Artikel top billede

"Den kortlægning, der ligger af det nuværende omkostningsniveau, er ikke så præcis, som man kunne ønske sig," siger direktøren for Statens It, Jan Cilius Nielsen.

Statens store it-projekt sat på standby

Modstridende meldinger hele dagen i går om fremtiden for Statens It endte i aftes med en fælles udmelding fra Finans- og Skatteministeriet om, at projektet sættes på standby.

Prisen for Statens It er for høj. Og det er hovedårsagen til, at Skatteministeriet og Finansministeriet i aftes trak i bremsen. Ministerierne udsendte en meddelelse om, at projektet med at centralisere Statens It, sættes på pause i en måned.

Direktøren for Statens It, Jan Cilius Nielsen, forklarer, at det største problem lige nu, er at finde en vej gennem den økonomiske side af projektet.

"Vi skal se, om vi kan finde en vej, som ikke er så investeringstung på den korte bane. Vi skal have et klarere billede over indtægtssiden, og det har hele tiden været planen, at det først foreligger i april-maj måned," siger Jan Cilius Nielsen og tilføjer:

"Når det viser sig, at opgaven er større end forventet, så er det nødvendigt at have et klart billede af de nuværende omkostninger, så man ved, at der er en fornuftig business case, og ikke bare gøre det på en forventning om, at det passer på det mønster, man havde tidligere."

Netop de nuværende omkostninger har været sværere at dokumentere end forventet.

"Det viser sig at være vanskeligere for Finansministeriet og os, end man havde regnet med. Det er jo hele indtægtssiden. Den kortlægning, der ligger af det nuværende omkostningsniveau, er ikke så præcis, som man kunne ønske sig," siger Jan Cilius Nielsen.

Behov for at komme videre

Han afviser, at det er specielt overraskende, at Statens It skal revurderes. For det har hele tiden været planen, at der skulle tages endelig stilling til projektet nu. Det er dog centralt for Jan Cilius Nielsen, at projektet ikke går helt i stå:

"Vi har behov for at komme videre i den ene eller den anden retning," siger Jan Cilius Nielsen.

Alt i spil

De nye oplysninger har altså fået Skatteministeriet og Finansministeriet til at bebude en tænkepause, hvor alle løsningsmuligheder tilsyneladende er i spil.

Det næste stykke tid skal ifølge meddelelsen bruges til:

"(...) at revurdere projektet, herunder vurdere, om det foreliggende projekt for Statens It kan gennemføres trinvist og ved lavere omkostninger, eller om der er behov for en anden model for konsolideringen af den statslige administrative it."

Dog understreger de to ministerier i meddelelsen, at konsolideringen af statens it-systemer stadig har høj prioritet.

"Det er den kreative del af det her. Kan der tænkes andre løsninger? Kunne man klare sig inden for de nuværende datacentre længere? Kunne man lave en rationel løsning ved at holde sig på nogle infrastruktur-områder? Det er vanskeligt at afgrænse præcist, inden arbejdet begynder, for man bliver nødt til tænke bredt," siger Jan Cilius Nielsen.

Større risici

Projektet rummer også større risici end forventet. Det er en anden af de vægtige grunde til, at projektet nu er sat på pause.

"Der er en del på den interne styring og organisering, der skal på plads, hvis man skal gøre det her fagligt forsvarligt, som ikke var forudsat i den oprindelige rapport," siger Jan Cilius Nielsen.

"Når du skal have flere ting ind i folden, så bliver risikoen større. Man havde heller ikke forudsat, at der skulle laves så mange interne systemimplementeringer i Statens It, som der er behov for," siger direktøren og forklarer, at det drejer sig om systemer til at håndtere porteføljen på en fornuftig, rationel og forsvarlig måde. For eksempel system-managementværktøjer og interne styringssystemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere