Artikel top billede

Apple: NyMac OS X udnytter parallel-programmering

Apples bærbare og desktoppe kan komme til at opleve større softwareydelse på grund af de værktøjer til parallel-programmering, der er indbygget i Apples ny styresystem, Mac OS X 10.6.

Computerworld News Service: Et antal forbedringer gør det muligt for det ny styresystem med kodenavnet Snow Leopard at udnytte den processor-kraft, der ligger i computere med adskillige CPU- og GPU-kerner, til at øge softwareydelsen.

Styresystemet, der blev introduceret mandag, har programmerings- og softwareværktøjer indbygget, der deler processer op, så de kan afvikles samtidigt på tværs af kernerne.

Snow Leopard er bedre end sine forgængere til at udnytte de tilgængelige hardwareressourcer, hvilket øger systemydelsen, bemærker observatører. Styresystemet er også bedre til at identificere de tilgængelige ressourcer og kan allokere tråde til adskillige kerner og processorer derefter, forklarer de.

De nye værktøjer i Snow Leopard inkluderer Grand Central Dispatch, som er et programmeringsmiljø, der bryder processerne op i adskillige tråde ud fra antallet af tilgængelige kerner og tråde. Styresystemet har også indbygget understøttelse af OpenCL, som er et sæt programmeringsværktøjer til udvikling og styring af parallel afvikling af processer.

50 gange bedre ydelse

"Mange Macs vil pludselig og gratis være blevet til supercomputere," siger Neil Trevett, som er president for The Khronos Group, som er den standardiserings-organisation, der har defineret specifikationerne for OpenCL.

Særligt afvikling af video kan komme til at få op til 50 gange bedre ydelse på Macs med det ny styresystem, siger Trevett. Video-dekodningen bliver langt hurtigere, idet pixel-beregningen bliver distribueret over alle systemets tilgængelige centralprocessorer og grafiske processorer.

Snow Leopards udvikling har været bundet til de udfordringer, som hardware- og software-producenter har stået overfor hidtil. Den traditionelle måde at øge ydelsen af en applikation på en pc var at øge CPU'ens klokfrekvens, siger Linley Gwenneap, som er president og ledende analytiker hos The Linley Group. Det førte til, at software blev skrevet til at blive afviklet sekventielt på en enkelt processorkerne, hvor forøgelsen i klokfrekvens gav forøgelsen i softwareydelsen.

"Men som processor-producenterne bragte flerkernede processorer på banen, var styresystems-gutterne nødt til at løbe stærkt for at få software på markedet, der fungerede optimalt med de ny chip," siger Gwennap.

Apple har her fået en brik af dette software-puslespil til at falde på plads, da parallelberegning er den eneste vej frem for at få store forøgelser i ydelsen, mener han.

Programmører tænker ikke parallelt

Apple har også lagt fundamentet, så softwareleverandører kan skrive applikationer til Snow Leopard, der udnytter de flerkernede processorer, siger Gwennap. Men det er ikke sikkert, at brugerne vil opleve nogen større forbedringer i ydelsen, før programmørerne holder op med at skrive applikationer til enkeltkernende processorer og genuddanner sig selv til parallel-programmering.

En anden analytiker er enig med Gwennap og mener, at programmørerne ikke er vant til at tænke parallelt, selvom problemet stammer helt tilbage fra 1940'erne.

"Programmørerne er nødt til at blive uddannede til at tænke over, hvordan de bryder deres program op i adskillige processer, der kan afvikles samtidigt," mener Tom Halfhill, som er senioranalytiker hos In-Stat og ledende redaktør af Microprocessor Report.

Den indbyggede understøttelse af OpenCL i Snow Leopard kan opmuntre flere programmører til parallel-programmering.

OpenCL er et programmeringsrammeværktøj, der inkluderer et C-lignende programmeringssprog og nogle API'er til at styre distributionen af processer på tværs af hardware som processorkerner og andre ressourcer.

Apples fremstød for parallel-programmering til desktoppe og bærbare kan i sidste ende også nå ud til smartphones, bemærker Halfhill.

"Det kan ende med, at Apple også migrerer dette ned til produkter som deres iPhone," siger han.

Men Microsoft er ikke langt bagefter Apple, påpeger Halfhill. Microsoft forsøger at introducere yderligere funktioner til afvikling over flere kerner med det kommende styresystem, Windows 7, ved hjælp af et nyt sæt af API'er til DirectX. Tidligere versioner af Windows såsom Windows XP og Vista har mødt hård kritik for ikke at have udnyttet de flerkernede CPU'er til at øge applikationsydelsen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere