, som vi havde forventet og havde lagt op til i vores prospekt for 2006. Det var en rigtig lortedag. Det er jeg rigtig ked af på vegne af aktionærerne, selvom jeg godt er klar over, at det er en del af gamet ved at købe aktier," fortæller den tidligere administrerende direktør.

Zepto-stifteren har i dag svært ved at pege på en enkelt ting som årsagen til, at det pludselig gik den anden vej i Zepto.

"Det er ikke kun finanskrisen, der har ramt Zepto. Der er ingen tvivl om, at vi også har lavet nogle fodfejl, og set i bakspejlet har vi måske vækstet for hurtigt," siger Lasse Frost.

Skal kunne holde til hastigheden

Han sammenligner Zepto med en Puch Maxi-knallert, som bliver tunet år efter år.

Til sidst kører den så stærkt, at den rasler fra hinanden, for den er slet ikke bygget til så høje hastigheder.

"Der må man stoppe op og sige, at nu er det tid til at investere i en motorcykel eller noget med fire hjul, som kan holde til den hastighed, vi kører i," fortæller han.

Ifølge Lasse Frost forsøgte Zepto at komme efter det ved at investere løbende, men investeringerne fulgte ikke med i samme fart som væksten.

Samtidig fjernede de nye investeringer fokus fra salgssiden.

"Vi var i en periode, hvor vi ikke brugte tid på at sælge varen, fordi kunderne og ordrerne var der hver morgen, når vi kom på webben, så man havde ikke rigtig fokuseret på at sælge varen," siger han.

Konsekvensen blev ifølge Lasse Frost, at da krisen satte ind, og der pludselig skulle kæmpes hårdere for at få ordrerne, så stod virksomheden svagere.

Det medførte, at Zepto i 2008 indkasserede sit første underskud, der lød på minus 15 millioner kroner.

Redningsplanen

Det stagnerede salg samt underskuddet medførte, at Zepto sidst i 2008 måtte igennem en række omkostningsreduktioner, hvor virksomheden afskedigede flere medarbejdere.

I 2008 var der i gennemsnit 77 ansatte i Zepto, men det antal har pc-producenten i dag barberet ned til mellem 30 og 40 medarbejdere.

Slutningen af 2008 samt førstedelen af 2009 handler om at redde virksomheden.

Servicedelen er outsourcet til InfoCare og Service Provider, mens en del af produktionen er flyttet over til Rosenmeier Electronics i Nørresundby.

"Når vi har lagt det over til Rosenmeier, betyder det, at vi ikke har de spidsbelastninger, når eksempelvis Computer City bestiller 200 bærbare pc'er. Nu kan vi nemmere håndtere større ordrer, som glider nemmere igennem organisationen," fremhæver Lasse Frost.

Aftalen med Rosenmeier Electronics, der også distribuerer Zeptos produkter, betyder, at virksomheden i dag står på to ben.

Det er stadig muligt at konfigurere sin egen maskine hjemmefra, men Zepto sælger også forud-konfigurerede maskiner.

Lasse Frost ser det som en naturlig udvikling.

"En bærbar er kommet ned i et prisniveau, hvor mange brugere ikke har behov for at konfigurere deres computer til 3.000 kroner. Kom med den, så er det fint," siger Lasse Frost.

Rigmand erobrer scenen

Tirsdag den 31. marts i år publicerer Zepto regnskabet for 2008.

Heri fremgår det, at såvel Lasse Frost som storinvestor Karsten Ree er klar til at yde virksomheden lån, hvis det skulle blive nødvendigt.

På dette tidspunkt sidder Karsten Ree på 10 procent af aktierne, men han er interesseret i yderligere indflydelse i selskabet. Dog ikke uden, at han får noget igen.

Således fortæller Karsten Ree først i juni til Computerworld, at han ønsker at engagere sig endnu mere i Zepto.

Han er derfor klar til at skyde kapital ind i firmaet, mod at han overtager aktiemajoriteten i selskabet.

"Det er for ikke at blive overrullet af nogen, som kunne have en anderledes eller forkert opfattelse af tingene," fortalte den tidligere ejer af Den Blå Avis.

Herefter satte han sig på 53 procent af aktierne, og i slutningen af sidste måned var Karsten Ree igen på banen.

Denne gang overtog han Lasse Frosts aktier, da stifteren sagde farvel til selskabet.

I dag sidder Karsten Ree dermed på 83 procent af aktierne i Zepto. Magtskiftet i Zepto var dog helt udramatisk, understreger Lasse Frost.

"Karsten Ree og jeg er overhovedet ikke uvenner. Han bakker op om situationen, og det er vigtigt at påpege, at jeg ikke har smækket med døren, og ingen har lukket mig ude. Der var gensidig forståelse for min beslutning," fortæller Lasse Frost.

Børsnoteringen bedste minde

Han mener, at Zepto bortset fra knækket på kurven i 2008 har udviklet sig helt i tråd med den drøm, som han havde om Zepto i 2002. Men slutningen af 2008 og genrejsningen af Zepto har kostet mange kalorier.

"Der er ingen tvivl om, at det har været en hård periode for mig personligt, og derfor vælger jeg så at sige, at nu vil jeg gerne bruge mere tid på min familie og de private aktiviteter, jeg har. Jeg har ikke noget andet i støbeskeen," siger Lasse Frost.

Børsnoteringen af Zepto i 2006 står i dag som den bedste dag for Lasse Frost, når han evaluerer sin tid som medejer og administrerende direktør i Zepto.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering