Den japanske teknologi-gigant Sony er på vej til at standardisere sin elektroniske net-boghandel til den åbne EPub-standard (electronic publication), der kan læses på flere enheder.
Det betyder, at e-bogorme kan skifte deres digitale bogreol ud med et andet produkt fra en anden leverandør uden det store besvær.
Standardiseringen vil være et direkte angreb på konkurrenten Amazon, der på nuværende tidspunkt sælger e-bøger, der kun kan læses igennem selskabets proprietære Kindle-software, som findes på Kindle-boglæseren eller på Apples iPhone.
Sony bruger for tiden proprietær software på sin Reader-boglæser, men det skal der altså laves om på.
Det skriver Financial Times.
Sony satser hårdt på e-bøgerne
Verdens største boghandler Barnes & Noble har udtalt, at den vil begynde at sælge bøger i EPub-formatet. Og Sonys ryk mod den åbne e-bogstandard skal da også ses i lyset af, at selskabet regner med at sælge mere, når hele markedet er mere gennemskueligt med EPub.
"En verden med proprietære formater skaber siloer og begrænsninger for væksten på hele markedet. Forbrugerne skal ikke bekymre sig om, hvilke enheder, der virker med hvilke forretninger," siger Steve Haber chef for Sonys digitale bogforretning, som er blevet den største e-boghandler i verden.
Førerpositionen blev styrket, da Sony i marts indgik en aftale med Google, hvorefter Sony kunne tilbyde læserne yderlige en halv million bøger, der var scannet ind af Google. Dermed røg Sonys bog-udbud op på mere end en million titler, mens Amazon må nøjes med 320.000 e-bøger.
Så sent som i sidste uge sendte Sony to nye lavpris- og touchscreen-versioner af bogplatformen Reader på gaden med et prisskilt på godt 1.000 kroner for den billigste udgave. Til sammenligning koster Amazons standard-Kindle mellem 1.500 til 1.600 kroner.
Sonys pris for en bestseller-bog fik ved lanceringen af de nye Reader-læsere samtidig et nyk nedad, så de nu ligger på omkring en halvtredser.
Skønne spildte kræfter?
Men måske er Sonys indsats skønne spildte kræfter, for blandt andre analysehuset Gartner spår, at e-bogen ikke kommer ud til mange andre end nørderne.
På det hjemlige bogmarked er det også umiddelbart lidt svært ud at se gennembruddet, da der kun findes et par tusinde titler på dansk.
Forlaget Gyldendal har dog store forventninger til, at det danske e-bogmarked vil blomstre med øgede omsætninger allerede i år.