Artikel top billede

Apple: NyMac OS X udnytter parallel-programmering

Apples bærbare og desktoppe kan komme til at opleve større softwareydelse på grund af de værktøjer til parallel-programmering, der er indbygget i Apples ny styresystem, Mac OS X 10.6.

Computerworld News Service: Et antal forbedringer gør det muligt for det ny styresystem med kodenavnet Snow Leopard at udnytte den processor-kraft, der ligger i computere med adskillige CPU- og GPU-kerner, til at øge softwareydelsen.

Styresystemet, der blev introduceret mandag, har programmerings- og softwareværktøjer indbygget, der deler processer op, så de kan afvikles samtidigt på tværs af kernerne.

Snow Leopard er bedre end sine forgængere til at udnytte de tilgængelige hardwareressourcer, hvilket øger systemydelsen, bemærker observatører. Styresystemet er også bedre til at identificere de tilgængelige ressourcer og kan allokere tråde til adskillige kerner og processorer derefter, forklarer de.

De nye værktøjer i Snow Leopard inkluderer Grand Central Dispatch, som er et programmeringsmiljø, der bryder processerne op i adskillige tråde ud fra antallet af tilgængelige kerner og tråde. Styresystemet har også indbygget understøttelse af OpenCL, som er et sæt programmeringsværktøjer til udvikling og styring af parallel afvikling af processer.

50 gange bedre ydelse

"Mange Macs vil pludselig og gratis være blevet til supercomputere," siger Neil Trevett, som er president for The Khronos Group, som er den standardiserings-organisation, der har defineret specifikationerne for OpenCL.

Særligt afvikling af video kan komme til at få op til 50 gange bedre ydelse på Macs med det ny styresystem, siger Trevett. Video-dekodningen bliver langt hurtigere, idet pixel-beregningen bliver distribueret over alle systemets tilgængelige centralprocessorer og grafiske processorer.

Snow Leopards udvikling har været bundet til de udfordringer, som hardware- og software-producenter har stået overfor hidtil. Den traditionelle måde at øge ydelsen af en applikation på en pc var at øge CPU'ens klokfrekvens, siger Linley Gwenneap, som er president og ledende analytiker hos The Linley Group. Det førte til, at software blev skrevet til at blive afviklet sekventielt på en enkelt processorkerne, hvor forøgelsen i klokfrekvens gav forøgelsen i softwareydelsen.

"Men som processor-producenterne bragte flerkernede processorer på banen, var styresystems-gutterne nødt til at løbe stærkt for at få software på markedet, der fungerede optimalt med de ny chip," siger Gwennap.

Apple har her fået en brik af dette software-puslespil til at falde på plads, da parallelberegning er den eneste vej frem for at få store forøgelser i ydelsen, mener han.

Programmører tænker ikke parallelt

Apple har også lagt fundamentet, så softwareleverandører kan skrive applikationer til Snow Leopard, der udnytter de flerkernede processorer, siger Gwennap. Men det er ikke sikkert, at brugerne vil opleve nogen større forbedringer i ydelsen, før programmørerne holder op med at skrive applikationer til enkeltkernende processorer og genuddanner sig selv til parallel-programmering.

En anden analytiker er enig med Gwennap og mener, at programmørerne ikke er vant til at tænke parallelt, selvom problemet stammer helt tilbage fra 1940'erne.

"Programmørerne er nødt til at blive uddannede til at tænke over, hvordan de bryder deres program op i adskillige processer, der kan afvikles samtidigt," mener Tom Halfhill, som er senioranalytiker hos In-Stat og ledende redaktør af Microprocessor Report.

Den indbyggede understøttelse af OpenCL i Snow Leopard kan opmuntre flere programmører til parallel-programmering.

OpenCL er et programmeringsrammeværktøj, der inkluderer et C-lignende programmeringssprog og nogle API'er til at styre distributionen af processer på tværs af hardware som processorkerner og andre ressourcer.

Apples fremstød for parallel-programmering til desktoppe og bærbare kan i sidste ende også nå ud til smartphones, bemærker Halfhill.

"Det kan ende med, at Apple også migrerer dette ned til produkter som deres iPhone," siger han.

Men Microsoft er ikke langt bagefter Apple, påpeger Halfhill. Microsoft forsøger at introducere yderligere funktioner til afvikling over flere kerner med det kommende styresystem, Windows 7, ved hjælp af et nyt sæt af API'er til DirectX. Tidligere versioner af Windows såsom Windows XP og Vista har mødt hård kritik for ikke at have udnyttet de flerkernede CPU'er til at øge applikationsydelsen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere