Artikel top billede

Den tidligere leder i IBM og nuværende headhunter Claus Malling Christensen mener, at kritikken af IBM Danmarks topchef rammer ved siden af.

Headhunter: Kritik af IBM-boss rammer forkert

Kritikken af den danske IBM-boss Lars Mikkelgaard-Jensen er skudt ved siden af. For IBM-chefen har slet ikke ansvar for de forretninger, der halter i IBM, lyder det fra headhunter med baggrund i IBM.

Kritikken rammer helt forbi.

Sådan lyder det fra en ledelsesrekrutteringsekspert og tidligere leder hos IBM, administrerende direktør Claus Malling Christensen, CMC Search & Consulting.

Han går i rette med ledelsesekspert Anders Drejer, der mener, at IBM's øverste chef i Danmark Lars Mikkelgaard-Jensen er presset af en stribe dårlige sager i medierne, samt et rekord-dårligt regnskab.

Claus Malling Christensen, hvis virksomhedspeciale i rekruttering af ledere og specialister inden for blandt andet it, forklarer, at Anders Drejer rammer helt ved siden af med sin kritik, fordi han overser eller ikke er klar over, hvordan en stor og kompleks virksomhed som IBM er opbygget.

"I en dansk virksomhed eller i en mindre, international virksomhed ville det være en rimelig betragtning, men det er det bare ikke, når der er tale om IBM eller en tilsvarende virksomhed," siger Claus Malling Christensen og tilføjer:

"Meget af det overordnede ansvar for de forskellige forretningsområder ligger i udlandet."

Han forklarer, at en sådan virksomhedsstruktur betyder, at den administrerende direktør i Danmark ikke har det daglige ansvar for aktiviteterne i forretningsområderne.

Det ansvar ligger i stedet hos ledelsen af de enkelte forretningsområder, som typisk vil have en dansk leder, som rent forretningsmæssigt refererer til en chef for det pågældende forretningsområde et sted i udlandet.

"Der er tale om en meget kompleks matrix-organisation, hvor ansvaret for forskellige markedssegmenter overlapper ansvaret for de forskellige produkt- og servicessegmenter. Det kræver et stærkt samarbejde mellem de forskellige enheder i både ind- og udland, ikke mindst i salgsfasen," siger han.

"I IBM's tilfælde er Lars Mikkelgaard-Jensen nok øverste chef for virksomheden i Danmark, men mange af de daglige forretningsbeslutninger for de enkelte 'siloer' træffes i udlandet," siger Claus Malling Christensen.

Han tilføjer, at IBM derfor heller ikke vil holde ham ansvarlig for de økonomiske resultater.

Vigtig i salget

Derimod er det ifølge Claus Malling Christensen i høj grad Lars Mikkelgaard-Jensens rolle at bidrage med sin viden og erfaring i salgsprocessen og dialogen med vigtige kunder samt at signalere, at det er hele IBM, som står bag den konkrete løsning.

"Han bliver briefet i detaljen, og så skal han kunne gå ind i den konkrete salgssituation og bidrage på højt plan," siger Claus Malling Christensen.

Det endelige ansvar for opbygningen og leverancen af løsningen ligger dog i den forretningsenhed, som står for salget og ikke hos landedirektøren.

Claus Malling Christensen pointerer, at han ikke kender til detaljerne bag regnskabet, men at man ikke bare kan konkludere, at det er på grund af Lars Mikkelgaard-Jensens ledelse, at resultaterne ligger under det forventede.

Heller ikke de store overførsler i 2008 på 809 millioner kroner til IBM's pensionsfond kan ifølge Claus Malling Christensen lægges Lars Mikkelgaard-Jensen til last.

"Det er en afledt effekt af store kursfald på aktiemarkedet og desuden en beslutning, som uden tvivl involverer den øverste koncernledelse, hvilket jo også understreges af, at der kommer penge til fonden fra udlandet," siger Claus Malling Christensen.

Han mener, at Lars Mikkelgaard-Jensen faktisk udfører sit job så godt, som det er muligt under de nuværende omstændigheder.

"Som headhunter vil jeg sige, at han indenfor ledelse og salg har så stærke kompetencer, at han som topleder ville være meget attraktiv for mange andre store virksomheder," lyder vurderingen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere