Artikel top billede

Statens it-projekter i vilde budget-overskridelser

Statens løbske it-projekter har siden 2001 kostet de danske skatteydere 862 millioner kroner ekstra. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ikke tilfreds. Det var hans forgænger heller ikke.

862 millioner kroner. Så meget har statens løbske it-projekter suget ud af de offentlige budgetter siden 2001, viser en ny redegørelse fra Finansministeriet, der har svaret på en række spørgsmål fra Folketingets Finansudvalg.

Tallene viser, at de gennemgåede it-projekter i gennemsnit har haft en budgetoverskridelse på 39 procent og en overskridelse af de oprindelige tidsplaner på hele 74 procent.

Det rejser nu kritik fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

"Det er ikke tilfredsstillende, givet at digitalisering udgør et af de vigtigste værktøjer til at modernisere og udvikle den offentlige sektor," siger han i redegørelsen.

Samme melding fra forgænger

Nøjagtig samme melding lød fra hans forgænger, Lars Løkke Rasmussen (V), i januar, efter Rigrevisionen havde udtrykt hård kritik af styringen af de offentlige it-projekter, og Computerworld havde påvist store problemer med tidsplaner og budgetter i fire store it-projekter.

"Der er meget få af vores centrale tiltag, der ikke har et betydeligt element af it. Derfor er det både et økonomisk og et politisk problem, når vores it-projekter slår fejl," lød det dengang fra Lars Løkke Rasmussen.

I januar viste Computerworlds gennemgang af fire store it-projekter, at den samlede udgift for de fire projekter - den digitale tinglysning, eIndkomst, Skats systemmodernisering og PolSag - var vokset med 603 millioner kroner, siden de første beregninger blev lagt frem.

Det fik fire af de ramte ministerier til blankt at anerkende, at de stod med aben og ansvaret for de mange ekstra skattekroner.

Den nye redegørelse fra Finansministeriet har ligeledes kigget nærmere på de fire projekter, som Computerworld gennemgik i januar, men kigger desuden bredere. Redegørelsen konkluderer, at i alt 15 store offentlige it-projekter er kørt af sporet, når det gælder budget og tids-planer.

Skat 387 millioner kroner over budget

Når det handler om budget-overskridelser, slår Skat alt og alle af banen - både når det gælder kroner og øre og procentuelle overskridelser.

I første fase af reformeringen af Skats it-systemer blev budgettet overskredet med 123 millioner kroner, hvilket betyder, at projektet overskred det oprindelige budget med hele 94 procent.

I anden fase blev budgettet overskredet med 159 millioner kroner eller 41 procent, mens Skat-projektet med eIndkomst løb 105 millioner kroner over det oprindelige budget på 31 millioner kroner. Det svarer til en overskridelse på gigantiske 339 procent.

Når det handler om de oprindelige tidsplaner står det værst til med Undervisningsministeriets projekt for fremme af evalueringskulturen i Folkeskolen, der oprindeligt var budgetteret til at tage 10 måneder, men endte med at tage 45 måneder.

Det svarer til en overskridelse af tidsplanen på hele 340 procent. Til gengæld har projektet holdt prisen.

Dengang nedsatte Lars Løkke Rasmussen en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvordan styringen af projekterne kunne blive bedre. Denne arbejdsgruppe skal komme med sit bud inden årets udgang.

Fra Claus Hjort Frederiksen lyder det, at regeringen har taget initiativer, der sigter mod at forbedre styringen af de løbske projekter.

"Regeringen har løbende taget initiativer, der skal sikre, at it-projekter kommer bedre i mål. Eksempelvis blev det fra april 2008 obligatorisk for de statslige myndigheder at anvende en fælles skabelon til udarbejdelse af business cases for it-projekter over 10 millioner kroner.

Dette skal sikre et bedre, mere gennemsigtigt, og mere ensartet beslutningsgrundlag, så eventuelle problemer med projekterne fanges allerede i det indledende analysearbejde," lyder det fra Claus Hjort Frederiksen i redegørelsen.

Se de behandlede projekter samt Finansministeriets redegørelse

Læs hele redegørelsen fra Finansministeriet.

De femten projekter, der er løbet løbsk:
- Amanda (Beskæftigelsesministeriet).

- SLS (Finansministeriet).

- Fælles indkøbs- og faktureringssystem for staten (Finansministeriet).

- DeMars (Forsvarsministeriet).

- IT-Cap-reform (Fødevareministeriet).

- Digitalt tinglysningssystem (Justitsministeriet).

- Modernisering af retternes fagsystemer (Justitsministeriet).

- Polsag (Justitsministeriet).

- VIS (Ministeriet for Flygtninge, Integration og Indvandrere).

- Landspatientregister (Sundhedsministeriet).

- Skat, fase 1 (Skatteministeriet).

- Skat, fase 2 (Skatteministeriet).

- eIndkomst (Skatteministeriet).

- Casimo (Transportministeriet).

- Fremme af evalueringskulturen i Folkeskolen (Undervisningsministeriet).

I alt er projekternes budgetter i gennemsnit blevet overskredet med 39 procent, mens de oprindelige tidsplaner er skredet med hele 74 procent.

Læs hele redegørelsen fra Finansministeriet.

Læs Rigsrevisionens beretning og ministeriernes svar fra januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere