Artikel top billede

En række af Danmarks bedste it-chefer er mandag samlet til konferencen Årets CIO 2009, der kulminerer med kåringen af den bedste af de bedste i aften. Foto: Ming Ou Lü

Årets CIO: It-chefens rolle ændrer sig i disse år

Reportage: It-chefernes rolle ændrer sig i disse år, hvor morgendagens helte og vindere bliver fundet, og taberne bliver siet fra. Se her, hvordan du kan blive vinder i fremtiden.

Årets CIO 2009: It-chefen skal ruste sig til at blive mindre it-mand og mere proces-mand med fokus på at tage lederskab og ansvar for de overordnede processer.

Sådan lød beskeden fra administrerende direktør for analysehuset IDC Nordic, Per Andersen, til en koncentreret forsamling af Danmarks bedste it-chefer, da Computerworld, IDC og SAS Institute mandag eftermiddag skød konferencen Årets CIO 2009 i gang i det mondæne Moltkes Palæ i hjertet af København.

Konferencen, der fokuserer på løsninger til at profitere af krisen, ender mandag aften med kåringen af Danmarks bedste it-chef, Årets CIO 2009, der udpeges blandt de fem finalister, som alle i stor udstrækning er med til at sætte dagsordenen for den retning, der tegner sig for CIO'ens hverdag.

I krisens tegn

Fælles for langt de fleste virksomheder i dag er, at de er præget af den krise, der for tiden fejer hen over verdens økonomi. Der er blevet langt mere fokus på de mere kortsigtede løsninger, og generelt er virksomhederne primært fokuseret på at komme igennem krisen.

En krise er dog ikke nødvendigvis dårligt, hvis blot man er fokuseret på at høste de fordele, der faktisk gemmer sig i den. Der bliver nemlig ryddet op i hele brancher under kriser, der som udgangspunkt skaber afsæt for de markedsledende vindere, der kan mærke fordelene hele seks-syv efter krisen, lød det fra Per Andersen.

"En krise skaber dygtigere og bedre virksomheder med mere konkurrence-evne. Vinderne vil være stærke i lang tid efter, at krisen er slut, mens taberne selvfølgelig ikke vil klare sig så godt. En krise skaber meget dynamik i konkurrence-situationen, som man faktisk kan bruge til at skabe sig en vedvarende førerposition," lød det fra Per Andersen.

Han citerede da også Rahm Emanuel, stabschef for Barack Obama, der åbentlyst lå på linje med denne opfattelse, da han sagde de ord, der en dag sikkert nok skal blive ikonografiske: "Never allow a crisis to go to waste" (Lad aldrig en krise gå til spilde).

Hvordan bliver man så vinder?

Mens enhver krise således kan flytte rundt på vindere og tabere og danne grundlag for morgendagens helte, er det straks sværere klart at fortælle, hvordan man bliver vinder.

Per Andersen havde dog flere gode råd til forsamlingen af skarpe it-hjerner: Først og fremmest handler det om ikke at læne sig tilbage og forsøge at redde, hvad reddes kan. Det er nemlig de progressive, der flytter sig frem i skoene, som står bedst i konkurrencen.

"Mens nogle virksomheder går i hi og forsøger at spare penge, satser de progressive virksomheder nu på at fokusere på de rigtige kunder, på at effektivisere deres processer og på innovation," sagde Per Andersen.

Netop proces-forbedringerne og det faste fokus på enten at effektivisere processerne i selve it-afdelingen, eller anvende it til at understøtte resten af forretningen i at forbedre dens processer, er noget, der er i højsædet hos finalisterne i konkurrencen om at blive Årets CIO 2009.

Ifølge Per Andersen er it-cheferne i Danmark og Sverige faktisk i meget høj grad på det rigtige spor. Det viser en nyere undersøgelse, der dokumenterer, at de danske og svenske it-chefer er langt mere fokuserede på at forbedre deres processer end på at reducere personale.

Per Andersen pegede på, at proces-effektivisering er kompleks opgave, der kan løses på mange forskellige måder. IDC og Per Andersen har noteret sig øget interesse for overordnede konkrete initiativer som offshoring, outsourcing og mere virtualisering.

På proces-siden er der mærkbar øget interesse for effektiviserings-værktøjer inden for SOA, lean, business proces management, risiko-styring og compliance.

Flere af tingene handler i meget høj grad om at få langt bedre klarhed over, hvad virksomheden faktisk betaler for.

"Der er mange indgange til at kigge på effektivisering. Når man alligevel er ved at få en ny løsning, kan man jo ligeså godt få ordentligt fat i processerne og gennemgå dem ordentligt," lød det fra Per Andersen.

Ændrede forventninger til CIO'en af i dag

I gamle dage var it-chefen en mand, der havde styr på teknikken. Sådan er det ikke i dag. Og sådan vil det slet ikke være i fremtiden, hvor forventningerne til it-chefen ifølge Per Andersen i langt højere grad vil flytte sig i retning af stor indsigt i det forretningsmæssige.

"Fremtidens it-chef skal have bred viden, for vi ser flere og flere it-chefer få flere og bredere ansvarsområder. Vi ser da også, at flere og flere it-chefer kommer med en forretningsmæssig - og ikke en teknologisk - baggrund," sagde Per Andersen.

Desuden skal fremtidens it-chef være god til at få sine visioner ud over rampen. Kommunikations- og formuleringsevnerne skal med andre ord være i top, hvilket ikke mindst kræver talmæssig indsigt, da tal-argumenter vægter tungt i enhver virksomheds dagligdag.

Samlet set kan man sige, at fremtidens it-chef skal være i stand til at tage ansvar, gå forest, tage lederrollen til sig, mener Per Andersen.

"It-chefens rolle ændrer sig til mere og mere at blive en leder," sagde han.

Læs mere senere, når vi afslører, hvem af de fem kandidater, der vinder opløbet om at blive Årets CIO 2009.
Se kandidaterne ovenfor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere