Artikel top billede

Test-teamet skal være rustet til konflikter

Er der for mange fejl i det nyudviklede it-system, kan man altid nedlægge test-teamet. Så forsvinder fejlene - i hvert fald indtil systemet går i produktion.

Det er en succes, når testere finder fejl i i it-systemer.

Når testerne finder fejl, forhindrer de nemlig, at it-systemet sættes i produktion med fejl, der kan vise sig skæbnesvangre for en virksomhed.

Men det er ikke altid, at virksomhedsledelsen har forståelse for den slags.

Klaus Olsen, stifter af testvirksomheden Softwaretest.dk, kan eksempelvis berette om en virksomhed, der valgte at nedlægge test-teamet i forbindelse med et it-projekt.

Begrundelse? Efter test-teamet var oprettet, blev der pludselig registreret flere fejl i it-systemet.

"Ledelsen lavede den hurtige konklusion, at der var opstået flere fejl, efter at test-teamet blev oprettet, så fejlene ville nok forsvinde igen, hvis man nedlagde test-teamet," fortæller Klaus Olsen.

Lederen af it-projektet kunne dog godt se, at den logik haltede lidt, så testerne fortsatte deres arbejde - dog med ændrede profiler i systemet og som et lidt mere hemmeligt test-team.

Historien er absurd og den er da også en af de mere usædvanlige oplevelser for Klaus Olsen, der har arbejdet med softwaretest siden 1993.

Test og konflikthåndtering

Men som tester skal man være parat til at tage de eventuelle konflikter, der kan komme.

"Som tester skal man ind imellem aflevere et dårligt budskab. Kvaliteten af det her er ikke godt nok. Vi kan ikke anbefale, at vi går i produktion, eller vi kan ikke anbefale, at vi går igang med brugertest, fordi vores systemtest viser, at der er for mange fejl. Hvordan håndterer man den slags?" lyder det fra Klaus Olsen

Det berøres blandt andet på en konference om softwaretest arrangeret af Teknologisk Institut i samarbejde med softwaretest.dk i juni måned.

Test er kommet i fokus

Her berøres en række testfaglige områder, ligesom en række danske virksomheder fortæller om deres testerfaringer. Men der ses også på de lidt mere bløde områder af test.

"Konflikthåndtering er ikke rent testfagligt, men noget som er relevant for testere. Vi har brug for værktøjer til at håndtere en eventuel konflikt. Vi skal både præsentere fakta og så også angive en vej fremad," siger Klaus Olsen.

Det kan eksempelvis være at foreslå, hvordan udviklingsprojektet kan komme videre i tilfælde af graverende fejl.

"Typisk kan man identificere 80 procent af fejlene i 20 procent af koden. Hvis man kan finde de 20 procent af koden, kan man overveje at sætte ekstra ressourcer af til den del af koden, kode noget af den om eller måske holde den uden for første release. De resterende 80 procent kan godt blive sat i produktion. Det er vigtigt, at kommunikere det gode," siger Klaus Olsen.

Mere fokus på test

Siden Klaus Olsen startede med softwaretest i 1993, er der sket en udvikling inden for testområdet.

"Der er sket en professionalisering af test. Test er blevet en karrierevej, hvor flere virksomheder i dag søger testere. Der er kommet mere fokus på test, og vi har fået flere testværktøjer," siger Klaus Olsen.

Agile udviklingsmetoder som Scrum har også været med til at øge fokuseringen på test.

"Hvis man følger Scrum efter bogen, så tænker man test først; Test Drevet udvikling (TDD). Test tænkes ind, så man først laver sit unittest-program og derefter kodes det rigtige program. Så kan man via sit unittest-program hele tiden tjekke, om det rigtige program lever op til kravene," siger Klaus Olsen og fortsætter:

"Det var der også nogle, der gjorde i 1993. Dengang kaldte man det bare ikke testdrevet udvikling, og det var manuelle test-cases, man kørte igennem, hvor man i dag har værktøjer til den slags. I dag er der mange flere, der gør den slags."

Det er eksempelvis værktøjer som Junit, som kan automatisere unit-testen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere