Artikel top billede

Det bliver de etablerede mobiludbydere, der vil byde på de nye ledige frekvenser, mener John Strand, teleanalytiker og direktør i Strand Consult.

Nye mobilfrekvenser til gamle kæmper

Det bliver formentlig de etablerede spillere på markedet, som byder ind på de mobilfrekvenser, der bliver ledige efter overgangen til digitalt tv.

Til november slukkes det analoge tv-signal. Herefter kan danskere med stueantenne kun modtage tv med en digital modtagerboks.

Det ny tv-signal betyder, at der bliver ledige radiofrekvenser, og de skal reserveres til mobilt bredbånd. Sådan lyder det fra regeringen med teleforligskredsen i ryggen.

Men selvom der nu bliver frigjort flere frekvenser, så skal danskerne ikke forvente, at en ny spiller melder sig i køen af potentielle købere, som det var tilfældet i 2001, da 3 og Orange købte frekvenser og ville erobre det danske marked.

"De interesserede er de eksisterende operatører på det danske mobilmarked. Det er svært at tro på, at der kommer en ny operatør, der åbner op i Danmark, hvis man ser tilbage på Oranges gamle regnskaber og 3's og Telias regnskaber," siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

Dengang betalte TDC, Orange, Telia og 3 hver en lille milliard for en licens. Beløb i den størrelsesorden kommer vi ikke til at se igen, tilføjer John Strand.

Egner sig til landområderne

Frekvenserne ligger i 790 til 862 megahertz-båndet. Kort fortalt betyder det, at signalerne i båndet kan række langt og samtidig have en høj kapacitet.

"De her frekvenser er et vigtigt værktøj for mobiloperatørerne til at levere mobilt bredbånd til flere mennesker og med en højere kapacitet," siger John Strand.

Den lange rækkevidde er en fordel for de selskaber, der ønsker at nå ud i de områder, hvor der er store afstande mellem beboerne sammenlignet med byarealer.

"Potentielle udbydere af mobilt bredbånd vil have en interesse i det her, og det er selvfølgelig særlig interessant i det tyndt befolkede områder, at man kan nå helt ud i yderste klitrække," fortæller kontorchef Søren Johansen fra Frekvenskontoret i IT- og Telestyrelsen.

3G-licenserne og de dertilhørende frekvenser indbragte den danske stat næsten fire milliarder kroner i 2001, og siden hen blev en af licenserne solgt igen til Telenor, fordi Orange trak sig ud. Det er dog ikke afklaret, hvordan salgsmodellen finder sted ved disse frekvenser, men det forventes afklaret i 2010.

"Ministeren vil tage stilling til, om det skal være en auktion eller et udbud, når frekvenserne er frigjort," siger Søren Johansen.

John Strand vurderer, at der bliver tale om en auktion, og at frekvenserne vil blive brugt til LTE-teknologien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere