Artikel top billede

Ida Brinck-Lund, administrerende direktør for Art of Crime, ser efter, hvilke koncepter der kan bruges i deres onlinespil. Foto: Ming Ou Lü

Spilfirmaer på offentlig støtte

En række nystartede spilfirmaer har bosat sig i Pilestræde i det indre København. Her vil de med offentlige støttekroner forsøge at lave spil, der kan bryde igennem på det frie marked.

De fleste større spilfirmaer i Danmark er lukket eller på vej til en lukning. Men hvad med de mindre spilvirksomheder?

Der er en del, som forsøger sig med nye initiativer. Efter et par år med stor fokus på oplevelsesøkonomi har det offentlige besluttet, at der skal flere penge til spilbranchen, og det kommer de små spiludviklere til gode.

I Pilestræde i det indre København er der samlet en klynge af spiludviklere, der har deler kantine. De håber alle sammen på at kunne bryde ud med det næste store hit.

Ida Brinck-Lund er direktør for firmaet Art of Crime. Firmaet med otte ansatte er i gang med at udvikle og producere et cross media-projekt - herunder et onlinespil-univers for børn i alderen seks til 12 år. Firmaet forventer at lancere online-universet mod slutningen af året i Danmark, Norge og Sverige.

"Jeg tror, tiden er løbet fra de helt store spiltitler. Vi opererer med helt andre forretningsmodeller, hvor vi har en masse små projekter, der finder de nicher, hvor der stadig kan tjenes penge på spilmarkedet," siger Ida Brinck-Lund.

God sparring mellem de små firmaer

Samtidig giver det rigtig meget ifølge virksomhederne selv at sidde op ad hinanden i samme bygning.

"Det er et rigtigt godt samarbejde, vi har i huset, hvor vi tit sparrer med hinanden omkring forretningsideer. Nogle gange bruger vi hinanden professionelt, hvor et firma giver en udviklingsopgave til et andet firma her i huset," fortæller Ida Brinck-Lund.

At de små spilfirmaer virkelig får gavn af hinandens viden, bekræfter de andre.

"En ting, der kan være vigtig, er at få udvekslet fælles erfaringer om hvilke investorer, der for eksempel kunne være interesseret i et muligt projekt," fortæller Rune Malskov Dittmer, administrerende direktør for spilfirmaet Press Play.

Pressplay skal her til efteråret udgive deres første konsolspil til Nintendo Wii.

Offentlig støtte viser vejen for investorerne

Den offentlige interesse for spilfirmaerne i huset på Pilestræde gør, at private investorer også bliver interesseret i spilfirmaerne.

"Vi er rigtig glade for den støtte, vi har fået, for den giver os en blåstempling fra de etablerede i branchen, og det kan forhåbentlig trække nogle flere investorer til. Det kan jo være svært for pengefolkene at vurdere indholdet, så de her ordninger er virkelig vigtige, som jeg ser det," siger Ida Brinck-Lund.

Art of Crime fik 60.000 kroner i støtte i maj 2008 fra New Danish Screen, som er en underafdeling af det Danske Filminstitut. I år fik de 442.000 kroner fra New Danish Screen og 500.000 kroner fra Nordic Game.

Ida Brinck-Lund har siden november rejst fem millioner kroner til Art of Crime fra forskellige investorer.

Pressplay, der tidligere har lavet spil for DR, har også fået støttekroner fra New Danish Screen. De fik 452.563 kroner i 2008 til udvikling.

Limbo Games, hvor Vækstfonden i marts 2009 investerede 11,5 millioner kroner, fik 700.000 kroner af New Danish Screen i 2008.

New Danish Screen er et initiativ under Det Danske Filminstitut, som får penge fra Kulturministeriet.

Nordic Game er støttet af Nordisk Computerspilprogram, der er ejet af Nordisk Ministerråd.

Vækstfonden er en statslig investeringsfond.

Højrisiko vækst

Uden for spilhuset på Pilestræde er der en række nye initiativer på spilområdet, der har endnu mere offentlig støtte end folkene i Pilestræde. Det gør, at de kan køre i et lidt mere voldsomt tempo.

Watagame, der producerer onlinespillet Gosupermodel, har ifølge selskabet selv 1,3 millioner unikke konti i deres spilunivers. Vækstfonden har sammen med Seed Capital investeret i Watagame for over 10 millioner kroner.

Gosupermodel er lanceret i otte forskellige lande, og ifølge Watagame bruger mere end hver anden pige i Danmark mellem 10 og 15 år onlinespillet mindst en gang om måneden. Gosupermodel er blandt andet til at finde på TV2's spilside.

Men den hurtige vækst har krævet et stort årligt underskud på flere millioner kroner. Det er ifølge direktør Henrik Riis ikke noget problem.

"Vi bestemmer sådan set selv, hvornår vi skal 'breake even'. De sidste par år har vi igennem venturekapital formået at vokse rigtigt hurtigt, og derfor har udgifterne været større end omsætningen. Nu dæmper vi ekspansionen en smule og fokuserer på at få et positivt cashflow i forretningen," siger Henrik Riis.

Utroligt vigtigt med investorer

I øjeblikket har Watagame 33 ansatte, og firmaet forventer selv et månedligt overskud i efteråret 2009.

Men siden 2005 har Watagame haft et underskud på over 10 millioner kroner. I regnskabsåret 2007 var underskuddet på næsten otte millioner kroner. Alligevel er investorerne alligevel strømmet til selskabet, som i regnskabsåret 2007 havde en egenkapital på 19 millioner kroner. Amerikanske Accel investerede 15 millioner kroner i selskabet i 2007.

Samme held har spilfirmaet Guppyworks ikke haft med investorerne. Guppyworks lavede et lignende onlinespil målrettet piger. Selskabet gik dog konkurs i marts 2009 på grund af, at en afgørende investor trak sig.

Siden har den tidligere ledelse i firmaet dog ifølge eget udsagn købt de vigtigste dele af selskabet for at kunne drive det i en rekonstrueret form.

"Vi har simpelthen købt firmaet fordi, at der var rigtig stor interesse fra udlandet, for det vi lavede. Det har simpelthen været en finanskrise, der har gjort, at en afgørende investor ikke længere kunne være med i projektet længere," fortæller Per Rosendal, administrerende direktør i Guppy, der er en rekonstruktion af Guppyworks.

Efter at artiklen er trykt, har Henrik Riis, administrerende direktør for Watagame, henvendt sig til Computerworld for at fremvise omsætningen for selskabet. De tal viser en fornuftig omsætning i en virksomhed, der har 33 ansatte. Omsætningen er i de første fem måneder i 2009 steget med 75 procent.

Samtidig fortæller Henrik Riis, at selvom Watagame har haft et underskud på 10 millioner kroner siden 2005, så har det primært været på grund af ekspansioner, som firmaet har kunnet foretage som følge af investeringer fra Vækstfonden og den amerikanske investeringsfond Accel, der for første gang har investeret i et dansk spilfirma.

Læs mere om spilbranchen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere