ComputerViews: Lidt af en sensation ramte it-verdenen tirsdag, da det blev offentliggjort, at Microsoft kommer med et kode-bidrag til open source styresystemet Linux' kerne.
Det nye bidrag - i form af omkring 20.000 linjer kode - bliver offentliggjort under den såkaldte GNU GPLv2, og bliver derfor tilgængelig for andre open source-udviklere
Microsoft har i årevis været på kant med open source-samfundet, og de virksomheder, der har forsøgt at bruge open source til at æde sig ind på markeder, hvor Microsoft traditionelt har stået stærkt. Faktisk har den nuværende Microsoft topchef Steve Ballmer tilbage i 2001 kaldt GPL for "en kræftsygdom, som spreder sig til alt, hvad den rør".
Den hårdkogte linje fik blandt andet Microsoft til at true med sagsanlæg, fordi firmaet mener, at Linux overtræder patentrettigheder, som Microsoft har 235 steder i softwaren.
Trusler som blev trukket tilbage, da Microsoft indgik en aftale med Novell og konstaterede, at virksomheden ikke ville forfølge sagen med de mange patentbrud. Omtrent samtidig skruede Microsoft op for sin charmeoffensiv på åbenhedsfronten, da Microsoft førte dokumentformatet OOXML frem til ISO, for at få det godkendt som en åben standard.
I 2006 åbner Microsoft Port 25 - et open source community i Microsoft.
Siden da har Microsoft ofte og højlydt gjort sig til fortaler for større interoperabilitet og bedre samspil mellem Microsofts systemer og open source.
Noget tyder på, at Microsoft nu for alvor vil handle i stedet for at tale om åbenhed.
Allerede onsdag fulgte Microsoft op på Linux-bidraget med endnu et kode-bidrag, der er under GPLv2 licensen. Denne gang var det et bidrag til open source læringssystemet Moodle.
Når katten er ude
Men betyder det, at Bill Gates proprietære gigant i Redmond er sprunget ud af skabet som open source-hus nu, hvor Gates selv har forladt biksen?
Tidligere Microsoft-ansatte som Keith Curtis, programmør for Microsoft gennem 11 år, der for nylig skrev en bog om forholdet mellem Microsoft og open source, mener også, at Microsoft må tage open source til sig. Uden det dog får Keith Curtis til at tro på, at Microsoft kan vinde kampen mod open source på langt sigt.
Mange vil nok mene, at det er for tidligt med den slags spådomme.
For Microsoft har i årevis bevist, at det er muligt at opsluge nye strømninger og komme ud som en stærk eller dominerende spiller på et marked. som andre har skabt.
Det er da også påfaldende, at Microsoft rækker hånden ud til Linux for at få et bedre samspil med en driver, der vil gøre livet lettere for Microsofts kunder - ikke Linux-brugere generelt
Det handler om forretning.
Patenter og intellektuelle rettigheder betyder mindre for Microsoft end at kunne gå ud og love kunderne, at Microsoft Server 2008 med de nye Hyper-V drivere i Linux-kernen, kan køre på tværs af platforme.
Frontalangreb på Linux
Faktisk er der dem, som ser Microsofts bidrag til Linux som et direkte angreb.
Randall C. Kennedy, der er blogger om enterprise desktop på Computerworlds amerikanske søstermedie Infoworld mener, at have set fremgangsmåden før.
Han fortæller, at Microsoft tidligere kærligt har fået krammet på markeder som IBM og Novell sad på, ved at indgå et samarbejde og siden langsomt udlignet konkurrenceparametrene for derefter at gøre konkurrenten overflødig.
Han frygter, at det samme vil ske for Linux, når Microsoft først er kommet tæt nok på udviklingen af Linux. Den debat vil sikkert fortsætte i lang tid endnu.
På den anden side kan diskussionen vendes på hovedet:
For er det ikke positivt for alle, der arbejder med interoperabilitet, at Microsoft - om end nødtvungent - anerkender Linux og open source. Det vil forhåbentligt gøre livet lettere for alle, som skal have dagligdagen til at glide på tværs af platforme.
Man kunne måske endda forestille sig, at Microsofts talent for at udbrede firmaets software og tjene penge på det, vil smitte af den anden vej: Hvem skulle være bedre til at gøre Linux klar til desktoppen?