Artikel top billede

Intel vil diskutere næste chip-generation på kongres

Mindre og hurtigere. Intels skarpe fokus bliver på de næste chip-generationer, når selskabet afvikler sin store udvikler-kongres i næste måned.

Computerworld News Service: Intel vil på sin udviklermesse i næste måned, Intel Developer Forum (IDF), fokusere på virksomhedens næste generation af mindre og hurtigere chip som en del af forberedelserne til at begynde at sælge de ny chip i 2010.

Intel har planer om oplyse mere om Westmere-arkitekturen ved IDF, som vil blive afholdt 22. til 24. september i San Francisco, USA.

Det forventes, at virksomheden vil tale om arkitekturen bag dens fremtidige chip til servere, bærbare og desktoppe.

Chip baseret på Westmere vil blive fremstillet ved 32-nanometer-processen og vil overhale de nuværende Intel-chip baseret på 45-nanometer-processen i ydelse og strømforbrug.

De første chip integrerer en CPU og en grafisk processer i en samlet enhed, hvilket kan forbedre den grafiske ydelse, samtidig med at de vil bruge mindre strøm.

Muligvis nye systemer

En server-zone ved IDF vil fokusere på platformen Westmere-EP, hvor ydelsen af serverchip baseret på den ny arkitektur vil være i fokus. Virksomheden forventes at tale om mange nye chip-egenskaber heriblandt sikkerhedsfunktioner, og der er muligt at Intel vil fremvise nogle systemer ved messen.

De første Westmere-chip kommer i bærbare og desktoppe allerede i første halvår af 2010. De første Westmere-chip vil have to kerner med fire megabyte cache og vil have en integreret memory controller.

Klokfrekvenserne kan vise sig at forblive på nogenlunde det samme niveau som eksisterende processorer, men ydelsen kan blive forbedret ved at køre to tråde på hver kerner, oplyser Intel.

Kodenavne: Arrandale og Clarkdale

De første Westmere-baserede chip til bærbare, der har kodenavnet Arrandale, vil angiveligt forbedre batterilevetiden samtidig med, at de vil give en bedre grafisk ydelse.

Desktop-chippene har kodenavnet Clarkdale. De nye chip forventes at gå i produktion i fjerde kvartal i år, selv om prøveeksemplarer allerede er udsendt til test hos producenter af bærbare og desktop-pc'er.

Westmere-arkitekturen er grundlaget for nogle af Intels fremtidige bærbare- og desktop-chip heriblandt Core i3, i5 og 7, skriver Ken Kaplan i et blogindlæg onsdag på Intels website.

Chip-pakkens CPU (central processing unit) vil blive fremstillet ved den avancerede 32-nanometer-fremstillingsproces. Grafikprocessoren eller GPU'en (graphics processing unit) vil blive fremstillet ved 45-nanometer-processen.

Proces-skrumpning

Westmere er en proces-skrumpning af Intels nuværende Nehalem-mikroarkitektur, som er grundlaget i de eksisterende desktopprocessorer Core i7 og Xeon 5500 serverprocessorer.

Nehalem integrerer en memory controller med CPU'en, hvilket giver en hurtig pipeline, hvorigennem processoren og andre systemkomponenter kan kommunikere.

Nehalem udgjorde et stort arkitektonisk skift, da dette var Intels første mikroprocessor med en integreret memory controller, siger Dean McCarron, som er ledende analytiker hos Mercury Research. Men de første systemer baseret på Nehalem var ret dyre.

"Westmere kommer til at gøre Nehalem-arkitekturen langt mere udbredt," mener McCarron. Proces-skrumpningen nedsætter Intels produktionsomkostninger, hvilket kan hjælpe til at placere dette chipdesign i billigere systemer, påpeger han.

Intel gav sit chip-roadmap en overhaling i februar, hvor virksomheden offentliggjorde, at ville gå over videre til 32-nanometer-processen hurtigere end det oprindeligt havde været planen.

Virksomheden vil bruge godt 36,4 milliarder kroner (syv mia. USD) i løbet af de næste to år på at modernisere fabrikkerne til at kunne nedsætte produktionsomkostningerne samtidig med at øge produktionen.

Intel kan også tænkes at fokusere på Larrabee-chippen på udviklermessen, mener McCarron.

Larrabee vil have mange kerner og vil kombinere GPU'ers beregningsegenskaber med x86-arkitekturen, hvilket skal forbedre applikations- og grafisk ydelse.

Chippen - som kaldes en grafikprocessor - vil sigte efter spilmarkedet og spilbranchen, der kræver stor ydelse inden for parallelberegning og grafik, ligesom dens skal bruges i visualiseringssystemer til olie- og gasudforskning.

"Dette vil sandsynligvis være den sidste IDF, før Larrabee bliver lanceret," påpeger McCarron. Intel har udtalt, at Larrabee udkommer tidligt i 2010.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere